Toast prezidențial pentru mândrul partid

Redactor:
Rodica Ciobanu
Toast prezidențial pentru mândrul partid
Discurs „la sentiment" al președintelui Traian Băsescu, la Convenția PD-L. „Dragii mei", li s-a adresat el pedeliștilor, „vă mulțumesc că nu m-ați dezamăgit!".

Discurs „la sentiment” al președintelui Traian Băsescu, laConvenția PD-L. „Dragii mei”, li s-a adresat el pedeliștilor, „vămulțumesc că nu m-ați dezamăgit!”. Uneori, în timpul lungii salecuvântări, vocea îi era gâtuită de emoție: „V-aș spune tare multeși aș sta cu voi cu plăcere, fiindcă oricât de independent ar fi unpreședinte, el are nevoie de un partener, iar partenerul meusunteți voi”, a continuat, cu glas sugrumat. În cele din urmă, n-amai rezistat și a lăsat plânsul să-l înece, când și-a amintit cum afost ales șef al PD cu zece ani în urmă, în aceeași sală, iar celpe care-l detronase, Petre Roman, a refuzat să-i strângă mâna.”Continuați uniți!”, i-a îndemnat pe pedeliști, o ultimă lacrimăalunecându-i pe obraz.

Ce anume i-a declanșat lui Traian Băsescu trăiri atât deputernice, încât nu le-a mai putut stăvili? La un banal congres departid, lideri politici nu plâng ca miss Univers, când primeștecoroana și promite să salveze lumea. Președintele a venit ca liderpolitic, însă, pe parcurs, a schimbat rolul, intrând în pieleapatriarhului înconjurat de neprețuitele sale progenituri, cărora,într-un moment de răscruce, le dă sfaturi și le dezvăluie imensaafecțiune ce le-o poartă. Ascultându-l, am avut impresia că amnimerit, din greșeală, la reuniunea unei familii mari și fericite,căreia îi tulbur intimitatea. Leit-motivul toast-ul prezidențial afost: „Fiți mândri și continuați!”. PD-L este partidul care a făcutreforme, a scos țara din recesiune, a modernizat-o, i-a făcut peromâni să înțeleagă ce înseamnă capitalismul, le-a redatdemnitatea, pe scurt, într-o frază rostită de Traian Băsescu -„este partidul care a făcut cel mai mult bine României”. El le-adat exemplu pedeliștilor, dintr-un document european, trei motivede mândrie – „Asta tot voi ați realizat!” -, îndemnându-i să meargăpe aceeași cale și să nu se lase intimidați de „demagogia stângiiși a presei”. Continuând, PD-L va câștiga alegerile, credepreședintele, iar românii vor fi, la rândul lor mândri că și-auluat soarta în propriile mâini și nu mai sunt asistați de stat. Unsingur aspect i-a scăpat, partidului, din vedere: comunicareapropriilor realizări. Aici, l-a dojenit, șeful statului, mai are delucrat. În rest – „Dragii mei, aveți de ce să fiți mândri!”, arepetat, gâtuit de emoție.

Președintele Băsescu a închinat, astfel, o odă PD-L și,implicit, sieși, căci îl păstorește de 11 ani. A evoluat completrupt de viața de dincolo de zidurile Palatului Parlamentului, undese desfășoară Convenția, ca și cum nu ar fi existat camere de luatvederi și microfoane, care îi transmit, în eter, cuvintele, ci doarurechi de pedeliști îmbărbătate de vorbe dulci. Discursul său atâtde elogios și de sentimental (al lui Emil Boc a fost laudativ, darrece) a răsunat straniu, parcă în afara timpului prezent,amintindu-mi versurile unui imn de pe vremea PCR „Partidul meuiubit, mândria mea/ Te cânt, părinte drag, din toată inima”. Arăsunat ca și cum președintele a pierdut contactul cu realitateaori, chiar dacă încă ține legătura cu ea, nu-l mai interesează.Într-o asemenea nefericită situație, oda se transformă-nrequiem.

Inchide