Imagini emoționante de la înmormântarea Episcopului Florentin Crihălmeanu. Emil Boc: „Testamentul pe care ni l-a lăsat este hristic”

Publicat: 17 01. 2021, 09:32

Sute de clujeni s-au adunat, sâmbătă, în fața Catedralei Greco-Catolice din Piața Timotei Cipariu pentru a-și lua rămas bun de la PS Florentin Crihălmeanu: „Nu era un polemist sau un om al contradicțiilor, ci o fire de intelectual rasat, de fin cărturar, care prin smerenie și modestia afișată își arăta adevărata forță a ierarhului care unește în comuniune, cu o viață dedicată întru Hristos”, scrie primarul Clujului, Emil Boc, pe Facebook.

Emil Boc: „Testamentul pe care ni l-a lăsat este hristic”

Printre clujenii care au participat la funeralii s-a aflat și primarul Emil Boc, care a transmis și un mesaj de condoleanțe pentru comunitatea greco-catolică.

Slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Dumnezeu să îl odihnească în pace!Am participat astăzi la slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca a fost o personalitate marcantă a vieții religioase și culturale din țara noastră, un ierarh cu o înaltă vocație a unității și bunei înțelegeri între cultele recunoscute și un promotor al valorilor naționale și europene.În aceste clipe de durere, suntem alături de comunitatea greco-catolică și de credincioșii, din Cluj-Napoca și România, care l-au iubit și apreciat, indiferent de confesiune. Sincere condoleanțe! Dumnezeu să îl odihnească în pace!Toți cei care l-am cunoscut și apreciat pe Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu nu am crezut că așa de repede și de dramatic ne va părăsi în marea trecere spre o lume mai bună și dreaptă.

Boc: „A fost apropiat de Papa Ioan Paul al II-lea”

Consacrat episcop în 1997 de Sfântul Ioan Paul al II-lea, a devenit episcop al eparhiei de Cluj-Gherla în 2002. Potrivit Biroului de presă al eparhiei, regretatul episcop era afectat de COVID-19 de la sfârșitul lunii decembrie, dar starea lui era una bună. Împlinise acum câteva luni 61 de ani de viață și 31 de ani de preoție.

A fost apropiat de Papa Ioan Paul al II-lea pe care l-a venerat și i-a adus moaștele în țară și a fost unul dintre organizatorii vizitei Papei Francisc la Blaj, în anul 2019. Activitatea pastorală și ecumenică a PS Crihălmeanu i-a fost recunoscută, fiind distins cu numeroase medalii și distincții de stat și religioase. În anul 2000 i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.Florentin Crihălmeanu a fost o prezență vie în viața culturală și religioasă a municipiului nostru. În acest moment greu, când PS Florentin Crihălmeanu trece în rândul marilor drepți ai bisericii, voi afirma, cu emoție, despre un ierarh pe care l-am apreciat și respectat, că a fost un model de credință și demnitate pe care, noi, cei de aici trebuie să-l urmăm! Testamentul pe care ni l-a lăsat, PS Florentin Crihălmeanu, este hristic: dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase recunoscute, precum și un patriotism luminat în spiritul conlucrării spirituale într-o Europă care unește popoare și religii. Pentru Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu crezul cardinalului Iuliu Hossu i-a fost țel viață: „Credința noastră este viața noastră!”.

Sursă foto: Emil Boc Facebook

Episcopul a murit în urma unei crize acute cardio-respiratorii

Episcopul a murit în urma unei crize acute cardio-respiratorii, după ce fusese infectat cu COVID-19, a anunţat Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Înaltul prelat s-a stins la Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

„Cu toate că starea sănătăţii episcopului se îmbunătăţise după infectarea cu COVID-19 şi se apropia sfârşitul perioadei de carantinare, el s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie, în urma căreia medicii ambulanţieri au constatat decesul”, a declarat purtătorul de cuvânt, preot Daniel Avram.

Sursă foto: Facebook Emil Boc