EXCLUSIV VIDEO | Părintele Gabriel Cazacu, despre Postul Crăciunului: „Este perioada în care omul își face ordine în suflet, merge la biserică, face milostenii. Să ne amintim că Iisus se naște într-un loc sărac”

Publicat: 13/11/2022, 11:00

Postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie și se ține timp de 40 de zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Acest post este mai ușor în comparație cu cel al Paștelui, pentru că, din cele 40 de zile, 14 sunt cu dezlegare. În Postul Nașterii Domnului, se obișnuiește ca toți credincioșii să nu mănânce carne, lapte, brânză și ouă, iar lunea, miercurea și vinerea, nici mâncare cu ulei. Părintele Gabriel Cazacu explică ce semnificație are Postul Crăciunului și de ce este important ca, în această perioadă, să ne amintim că Iisus s-a născut într-un loc sărac și ne-a oferit ”darul cel mai de preț”. 

Postul Crăciunului este unul al bucuriei. De aceea, biserica are un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

„Este un post al bucuriei pentru că, în această perioadă, noi ne pregătim să îl primim pe pruncul Iisus. El, ca semnificație, reprezintă jertfa noastră, a tuturor. Ne gândim la Moise, care a postit 40 de zile pe Muntele Sinai, în așteptarea tablelor legii. Așadar, se cuvine să intrăm și noi în această atmosferă de rugăciune, de bucurie.

Sunt foarte multe dezlegări, aproape în fiecare sâmbătă și duminică. Avem și sărbătorile care cad în timpul săptămânii și în care avem binecuvântare să mâncăm pește. Se face mângâiere fraților cu undelemn și cu vin. Așadar, sunt foarte multe momente de binecuvântare.

Este un post în care ne exersăm cunoștințele din copilărie. Ne amintim colindele pe care le-am învățat în fragedă copilărie și, la rândul nostru, le transmitem mai departe ca pe un tezaur de mare preț copiilor noștri, nepoților noștri, celor dragi. Pruncul Iisus este așteptat să se nască în lume, pregătim bradul, pregătim toate aceste elemente, tot acest decor extraordinar ce ține de farmecul și de bucuria Crăciunului”, a spus părintele Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Cașin.

„Toate vă sunt îngăduite, dar nu toate de folos” spunea Apostolul Pavel. Părintele Cazacu subliniază că postul nu trebuie să fie doar alimentar, ci și spiritual.

„Postul este, în definiția sa, o abținere voită și conștientă de la a mânca anumite tipuri de mâncăruri. Noi, în post, scoatem tot ceea ce provine de la animale, mâncarea provenită din carne, lapte, brânză, ouă și derivate din acestea și mâncăm numai roadele pământului, mâncăm numai legume și fructe și ne înălțăm spiritele și sufletele noastre către Bunul Dumnezeu”, a afirmat părintele.

”Postul Crăciunului este perioada în care omul își face ordine în suflet”

Preotul Gabriel Cazacu spune că cele 40 de zile dinaintea Nașterii Domnului sunt prilejul pentru fiecare om să își facă ordine în suflet și în gânduri, dar cel mai important este ca fiecare să găsească o cale de a face fapte bune, de a dărui celor care au nevoie de ajutor, care sunt în suferință.

„Este o perioadă de curățire, este o perioadă în care omul își face ordine în suflet, își face ordine în gânduri, vine la biserică, se spovedește, se împărtășește, se împacă și cu cei care de-a lungul anului a avut vreo problemă, vreo ispită, vreo încercare duhovnicească. Omul își face o analiză interioară profundă foarte importantă, vine la biserică în această perioadă, face milostenii, adică dă de pomană.

Se anunță o iarnă blândă, am avut o toamnă foarte lungă, așa numita vară indiană, dar nu știm ce iarnă va veni. Ne facem un pic de curățenie în cămara de acasă și vedem dacă avem lucruri groase, lucruri folositoare unor bătrâni, unor copii care nu au posibilități materiale și le donăm unui centru social. Sunt foarte multe centre de îngrijire pentru copii și pentru bătrâni unde putem face voluntariat, spre exemplu, în perioada postului.

Sunt foarte multe ramificații ale faptei celei bune pe care noi o putem face în această perioadă hrănindu-ne sufletul și dând înapoi ceva lui Dumnezeu, bisericii, semenilor noștri. Un act de binefacere, de bucurie și de binecuvântare”, a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

”Iisus se naște într-un loc sărac, smerit și este darul nostru cel mai de preț”

Nașterea Domnului Iisus Hristos a fost vestită de îngeri ca o mare bucurie pentru mântuirea oamenilor, mai spune părintele.

„Este postul bucuriei și al binecuvântării, pentru că lumea toată se pregătește. Imaginați-vă toate prorocirile din Vechiul Testament. Toți prorocii stăteau într-o stare de așteptare sfântă, prorocită cu mii de ani înainte, că se va naște Fiul Domnului, care va fi răscumpărătorul tuturor păcatelor lumii. El se naște într-o peșteră din Betleemul Iudeii, într-un loc sărac, smerit. Este încălzit de căldura din respirația animalelor, în ieslea boilor. El va fi răscumpărătorul și mângâietorul nostru al tuturor. Bineînțeles, darul cel mai de preț”, a adăugat părintele Gabriel Cazacu.

Lăsatul Secului are loc în 14 noiembrie, dar dacă această dată pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro