LIVE | Război în Ucraina, ziua 144: O coloană uriașă de vehicule militare rusești se îndreaptă către Zaporojie / UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei

LIVE | Război în Ucraina, ziua 144: O coloană uriașă de vehicule militare rusești se îndreaptă către Zaporojie / UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 17/07/2022, 07:00
Actualizat: 17/07/2022, 15:51

Ziua 144 de lupte pe teritoriul Ucrainei. O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol sâmbătă, în ziua când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă. Pe de altă parte, miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (sud-est), Valentin Reznicenko, a denunţat sâmbătă „un potop de foc” în direcţia teritoriul oraşului Nikopol, cu tiruri de rachete Grad asupra zonelor rezidenţiale. „Salvatorii au găsit două persoane moarte sub ruine”, a anunţat el.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:40 – Rusia susține că a doborât două aparate de zbor ale forțelor ucrainene

Ministerul rus al Apărării susține că forţele sale militar au doborât un elicopter ucrainean MI-17, în apropiere de oraşul Sloviansk, şi un avion SU-25 al forţelor ucrainene, în regiunea Harkov, transmite Agerpres. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 13:40 – Soldatul britanic, capturat și condamnat la moarte de oamenii lui Vladimir Putin, forțat să cânte imnul Rusiei la televiziunea de stat

Soldatul britanic, capturat și condamnat la moarte de oficialii de la Kremlin, a fost obligat să cânte imnul Rusiei la televiziunea de stat. Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la moarte de un pluton de execuție pro-rus în Republica Populară Donețk, care și-a declarat independența de Ucraina. (Vezi video aici…)

VIDEO | Soldatul britanic, capturat și condamnat la moarte de oficialii de la Kremlin, forțat să cânte imnul Rusiei la televiziunea de stat / Sursa foto: Captură video Twitter
VIDEO | Soldatul britanic, capturat și condamnat la moarte de oficialii de la Kremlin, forțat să cânte imnul Rusiei la televiziunea de stat / Sursa foto: Captură video Twitter

UPDATE ora 13:00 – Tony Blair, fost premier britanic: ”Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din partea Chinei, nu a Rusiei”

Fostul premier britanic Tony Blair a făcut unele declarații pe care unii dintre analiștii politici și strategii militari le-au considerat surprinzătoare, dar cert este că schimbările geopolitice nu pot fi trecute cu vederea, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o dură realitate care deschide o ”poartă” către schimbări majore pe termen lung. China, pe de altă parte, nu poate fi eliminată din tot acest scenariu.

Tony Blair a declarat, potrivit Reuters că ”dominația Occidentului se apropie de sfârșit, pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele secole”. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12:00 – Analiză Bloomberg: România se teme de Putin, dar şi Putin se teme de România

Autorul american de cărţi politice, Robert D. Kaplan, analizează, într-un material publicat de Bloomberg, posibilitatea ca trupele ruse să se îndrepte spre România şi Republica Moldova şi pune la îndoială angajamentul Occidentului într-un astfel de scenariu. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 11:00 – Militarii ruși au furat softurile centralei de la Cernobîl

Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional, după ce militarii ruşi au furat, în timpul ocupaţiei din lunile februarie şi martie, softurile echipamentelor.

Armata Rusiei ar fi sustras hardurile calculatoarelor şi programele cu care lucrau specialiştii Centrului de măsurare a radioactivităţii, având suspiciunea că în aceste laboratoare Ucraina ar crea armament nuclear. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 09:35 – Amenințări dure la adresa Republicii Moldova: „Va avea un destin tragic!”

Roman Hudeakov, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei, amenință Republica Moldova cu un „destin tragic”, dacă Maia Sandu se va apropia prea mult de Occident. (Citește mai multe aici…)

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 10:00 – O coloană uriașă de vehicule militare rusești se îndreaptă către Zaporojie

O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol sâmbătă, în ziua când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

”Observăm în continuare mişcări de echipamente militare (ruseşti) dincolo de Mariupol. Ieri, un mare convoi de circa o sută de unităţi de echipament militar a trecut prin oraş în direcţia regiunii Zaporojie”, a anunțat, într-un mesaj pe Telegram, Petro Andriușcenko.

Acesta a precizat că în respectiva coloană au fost observare vehicule de luptă ale infanteriei BMD-4 şi numeroase vehicule blindate pentru transportul trupelor.

De asemenea, mai notează acelaşi responsabil, un mare număr de soldaţi ruşi s-au instalat în sate limitrofe regiunii Zaporojie. ”Se instalează mai ales în şcoli. Localnicii informează că marea majoritate a ocupanţilor sunt foarte tineri. În discuţiile cu ei unii spun că îndeplinesc serviciul militar obligatoriu”, afirmă sursa citată.

UPDATE ora 09:00 – Rusia se pregătește pentru următoarea etapă a ofensivei, potrivit Ucrainei

Rusia se pregătește pentru următoarea etapă a ofensivei sale în Ucraina, a declarat un oficial militar ucrainean, după ce Moscova a declarat că forțele sale vor intensifica operațiunile militare în „toate zonele operaționale”, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Rachete rusești au lovit orașe în atacuri care, potrivit Kievului, au ucis zeci de persoane în ultimele zile.

„Nu este vorba doar de lovituri cu rachete din aer și de pe mare”, a declarat sâmbătă Vadym Skibitskyi, un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene. „Putem vedea bombardamente de-a lungul întregii linii de contact, de-a lungul întregii linii a frontului…Există, într-adevăr, o anumită activare a inamicului de-a lungul întregii linii de front… În mod clar, pregătirile sunt acum în curs de desfășurare pentru următoarea etapă a ofensivei”.

Armata ucraineană a declarat că Rusia pare să regrupeze unități pentru o ofensivă spre Sloviansk, un oraș deținut de Ucraina în regiunea estică Donețk.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski: Nicio rachetă a Rusiei nu va reuşi să ne distrugă unitatea şi să ne scoată de pe calea noastră. Vom câştiga, ne vom reconstrui vieţile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că rachetele ruseşti nu vor reuşi să distrugă unitatea poporului Ucrainei.

Discursul lui Zelenski de sâmbătă seară a venit la 32 de ani de la semnarea declaraţiei de independenţă a Ucrainei.

„Ucraina a rezistat loviturilor brutale ale Rusiei. Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul care a fost ocupat după 24 februarie. Vom elibera treptat şi alte regiuni ale statului nostru aflate în prezent sub ocupaţie. În timpul unui asemenea război, am putut obţine statutul de candidat la UE. Am menţinut stabilitatea instituţiilor publice. Sistemul de energie a fost reconstruit pentru a funcţiona în reţeaua electrică a continentului european. Toate procesele logistice din stat – militare şi economice – au fost recanalizate. Şi cel mai important, menţinem unitatea internă, depăşind conflictele şi contradicţiile care ne împiedicaseră în trecut.

Este evident că orice rachetă şi artilerie a Rusiei nu va reuşi să ne distrugă unitatea şi să ne scoată de pe calea noastră. Şi ar trebui să fie la fel de evident că unitatea ucraineană nu poate fi ruptă prin minciuni sau intimidare, informaţii false sau teorii ale conspiraţiei.

Cu toţii trebuie să ne amintim costul greşelilor şi al discordiei care au făcut dificil ca generaţiile anterioare să obţină rezultatele pe care le avem astăzi. Trebuie să ne amintim cât de mult a trebuit să treacă poporul nostru până când a devenit posibil să restabilească suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Vom sta în picioare. O să câştigăm. Vom câştiga, ne vom reconstrui vieţile. O vom face împreună – doar aşa se poate face. Acest lucru se poate face numai fără concurenţă reciprocă. Aceasta este obligaţia noastră faţă de toate generaţiile poporului nostru care au luptat pentru libertatea şi suveranitatea noastră a Ucrainei”, a spus Zelenski, citat de News.ro.

LIVE | Război în Ucraina, ziua 135. Volodimir Zelenski: Nu vom ceda teritorii Rusiei
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 07:30 – Un avion cargo s-a prăbușit în apropiere de orașul Kavala din nordul Greciei. Opt oameni au murit / Aeronava aparținea unei companii din Ucraina

Un avion cargo cu opt persoane la bord s-a prăbușit în apropierea orașului Kavala, în nordul Greciei, sâmbătă seara târziu, au anunțat pompierii și televiziunea de stat.

Televiziunea de stat ERT a relatat că aeronava era un Antonov An-12, deținut de o companie ucraineană, care zbura din Serbia spre Iordania.

Pilotul solicitase o aterizare de urgență din cauza unei probleme la motor, dar semnalul aeronavei a fost pierdut. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 07:00 – UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de tiruri de rachete de la centrala atomică Zaporojie

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, comentează AFP, preluată de Agerpres.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (sud-est), Valentin Reznicenko, a denunţat sâmbătă „un potop de foc” în direcţia teritoriul oraşului Nikopol, cu tiruri de rachete Grad asupra zonelor rezidenţiale. „Salvatorii au găsit două persoane moarte sub ruine”, a anunţat el.

Miniştrii UE vor trebui să analizeze, printre altele, o propunere a Comisiei Europene de a interzice achiziţiile de aur din Rusia pentru a alinia sancţiunile UE la cele ale partenerilor săi din G7.

O altă propunere vizează includerea unor noi personalităţi ruse pe lista neagră a UE.

„Moscova trebuie să continue să plătească un preţ mare pentru agresiunea sa”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a transmis noile măsuri celor 27.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai