Reacții la nenorocire

Reacții la nenorocire
Publicat: 28/03/2016, 10:59

Mă gândesc că Hillary Clinton o fi știind ce vorbește atunci când recomandă bancherilor europeni să nu mai finanțeze terorismul – a făcut-o într-un speech ținut la Stanford zilele trecute. De la un anume punct încolo mă despart de logica doamnei candidat la președinția Statelor Unite, care susține un soi de echilibru între libertățile civile și limitările din zona internetului și a comunicațiilor promovate de autorități sau servicii de securitate. Libertatea este ceva ce poți avea sau nu poți avea, nu există o abordare de genul „libertate, da!, dar…”, nu există libertate cu „dar”. Și nu cred că Hillary Clinton s-a referit la singura măsură, devenită publică din zona financiar bancară, menită să limiteze terorismul, și mă refer aici la scoaterea de pe piață a bancnotei de 500 de euro.

Mă mai gândesc că și președintele turc, altfel nu un campion al democrației, are un cât de dreptate când spune că unul din teroriștii din Bruxelles a fost arestat în Turcia în 2015, apoi extrădat în Belgia și că Turcia a avertizat autoritățile locale de apucăturile individului, dar acestea nu au luat măsuri; sau, dacă au luat măsuri, acestea nu au avut efect.

Mă gândesc că la fel de multă dreptate are și Jamie Smith, fost agent al CIA, autor al cărții „Gray Work: Confessions of an American Paramilitary Spy”, care scrie într-un articol cât de simplu este pentru orice terorist să ajungă din nordul Africii în Europa, fără să fie în pericol să se înece cu supraaglomeratele bărci ale refugiaților ce se îndreaptă spre Grecia sau Italia și fără să se bălăcească în noroaiele din Macedonia sau să se rupă în garduri de sârmă ghimpată.

Mă gândesc că forța (Hillary Clinton spune că ISIS trebuie înfrântă și că nu se poate negocia cu ei) s-ar putea dovedi neputincioasă. Spun asta privind la: unu, rezultatele luptelor pe care varii armate le poartă cu Statul Islamic de o bună bucată de vreme, doi, rezultatele unui deceniu de conflict în Afganistan, și trei, la un grafic al deceselor survenite din cauza terorismului în vestul Europei, grafic care ilustrează acest text. Campionii deceselor sunt Marea Britanie, între 1970 și 1998, în urma atentatelor IRA. Urmează Spania, unde au acționat în anii ”80 și ”90 organizațiile separatiste basce. Forța nu a însemnat nimic în rezolvarea acestor conflicte; la reducerea lor a contribuit mai degrabă un amestec de politică, economie și diplomație. Poate că o astfel de rețetă ar funcționa, sau poate nu, și în cazul ISIS.

În cele din urmă mă văd nevoit să spun că atentatele au fost și sunt imputabile 100% serviciilor secrete, de oriunde ar fi acestea. Nu detaliez, au fost o sumedenie de analiști care au spus asta în ultima vreme și poate că serviciile ar trebui să își mute focusul de la pescuitul cu năvodul la pescuitul cu undița, al peștilor mari. Altfel vom avea abordări a la Liviu Dragnea: „Avem obligația să asigurăm pentru statul român capacitate investigativă, să nu fie știrbită deloc, instituțiile abilitate ale statului să aibă capacitatea să protejeze cetățenii români împotriva riscurilor teroriste….șamd”. În două decenii și jumătate de presă am învățat că orice „instituție abilitată” se va preocupa în România întâi de propriile interese și jocuri, de culise, de putere sau de influență și abia pe urmă își va folosi „capacitatea investigativă”, dacă mai rămâne, pentru „cetățenii români”. Iar la nivel de lider european s-a manifestat un soi de nepăsare pe care au grefat elemente de marketing – vă amintiți falsa manifestație a liderilor europeni după Paris? Și dacă nu se rezolvă de la sine, dăm niște bani și poate scăpăm așa (cazul așa-zisei înțelegeri cu Turcia în problema refugiaților).

Am întâlnit la profesorul de științe politice Marvin Folkertsma ideea de neo-leninism, un concept care cred că ni se potrivește acum. Concret, leninismul s-a dezvoltat într-o perioadă în care legitimitatea politică era asociată cu un soi de expertiză care venea dintr-o iluzorie posesie de cunoștințe superioare, expertiză asumată de liderii politici și susținută orbește de trepădușii acestora. Puritatea ideologiei și menținerea dominației politice a așa-zisei elite erau țeluri în fața cărora alegerile, opinia publică, constituția, legile, principiile democratice sau opoziția politică nu reprezentau nimic. Dacă grefăm peste asta un conflict pe fundamente religioase, obținem doar nenorocire.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Veste teribilă pentru milioane de români! Va fi jale la începutul anului viitor. Nimeni nu...
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...