Tony Blair, fost premier britanic: ”Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din partea Chinei, nu a Rusiei”

Tony Blair, fost premier britanic: ”Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din partea Chinei, nu a Rusiei”
Tony Blair, fost premier britanic | Foto – Profimedia Images

Fostul premier britanic Tony Blair a făcut unele declarații pe care unii dintre analiștii politici și strategii militari le-au considerat surprinzătoare, dar cert este că schimbările geopolitice nu pot fi trecute cu vederea, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o dură realitate care deschide o ”poartă” către schimbări majore pe termen lung. China, pe de altă parte, nu poate fi eliminată din tot acest scenariu.

Tony Blair a declarat, potrivit Reuters că ”dominația Occidentului se apropie de sfârșit, pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele secole”.

Lumea se află într-un moment de cotitură în istorie, a continuat Blair, unul care ”poate fi comparat cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbușirea Uniunii Sovietice: dar, de data aceasta, este clar că Occidentul nu mai este în ascensiune”.

”Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice occidentale. Lumea va fi cel puțin bipolară și posibil multipolară. Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din partea Chinei, nu a Rusiei”, a transmis Tony Blair în timpul unui forum de susținere a alianței dintre Statele Unite și Europa, la Ditchley Park, la vest de Londra.

Cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba

Federația Rusă a invadat Ucraina, pe data de 24 februarie – Vladimir Putin continuând să afirme, impasibil, că nu este vorba decât despre o ”operațiune militară specială”, nu de un război -, urmarea fiind uciderea a mii de oameni și declanșarea unei crize care este cea mai gravă de la Criza rachetelor din Cuba, din anul 1962.

Președintele chinez Xi Jinping a continuat să-l susțină pe Putin și a criticat „abuzul” sancțiunilor din partea Occidentului. Putin a insisteat cu ceea ce el numește un „parteneriat strategic” cu China.

”Războiul din Ucraina a clarificat faptul că Occidentul nu se poate baza pe China să se comporte într-un mod pe care noi l-am considera rațional. Locul Chinei ca superputere este natural și justificat. Nu este Uniunea Sovietică. Aliații săi vor fi probabil Rusia și Iranul. Occidentul nu ar trebui să lase China să o depășească din punct de vedere militar”, a mai declarat fostul premier britanic.

În anul 1979, spre exemplu, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei. Totuși, după ce a reconsiderat politica economică și s-a deschis investițiilor străine, introducând reforme de piață, a devenit a doua cea mai mare economie a lumii.

”Ar trebui să creștem cheltuielile pentru apărare și să menținem superioritatea militară. Statele Unite și aliații săi ar trebui să fie suficient de bine plasate pentru a face față oricărei eventualități sau tip de conflict și în toate domeniile”

Tony Blair


Citește și:

Maria Zakharova, replică pentru președintele Poloniei: ”Așa cum spuneau clasicii, nu este dăunător să visezi”

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România? Ministrul Apărării: ”Armata română ar putea să facă față la orice agresiune”

EXCLUSIV | Nati Meir, reținut în Dubai și preluat de Ambasada Israelului. Fostul candidat la Președinție este dat în urmărire din 2017. ”Mi-e dor de România, dar voi muri în Israel”

Dmitri Peskov, după declarațiile Maiei Sandu: ”Ar fi mai profitabil pentru Moldova să caute relații bune și de respect reciproc cu Rusia”

Deținuții ruși, ofertați de ”Armata privată a lui Putin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice