FOTO/VIDEO | Festivalul cârnaților tradiționali de la Cherestur. Echipe din România, Serbia și Ungaria au concurat să facă cel mai bun cârnat | EXCLUSIV

Publicat: 13/11/2022, 11:13
Actualizat: 13/11/2022, 11:28

Sâmbătă, chiar dacă pentru mulți e weekend și zi liberă, la Cherestur, în Banat, nu s-a stat. Opt echipe, din trei țări, au încercat să facă cel mai bun cârnat tradițional proaspăt din acest an. Ineditul concurs se află la cea de-a patra ediție și reunește concurenți din România, Ungaria și Serbia.

Cherestur este un sat de nici 400 de locuitori care aparține de comuna Beba Veche (Timiș), unde, conform localnicilor, cocoșul cântă în trei limbi: maghiară, sârbă și română. Asta pentru că mica localitate, formată în majoritate din locuitori maghiari, se află aproape de frontiera Triplex, dintre România, Serbia și Ungaria. Mai mult, satul Cherestur, pentru o perioadă, după Primul Război Mondial, a aparținut Serbiei, conform Tratatului de la Trianon din 1920, apoi a revenit României, din 1924, urmare a Protocolului încheiat între România și Serbia la 24 noiembrie 1923, pentru rectificarea frontierei.

Fiecare echipă cu rețeta secretă și uneltele ei

De câțiva ani, aici se ține un concurs inedit. Este vorba despre un festival al cârnaților tradiționali. Concurenții din cele trei țări se întâlnesc, fiecare cu rețete proprii, și încearcă să facă cei mai buni cârnați care s-au gustat vreodată pe aceste meleaguri. Organizatorii le pun la dispoziție doar carnea, în rest: condimentele, uneltele și secretele sunt aduse de fiecare din zonele de unde provin.

Sâmbătă, munca a început de dimineața. La ora 09.00, echipele erau deja la mesele de lucru… cu mici excepții! Unii concurenți au început „pregătirea” mai devreme cu o zi, au „muncit” până târziu în noapte și le-a fost mai greu să se trezească. În cele din urmă, cu mici întârzieri, totul a decurs conform programului și toate echipele au reușit să se apuce de lucru.

„Este cea de-a patra ediție a concursului de făcut cârnați, de la Cherestur. Este un concurs internațional. Organizatorii pun la dispoziție zece kilograme de carne de porc și zece metri de mațe, pentru cârnați. Concurenții trebuie să-și asigure condimentele, restul componentelor și ustensilele necesare. Avem și un juriu format din cinci persoane neutre. Sunt mai multe aspecte de care juriul trebuie să țină cont: cel al echipei, modul de prezentare a standului, modul de lucru, igiena la locul de muncă și produsul finit”, spune Ede Toth, președintele Asociației «Pusta agricultorilor», din Cherestur, organizatorul concursului.

O echipă de femei și una de copii, cot la cot cu bărbații

Două dintre echipe au fost cu adevărat inedite. Satul gazdă, Cherestur, a fost reprezentat de către o echipă formată doar din femei, iar de la Sânnicolau Mare a venit o echipă de copii, membrii unei formații de dansuri populare.

„De obicei, bărbații fac cârnații, dar noi am vrut să dovedim că și noi ne pricepem. Secretul unor cârnați buni este sufletul pe care îl pui aici. Vorbind serios, vreau să vă spun că e păcat că părinții nu se îngrijesc mai mult să transmită copiilor această tradiție”, ne-a declarat Ildiko Vasilcin, președinta clubului femeilor din Cherestur.

Juriul a avut o misiune grea, pentru că fiecare dintre cele opt echipe au venit cu rețete străvechi și s-au străduit să facă cel mai bun cârnat tradițional proaspăt care s-a servit vreodată la Cherestur.

Președintele juriului a fost Romana Rista, cunoscută pe rețelele sociale pentru proiectul „Fata care gătește cu flori”.

„Mă bucur să fiu aici la Cherestur și chiar mi-am dorit să vin de mult aici, pentru că am văzut că e o comunitate închegată, care își dorește să păstreze tradițiile. O fac din inimă, nu au secrete față de oamenii care vor să le cunoască tradiția. Mă bucur că s-au mobilizat și au venit atâtea echipe. Toată lumea a luat foarte în serios acest concurs, și-au amenajat foarte frumos standul de lucru. Cred că va fi o chestie foarte faină de jurizat”, a declarat Romana.

În cele din urmă au fost desemnați și câștigătorii. Vă putem spune că cel mai bun cârnat a fost declarat cel al Asociației Agricultorilor din Voievodina. Echipa femeilor din Cherestur a primit un premiu special al juriului. După festivitatea de premiere, atât concurenții, cât și juriul și oaspeții, au rămas să sărbătorească, pentru că pe lângă cârnați, fiecare echipă s-a prezentat la Cherestur cu pâine și plăcinte de casă, mezeluri de porc și țuică sau pălincă. Iar una din regulile nescrise ale festivalului a fost că fiecare participant trebuia să guste din toate sortimentele aflate pe masă.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...