Congresul SUA a aprobat proiectul de lege blocat de șase luni. UCRAINA primește 61 miliarde de dolari

Congresul SUA a aprobat proiectul de lege blocat de șase luni. UCRAINA primește 61 miliarde de dolari
Ucraina primește 61 miliarde de dolari de la SUA, după votul Congresului. Foto ilustrativ cu vizita lui Zelenski în Congres din 2022. Sursa Foto: Hepta
Publicat: 20/04/2024, 21:28
Actualizat: 21/04/2024, 07:56

Decizie istorică în Congresul american!

Proiectul de lege pentru ajutorarea Ucrainei, Israelului, Taiwanului (toate în valoare de 95 miliarde de dolari), precum și cel pentru interzicerea aplicației TikTok în SUA, a trecut de votul Camerei Reprezentanților.

Biden și Stoltenberg salută decizia Congresului

Președintele Joe Biden a declarat că adoptarea proiectului de lege de ajutor extern transmite un „mesaj clar” despre puterea conducerii americane pe scena mondială: „Astăzi, membrii ambelor partide din Camere au votat pentru promovarea intereselor noastre de securitate națională și pentru a transmite un mesaj clar despre puterea conducerii americane pe scena mondială. (…) Îndemn Senatul să trimită rapid acest pachet către biroul meu, astfel încât să îl pot semna și să trimitem cât mai rapid arme și echipamente în Ucraina”, a adăugat el.

Și secretarul general NATO a salutat decizia Congresului SUA pe X:

„Salut adoptarea de către Camera Reprezentanţilor din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina. Ucraina foloseşte arme furnizate de aliaţii NATO pentru a distruge capacităţile de luptă ruseşti. Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”.

Rezultatul votului istoric

Rezultatul votului final a fost de 311 la 112. 311 de democrați și de republicani moderați au votat pentru ajutorarea Ucrainei, Israelului și Taiwanului.

Cei 112 care au votat contra sunt republicanii conservatori care îl susțin pe candidatul desemnat al partidului republican,  Donald Trump.

Mai mulți oficiali europeni și americani au avertizat în repetate rânduri, în ultimele șase luni, că fără ajutorul SUA, Ucraina ar putea capitula, iar Europa ar putea fi atacată de Rusia.

Ucraina va primi banii promiși din toamna anului trecut

Volodimir Zelenski și Joe Biden. Sursa Foto: Hepta
Volodimir Zelenski și Joe Biden. Sursa Foto: Hepta

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, încântat fiind, i-a lăudat pe X pe republicanii din Camera Reprezentanților pentru că au votat pentru ajutorarea Ucrainei. De asemenea, i-a mulțumit președintelui Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson,  „pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun”:

„Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor”, a spus Zelenski în postare. „Proiectul de lege vital al ajutorului american adoptat astăzi de Parlament va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele națiuni să devină mai puternice. Doar pacea și securitatea pot fi atinse doar prin putere”.

Votarea a început cu câteva ore înainte de termen într-o sesiune extraordinară de sâmbătă. Camera a izbucnit în aplauze când proiectul de lege al Ucrainei a fost adoptat, relatează The Guardian.

Israelul mulțumește Congresului pentru pachetul de ajutor:  „Transmite un mesaj puternic inamicilor noștri”

Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Sursa Foto: Hepta
Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Sursa Foto: Hepta

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a mulțumit Camerei Reprezentanților din SUA pentru acordarea unui pachet de ajutor Israelului. Acesta va putea fi adoptat în curând de Senatul SUA „cu sprijin bipartizan puternic”.

Katz și-a arătat recunoștința pe X:

„Îți mulțumesc @SpeakerJohnson pentru conducerea ta și eforturile de a promova pachetul de ajutor pentru Israel în Camera Reprezentanților astăzi. Și  mulțumesc liderului minorității @RepJeffries pentru susținere. Votul asupra pachetului de ajutor pentru Israel cu un sprijin bipartizan copleșitor demonstrează legăturile puternice și parteneriatul strategic dintre Israel și SUA și trimite un mesaj puternic inamicilor noștri.  Sper că va trece curând de Senat, cu sprijin bipartizan puternic”. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a arătat și el recunoștința.  El a spus că sprijinul ambelor partide pentru Israel este apreciat și „apără Civilizația Occidentală”.

Reacții furioase din partea Kremlinului și companiei TikTok

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, spune că ajutorul extern acordat Ucrainei nu va face decât să omoare și mai mulți ucraineni.

„Decizia de a acorda ajutor Ucrainei era așteptată și previzibilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, a informat agența de stat TASS, citată de Moscow Times.

„Va îmbogăți și mai mult Statele Unite ale Americii și va ruina și mai mult Ucraina, ucigând și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a adăugat el.

Compania chineză ByteDance a criticat adoptarea de către Congres al proiectului de lege ce ar putea interzice aplicația de socializare TikTok în SUA. În comunicatul companiei mai este precizat că 7 milioane de afaceri ar putea fi grav afectate după închiderea unei platforme care contribuie anual cu 24 de miliarde de dolari pentru economia Statelor Unite, citează CNN.

„Este regretabil că Camera Reprezentanților folosește acoperirea unei asistențe străine și umanitare importante pentru a călca în picioare drepturile la libertatea de exprimare a 170 de milioane de americani”.

Citește și:Valentin Stan tranșează conflictul din Ucraina: „SUA va debloca niște bani, dar vor fi puțini. Războiul s-a încheiat cu o ÎNFRÂNGERE pentru Ucraina”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare