RĂZBOI în Ucraina, ziua 787: Doi civili au murit, în urma unui atac ucrainean cu drone în regiunea rusă Belgorod

RĂZBOI în Ucraina, ziua 787: Doi civili au murit, în urma unui atac ucrainean cu drone în regiunea rusă Belgorod
RĂZBOI în Ucraina, ziua 789 | Portul Sevastopol, bombardat puternic
Publicat: 20/04/2024, 07:34
Actualizat: 21/04/2024, 07:43
21:28

Congresul SUA a aprobat proiectul de lege blocat de șase luni. UCRAINA primește 61 miliarde de dolari

Decizie istorică în Congresul american!

Proiectul de lege pentru ajutorarea Ucrainei, Israelului, Taiwanului (toate în valoare de 95 miliarde de dolari), precum și cel pentru interzicerea aplicației TikTok în SUA, a trecut de votul Camerei Reprezentanților.

(Citește continuarea aici…)

19:59

Ucraina ar putea semna acorduri bilaterale

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că țara sa va semna acorduri bilaterale cu SUA, statele scandinave și cu statele baltice în viitorul apropiat, potrivit Kyiv Independent.

Cât mai curând, Ucraina va avea un acord „important” cu SUA. Acesta va intra în vigoare după ce Congresul va aproba proiectul de ajutor în valoare de 61 miliarde de dolari.

13:47

Guvernatorul regiunii ruse Smolensk: O dronă ucraineană a lovit un depozit de combustibil, provocând un incendiu

Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a declarat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, provocând un incendiu, în timp ce un atac asupra centrului regional a fost respins, transmite Reuters.

Ucraina şi-a intensificat atacurile asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, al doilea exportator mondial de petrol, de la începutul anului, în încercarea de a reduce veniturile din energie ale Moscovei şi banii disponibili pentru armată. Nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk, potrivit News.ro.

Guvernatorul, Vasili Anokhin, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că drona a atacat o instalaţie de energie din regiunea Kardim la ora 2 a.m., lovind un rezervor cu combustibil şi lubrifianţi cu ulei.

Pompierii se ocupă de incendiu, a adăugat el.

11:50

Rachete ruseşti au lovit vineri depozite de cereale şi alimente din portul Pivdenni, în regiunea Odesa

Rachete ruseşti au lovit vineri portul Pivdenni din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, distrugând depozitele de cereale şi produse alimentare, au declarat preşedintele Volodimir Zelenski şi alţi oficiali, transmite Reuters.

”… au lovit portul maritim Pivdenni. Mai multe rachete au lovit facilităţi portuare, nu numai ucrainene, ci şi din Singapore”, a spus Zelenski într-o adresă virtuală adresată Consiliului NATO-Ucraina.

Ministerul Ucrainei pentru Restaurare, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a declarat că atacul ”a distrus depozitele şi bunurile agricole care erau destinate exportului în Asia şi Africa”, scrie News.ro.

Guvernatorul regional a declarat că o persoană a fost rănită în atac, în timp ce comandamentul militar din sudul Ucrainei a spus că atacul a stârnit incendii.

Canalele locale Telegram au distribuit videoclipuri cu fum negru puternic care se ridică de la locul atacului.

Zelenski, într-o postare ulterioară pe X, a spus că atacul ”a făcut parte dintr-o strategie deliberată a Rusiei” de a dăuna Ucrainei şi ţărilor care se bazează pe exporturile sale alimentare.

”Dragi parteneri din Sudul Global, aceasta este adevărata atitudine a Rusiei faţă de voi, securitatea alimentară şi bunăstarea voastră. Rusia este dispusă să facă rău oamenilor din ţările voastre pentru a-şi atinge scopul nebunesc de a ne distruge ţara cu orice preţ”, a scris el.

Ucraina a făcut apel de luni de zile la ţările în care Rusia are mai multe contacte de lungă durată – în Africa, America Latină şi Asia – pentru un sprijin mai mare pentru poziţia Kievului.

10:59

Un corespondent de război rus al publicaţiei Izvestia a fost ucis vineri, într-un atac ucrainean cu dronă în sud-estul Ucrainei

Corespondentul de război rus Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rus Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă ucraineană în sud-estul Ucrainei, a declarat ziarul, citat de Reuters.

Izvestia a spus că Eremin, în vârstă de 42 de ani, a murit din cauza rănilor suferite când o dronă ucraineană a atacat în timp ce se întorcea dintr-o călătorie la o unitate rusă din regiunea Zaporijia.

”Corespondentul de război al Izvestiei Semion Eremin a fost ucis pe 19 aprilie, în timpul unui atac al dronelor FPV ucrainene în direcţia Zaporijia, unde se dusese să filmeze un reportaj”, a spus Izvestia.

Ultimul său reportaj a fost despre partea Rusiei în războiul cu drone, a spus Izvestia.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, conform News.ro.

Izvestia a spus că Eremin a transmis reportaje despre multe dintre cele mai fierbinţi bătălii din regiunile de est ale Ucrainei în timpul războiului de 25 de luni, inclusiv de la Mariupol, asediat de trupele ruse timp de aproape trei luni în 2022. De asemenea, raportase din Marinka şi Vuhledar, oraşe aflate în centrul multor luni de lupte grele.

Luptele intense cu drone şi artilerie – împreună cu restricţiile punitive impuse jurnaliştilor de ambele părţi ale frontului de 1000 km (600 mile) – au făcut războiul din Ucraina foarte periculos şi foarte greu de acoperit.

Cel puţin 15 jurnalişti au fost ucişi în războiul din Ucraina, de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, o organizaţie nonprofit care promovează libertatea presei la nivel mondial.

07:28

Zelenski: Anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, avem nevoie de decizii ale partenerilor noştri

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă.

Volodimir Zelenski a amintit că vineri a fost o zi grea, cu atacuri chiar în centrul oraşului Dnipro şi în regiunea Odesa.

”Când Ucraina apelează la parteneri pentru sistemele de apărare aeriană pe care le au, dar care sunt necesare aici, chiar aici, pentru a proteja vieţi – vorbim despre o adevărată alianţă. Şi aici, în Ucraina, apreciem eforturile fiecărui lider, fiecărui stat care este cu adevărat activ, cu adevărat angajat să îşi îndeplinească promisiunile şi să încerce să sporească capacităţile apărării noastre aeriane”, a afirmat Zelenki vineri seară, în obişnuitul său discurs zilnic, citat de News.ro.

”Anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii suplimentare. Totul este destul de specific acum. Ucraina are nevoie de apărare aeriană, iar partenerii pot ajuta în acest sens. Avem nevoie de artilerie şi asta este ceva ce lumea are. Doar un număr suficient de sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă poate alunga aviaţia rusă. Avem nevoie de decizii. Şi deciziile sunt posibile. Toţi cei din întrega lume care doresc pacea nu trebuie să se teamă să-şi demonstreze puterea de a proteja viaţa”, a adăugat el.

Statele membre NATO au ajuns la un acord asupra trimiterii unor sisteme de apărare antiaeriană suplimentare – inclusiv baterii de tip PATRIOT – a anunţat vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Doi civili au murit, în urma unui atac ucrainean cu drone în regiunea rusă Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

„Satul Poroz, din cartierul urban Graivoron, a fost atacat de forţele armate ucrainene cu drone. În urma proiectării a două dispozitive explozive, o clădire de locuinţe a luat foc (…) doi civili au murit”, a spus Viaceslav Gladkov pe Telegram, precizând că este vorba despre o femeie şi un bărbat.

O clădire rezidenţială şi un hambar au fost „arse complet”, iar o altă clădire rezidenţială a fost grav avariată, a adăugat Gladkov, subliniind că la faţa locului se aflau serviciile de urgenţă.

Alt atac lansat de Kiev

Sâmbătă mai devreme, guvernatorul a raportat un alt atac cu dronă lansat de Kiev în satul Istobnoe, care nu a făcut victime, notează Agerpres.

Celelalte regiuni ruse vizate sunt Kursk, Kaluga şi Briansk, toate situate în vestul Rusiei, potrivit mesajelor guvernatorilor acestora publicate pe Telegram în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

În regiunea Kaluga, explozia unei drone a „avariat uşor” o infrastructură energetică, a raportat guvernatorul local Vladislav Şapşa.

În regiunea Briansk, o dronă doborâtă a provocat un incendiu la o infrastructură de acelaşi tip, potrivit guvernatorului acesteia, Aleksandr Bogomaz.

Ucraina, confruntată cu ofensiva rusă de doi ani, şi-a înmulţit atacurile împotriva Rusiei în ultimele săptămâni, vizând în special situri energetice. Kievul a promis că va aduce luptele pe teritoriul rus drept represalii la numeroasele bombardamente asupra teritoriului său.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...