Scrisoare pentru Obama: Uită de România!

Redactor:
Alina Matis
Scrisoare pentru Obama: Uită de România!
Știu că am fost cârcotașă în ceea ce te privește în ultima vreme, și cu mărirea de salariu a Americii, și cu faptul că te-ai gândit la toți - la toți, domnule președinte, chiar și la cetățenii din Palao și la checks and balances din Lesotho -, numai la noi nu te-ai gândit.

De un an și două luni, România, partener strașnic al americanilor, cum ne alintă Washingtonul, nu are ambasador american, misiunea diplomatică fiind condusă de Însărcinatul cu Afaceri Duane Butcher, rămas cu Ambasada după ce Mark Gitenstein și-a încheiat mandatul.

În noiembrie, arătam, pe baza unor informații coroborate din rapoarte ale Foreign Service Association, ale CIA și ale Departamentului de Stat, că România a rămas în ultimul lot de țări – 10 la număr – pentru numiri diplomatice, singurul stat NATO pentru care nu s-a făcut nici măcar primul pas, înaintarea unei propuneri de către Barack Obama. La București, situația era explicată arătând spre luptele politice interne din SUA. Totuși, procesul de ocupare a posturilor diplomatice americane din lume a continuat în ciuda acestor probleme și din cei 10 au rămas 7. Bahamas a primit o nominalizare, la fel și Elveția (+Liechtenstein), iar Eritreea înțeleg că va rămâne cu Însărcinat cu Afaceri. În afară de România, Bolivia, Costa Rica, Egipt, Irlanda, Madagascar (+Comoros) și Venezuela nu au nici măcar o nominalizare. Mai sunt Sudan, Belarus și Siria, unde nici nu va fi trimis un ambasador american.

De la Alfred H. Moses, în 1994, când au trecut aproape doi ani până ca Bill Clinton să trimită un ambasador în România, misiunea diplomatică americană de la București nu a mai fost în situația de a aștepta atât de mult sosirea unui nou ambasador. Totuși, date fiind toate gafele pe care le-a făcut în ultimele luni Administrația Obama cu numiții pe criterii politice care nu știau mai nimic despre țările în care urmau să ajungă pentru prima dată (!), România ar face acum bine să îi convingă pe americani să nu mai numească pe nimeni și să îl țină pe Butcher la București:

Dragă președinte Obama,

Mister President,

Știu că am fost cârcotașă în ceea ce te privește în ultima vreme, și cu mărirea de salariu a Americii, și cu faptul că te-ai gândit la toți – la toți, domnule președinte, chiar și la cetățenii din Palao și la checks and balances din Lesotho -, numai la noi nu te-ai gândit. De mai bine de un an de zile, nu ți-ai găsit timp să îți trimiți un ambasador și în România. Suntem o țară mândră, domnule președinte, ne doare tare să ne simțim mereu inferiori. Noi ne chinuim aici să dăm bine prin comparație cu Bulgaria și tu ne pui să explicăm de ce Trinidad Tobago, Timor Leste și restul lumii au meritat un ambasador și noi nu?

Știu, domnule președinte, că am comentat cu răutatea cu care Putin a acuzat jurnaliștii străini din camerele fără uși de la Soci că le place să comenteze. I do apologize, Mr. President. Îți cer scuze românești și îți zic să uiți totul. Nu ne mai trimite pe nimeni! Lasă-l pe Duane Butcher aici. Putem să ne înghițim mândria și să fim și noi ca alde sudanezii, doar cu Însărcinat cu Afaceri în Ambasada Americană.

Vezi, tu, Barack – dacă îmi permiți -, după ce m-am uitat în ultimele săptămâni la audierile celor pe care ai reușit să îi nominalizezi, simt că este datoria mea de româncă să te implor să nu ne mai trimiți pe altcineva. Robert Barber, pe care vrei să îl trimiți în Islanda, George Tsunis, pe care l-ai expedia în Norvegia, Noah Bryson Mamet, nominalizat pentru Argentina, „telenovelista” Colleen Bradley Bell, pe care le-ai dat-o ungurilor. Ce rușine! Spre deosebire de primii trei din enumerația asta, măcar Duane a fost – chiar este! – în România.

Cel puțin nu vom auzi și noi un trimis de-ai tăi în București zicând, ca mai sus-numiții, că nu a avut plăcerea să viziteze țara în care vrei să îți fie ambasador. Butcher e aici, plin de plăcere, sunt convinsă. Îl știe pe Ponta, îl știe pe Antonescu, îl știe pe Băsescu, știe cum e cu declarațiile de îngrijorare privind independența justiției. E OK, lasă lucrurile așa cum sunt.

Ce-i drept, nu l-am găsit pe Însărcinatul Butcher ca mare donator sau bundler pentru vreuna dintre campaniile tale ori ale democraților. Dar știi pe cine i-am găsit scormonind puțin prin niște baze de date? Pe Mamet al Argentinei, pe Tsunis al Norvegiei, pe Bradley Bell a Ungariei. Îi văd pe toți la rubrica 500.000 de dolari +, ca bundleri în campania din 2012. Nu le-ai putut da înapoi câteva mii să aibă și ei plăcerea să viziteze scurt țările pe care, din declarațiile din Comisia de Politică Externă a Senatului, se pare că le știu de pe Wikipedia?

Of, și câți donatori generoși nu am mai găsit pe lista nominalizaților tăi! Ba am descoperit, în cele două mandate ale tale, o tendință de a-ți răsplăti mulți donatori cu posturi de ambasador prin Europa. Și ai uitat și de regula 70-30! Ai ajuns la 53,2% numiri politice pentru misiunile diplomatice! Vor vorbi republicanii, domnule președinte. Ai lăsat-o și pe Nancy Pelosi să spună recent în emisiunea lui Jon Stewart că doar elefantul republican s-a lăsat corupt de bani, iar măgarul vostru își ține copitele la locul lor…

Nu îți mai răpesc din timp, dar te rog să iei în calcul următorul gând: Nu îți mai bate capul cu noi. Lasă-l pe Butcher și am încheiat povestea. Yes, you can!

Sincerely,
Din partea României.

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodia care câștigă bani în aceste zile
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×