Care este, de fapt, diferența dintre ouăle albe și cele maro. Pe care trebuie să le alegi?

Publicat: 13 11. 2022, 11:29
Actualizat: 13 11. 2022, 11:32
Care este, de fapt, diferența dintre ouăle albe și cele maro. Pe care trebuie să le alegi?

Multe persoane care ajung în fața rafturilor din magazin se întreabă: cel fel de ouă să aleagă între cele cu coaja albă și cele cu coaja maro. Există într-adevăr o diferență de calitate între ele sau doar de preț?

Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase sau mai naturale, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau pur și simplu au un gust mai bun.

Ouăle de găină pot fi de diferite culori și este ceva obișnuit să găsești atât ouă maro, cât și ouă albe la supermarket.

Cu toate acestea, mulți oameni nu știu ce să aleagă, acest aliment având culori atât de diferite. Răspunsul este destul de simplu – culoarea ouălor depinde de rasa găinii. De exemplu, găinile White Leghorn fac ouă cu coajă albă, în timp ce Plymouth Rocks și Rhode Island Reds depun ouă cu coajă maro, scrie site-ul Healthline.com.

Unele rase de găini, cum ar fi Araucana, Ameraucana, Dongxiang și Lushi, depun chiar ouă albastre sau albastru-verzui.

Care este, de fapt, diferența dintre ouăle albe și cele maro. Pe care trebuie să le alegi?

Ce determină culoarea ouălor

În timp ce genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, există și alți factori. De exemplu, pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, au tendința de a depune ouă mai mari și mai deschise la culoare.

Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, culoarea cojii într-o oarecare măsură.

Acești factori pot face nuanța mai deschisă sau mai închisă, dar nu neapărat să schimbe culoarea în sine. Rasa este încă factorul principal când vine vorba de culoarea ouălor.

Sunt ouăle maro mai sănătoase decât cele albe?

Adesea, oamenii care preferă ouăle maro o fac pentru că sunt de părere că sunt mai sănătoase și mai naturale decât cele albe.

Cu toate acestea, adevărul este că toate ouăle sunt foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional, indiferent de dimensiune sau culoarea lor.

Atât ouăle maro, cât și cele albe sunt alimente sănătoase. Un ou conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine ​​de înaltă calitate, toate în mai puțin de 80 de calorii.

Cu toate acestea, oamenii de știință au comparat ouăle care au coaja maro și cele cu coaja albă, pentru a vedea dacă există vreo diferență. Mai multe studii scos la iveală faptul că nuanța cojii nu influențează în mod semnificativ calitatea sau compoziția ouălor.

Aceasta înseamnă că doar culoarea cojii unui ou nu are mare legătură cu cât de sănătos este. Singura diferență reală este pigmentul din coajă.

Sunt, însă, alți factori pot influența conținutul nutrițional al unui ou. De exemplu, mediul în care trăiește găina poate avea un efect major. Ouăle de la găini cărora li se permite să se plimbe la soare conțin de 3-4 ori cantitatea de vitamina D pe care ați găsi-o în ouăle de la găini crescute în hale.

Tipul de hrană pe care o mănâncă o găină poate determina, de asemenea, conținutul de nutrienți al ouălor sale.

Găinile care au dietă bogată în acizi grași omega-3 produc ouă care conțin niveluri mult mai mari de acizi grași omega-3 decât în ​​mod normal.