Țara lor, taxe letale

Redactor:
Adrian Mihaltianu
Țara lor, taxe letale
Zici că ți-ai luat țara înapoi? Păi dacă tot ți-ai luat-o, e timpul să plătești. Iei ceva, plătești, nimic nu e gratis în viață, cum spunea Arsenie Boca. Sau Papacioc, nu mai știu.

Dar de ce costă? De ce atâtea taxe, care înjumătățesc orice venit făcut în mod legal? Pentru că țara în care trăiești tu nu e, de fapt, țara ta. Tu ești un minoritar. Un prost. Un fraier. Un bun de plată. Țara asta este de fapt țara lor. Cum adică a lor, cine sunt ei? Ei sunt cei care trăiesc din taxele tale. Taxele tale finanțează tot, iar fără banii tăi, ei n-ar putea trăi. Nu, nu te uita la amărâții care iau câteva sute de lei în fiecare lună ca ajutor de stat pentru a sta acasă, ei sunt ținuți într-o stare continuă de sărăcie pentru ca apoi să voteze cu cei care le aruncă mărunțișul – dacă ar fi pe picioarele proprii, ar fi taxați și ei, la sânge, cât să nu se poată elibera din strânsoarea drăgăstoasă a statului.

Uită-te, în schimb, la cei care reușesc să facă milioane de euro dintr-un pocnet de degete. Cei cu patru-cinci-șase clase și patru-cinci-șase case obținute cinstit, din meditații și moșteniri de la diverse mătuși care au binevoit să moară la timpul potrivit. Sunt cei care se află de decenii în fruntea consiliilor locale și județene, și care știu foarte bine ce să facă cu taxele tale – unde să le deturneze, cum să-și plătească servicii personale din ele, cum să le toace pe jardiniere de lux și alei din dale care se sparg după două luni, pe drumuri care trebuie întreținute mereu și mereu pentru că sunt prost executate, ba, mai nou, și pe renovări istorice făcute de mântuială, cu firme alese pe sprânceană. Inspectori, vameși și judecători care-și fac vile din salariile mici de la stat, primari, șefi de consilii județene și polițiști care reușesc în fiecare lună minunea de a trăi regește pe bani puțini. Deasupra lor, adevărații băieți deștepți, cei care învârt marile proiecte ale țării, alea pe care nu le-ai văzut decât în clipurile de la televizor.

Nivelul jafului din taxele tale este atât de mare, încât la buget ajung prea puțini bani. De când cu DNA-ul, mare parte din banii ăștia care erau sifonați din buzunarul tău au devenit excedent: ne e prea frică să mai facem ceva cu ei, iar interesul nostru nu este acela de a-i investi cum se cuvine, în proiecte acordate legal, în licitații nemăsluite, în infrastructură gândită pentru tine și pentru voi toți, iar nu pentru buzunarele noastre. De când cu jihadul ANAF-ului, s-au strâns chiar și mai mulți bani, de nu mai știm ce să facem cu ei.

Dar să nu crezi că doar sus-pușii te fură, nu. Te fură în grup, ori de câte ori ești nevoit să scoți bani din buzunar pentru o adeverință inutilă, dar necesară ca unchiul sau nepoata cuiva să aibă un post călduț la administrația publică. Te fură ori de câte ori plătești degeaba un timbru fiscal, doar pentru ca un inspector să aibă ce controla. Te fură atunci când muncești, te fură atunci când te duci în vacanță, te fură când dormi și te fură când te trezești. Te fură când stai pe întuneric pentru că a mai cedat un transformator înlocuit pe hârtie, te fură când ți s-a oprit apa pentru că țeava raportată ca fiind înlocuită cu una nouă n-a intrat de fapt niciodată în pământ, te fură când treci bariera de la Fetești și te fură când îți plătești amenzile, doar pentru ca Fiscul să-ți mai ceară banii o dată peste câteva luni, pentru că nu le-ai adus dovada în triplu exemplar, ca să meargă câte unul la mătușa, la nepoata și la fratele celui care a inventat posturile dintr-o simplă mișcare de pix.

Vezi gropi în asfalt, care-ți distrug mașina? Ăia sunt banii tăi, fraiere, care au fost luați pur și simplu din asflatul ăla și băgați la ei în buzunar. Stai în trafic și-ți numeri zilele pierdute? Ăia sunt banii și anii tăi, furați din proiectele de modernizare a infrastructurii care nu s-au mai făcut pentru că „nu sunt bani” ca să fie făcute la prețul triplu la care se gândiseră ei. Trebuie să cumperi manuale? Trebuie să dai șpagă la medic? Trebuie să vii cu medicamente de-acasă? Trebuie să strângi din dinți când vezi pensia de mizerie a părinților și bunicilor tăi care au muncit o viață-ntreagă? Trebuie să jonglezi cu jdemii de caiete, documente, registre și hârtii care să dovedească un singur lucru, și anume că ți-ai plătit toate taxele inventate și parainventate, doar ca să fii lăsat în pace să trăiești? Fii fericit: toți banii ăștia, repet, peste jumătate din veniturile tale, sunt luați cu japca de ei și pentru ei, nu pentru tine, fraiere.

Ei? Cum, care ei? Ei, de la prim-miniștrii care s-au perindat în ultimii 25 de ani, la miniștrii penali, la parlamentarii analfabeți, la secretarii si subsecretarii, la secretarele și pestesecretarele, la blondele lor intrate și ieșite din pușcărie, la tezele lor de doctorat plătite en-gros direct la umilii profesori universitari, la birourile pline de funcționari care plimbă hârtii de la unii la alții, umflate pe rând de toate guvernările țării ăsteia, indiferent de culoarea politică, la toți șefii și șefuții din toate departamentele acestui imens aparat de stat cu milioane de guri și dublu milioane de mâini, toate grăbite să-ți ia banii ca să existe și să-și ducă viața în continuare la același nivel la care s-au obișnuit. Banii tăi, taxele tale.

Plătește, fraiere, plătește și ultimul bănuț. Avem grijă să-ți arătăm că ești evazionist, că doar dacă tu furi 10 lei și celălalt fură alți 10 lei din toate taxele astea de care avem noi nevoie să hrănim sutele de mii de posturi de stat care nu produc nimic, de unde să mai luăm banii? Ce, ai nevoie de ăia 10 lei ca să subziști? Haidade, nu zău, serios? Cum, să dăm afară 30-40% din toate posturile inventate în ultimii 10 ani și atunci ar scădea și taxele iar tu n-ai mai fi sufocat de ele, ci le-ai plăti cum se cuvine? Cum, să investim mai mult în educație și sănătate, în detrimentul birocraților al căror singur scop e de a-ți număra ție banii? Cum, să stimulăm antreprenorii, IMM-urile, micile afaceri familiale care scot oamenii din șomaj și-i fac să fie productivi, realmente productivi, preluând astfel și mare parte din cei pe care i-am da afară de la stat? Păi cine te crezi, fraiere, cu cine crezi că stai de vorbă? Noi suntem votați mereu de acești oameni ale căror posturi tot noi le-am inventat, tu du-te și adu banii!

Data viitoare gândește-te mai atent: te-ai născut și ai crescut în România, fii patriot. Plătește-ți taxele până la ultimul leuț, fraiere, doar așa se va propăși funcționărimea care ține țara asta pe umeri. Cum care umeri? Umerii ăia cu grade multe, desigur.

Iar când vei crăpa sub toate taxele astea, adu-ți aminte de campania noastră de publicitate. Să nu zici că n-ai fost prevenit, fraiere: noi trăim din taxe letale. Ai priceput gluma? Hăhăhăhăhăhă. Poanta ești chiar tu, fraiere.

Inchide