Congresul SUA a aprobat proiectul de lege blocat de șase luni. UCRAINA primește 61 miliarde de dolari

Congresul SUA a aprobat proiectul de lege blocat de șase luni. UCRAINA primește 61 miliarde de dolari
Ucraina primește 61 miliarde de dolari de la SUA, după votul Congresului. Foto ilustrativ cu vizita lui Zelenski în Congres din 2022. Sursa Foto: Hepta
Publicat: 20/04/2024, 21:28
Actualizat: 21/04/2024, 07:56

Decizie istorică în Congresul american!

Proiectul de lege pentru ajutorarea Ucrainei, Israelului, Taiwanului (toate în valoare de 95 miliarde de dolari), precum și cel pentru interzicerea aplicației TikTok în SUA, a trecut de votul Camerei Reprezentanților.

Biden și Stoltenberg salută decizia Congresului

Președintele Joe Biden a declarat că adoptarea proiectului de lege de ajutor extern transmite un „mesaj clar” despre puterea conducerii americane pe scena mondială: „Astăzi, membrii ambelor partide din Camere au votat pentru promovarea intereselor noastre de securitate națională și pentru a transmite un mesaj clar despre puterea conducerii americane pe scena mondială. (…) Îndemn Senatul să trimită rapid acest pachet către biroul meu, astfel încât să îl pot semna și să trimitem cât mai rapid arme și echipamente în Ucraina”, a adăugat el.

Și secretarul general NATO a salutat decizia Congresului SUA pe X:

„Salut adoptarea de către Camera Reprezentanţilor din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina. Ucraina foloseşte arme furnizate de aliaţii NATO pentru a distruge capacităţile de luptă ruseşti. Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”.

Rezultatul votului istoric

Rezultatul votului final a fost de 311 la 112. 311 de democrați și de republicani moderați au votat pentru ajutorarea Ucrainei, Israelului și Taiwanului.

Cei 112 care au votat contra sunt republicanii conservatori care îl susțin pe candidatul desemnat al partidului republican,  Donald Trump.

Mai mulți oficiali europeni și americani au avertizat în repetate rânduri, în ultimele șase luni, că fără ajutorul SUA, Ucraina ar putea capitula, iar Europa ar putea fi atacată de Rusia.

Ucraina va primi banii promiși din toamna anului trecut

Volodimir Zelenski și Joe Biden. Sursa Foto: Hepta
Volodimir Zelenski și Joe Biden. Sursa Foto: Hepta

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, încântat fiind, i-a lăudat pe X pe republicanii din Camera Reprezentanților pentru că au votat pentru ajutorarea Ucrainei. De asemenea, i-a mulțumit președintelui Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson,  „pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun”:

„Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor”, a spus Zelenski în postare. „Proiectul de lege vital al ajutorului american adoptat astăzi de Parlament va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele națiuni să devină mai puternice. Doar pacea și securitatea pot fi atinse doar prin putere”.

Votarea a început cu câteva ore înainte de termen într-o sesiune extraordinară de sâmbătă. Camera a izbucnit în aplauze când proiectul de lege al Ucrainei a fost adoptat, relatează The Guardian.

Israelul mulțumește Congresului pentru pachetul de ajutor:  „Transmite un mesaj puternic inamicilor noștri”

Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Sursa Foto: Hepta
Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Sursa Foto: Hepta

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a mulțumit Camerei Reprezentanților din SUA pentru acordarea unui pachet de ajutor Israelului. Acesta va putea fi adoptat în curând de Senatul SUA „cu sprijin bipartizan puternic”.

Katz și-a arătat recunoștința pe X:

„Îți mulțumesc @SpeakerJohnson pentru conducerea ta și eforturile de a promova pachetul de ajutor pentru Israel în Camera Reprezentanților astăzi. Și  mulțumesc liderului minorității @RepJeffries pentru susținere. Votul asupra pachetului de ajutor pentru Israel cu un sprijin bipartizan copleșitor demonstrează legăturile puternice și parteneriatul strategic dintre Israel și SUA și trimite un mesaj puternic inamicilor noștri.  Sper că va trece curând de Senat, cu sprijin bipartizan puternic”. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a arătat și el recunoștința.  El a spus că sprijinul ambelor partide pentru Israel este apreciat și „apără Civilizația Occidentală”.

Reacții furioase din partea Kremlinului și companiei TikTok

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, spune că ajutorul extern acordat Ucrainei nu va face decât să omoare și mai mulți ucraineni.

„Decizia de a acorda ajutor Ucrainei era așteptată și previzibilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, a informat agența de stat TASS, citată de Moscow Times.

„Va îmbogăți și mai mult Statele Unite ale Americii și va ruina și mai mult Ucraina, ucigând și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a adăugat el.

Compania chineză ByteDance a criticat adoptarea de către Congres al proiectului de lege ce ar putea interzice aplicația de socializare TikTok în SUA. În comunicatul companiei mai este precizat că 7 milioane de afaceri ar putea fi grav afectate după închiderea unei platforme care contribuie anual cu 24 de miliarde de dolari pentru economia Statelor Unite, citează CNN.

„Este regretabil că Camera Reprezentanților folosește acoperirea unei asistențe străine și umanitare importante pentru a călca în picioare drepturile la libertatea de exprimare a 170 de milioane de americani”.

Citește și:Valentin Stan tranșează conflictul din Ucraina: „SUA va debloca niște bani, dar vor fi puțini. Războiul s-a încheiat cu o ÎNFRÂNGERE pentru Ucraina”

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×