BISERICA FACE PACTUL CU INTERNETUL. Drumul banilor din pomelnice online: 1 euro acatistul de o zi, 24 de euro abonamentul la pomenire pe o lună

BISERICA FACE PACTUL CU INTERNETUL. Drumul banilor din pomelnice online: 1 euro acatistul de o zi, 24 de euro abonamentul la pomenire pe o lună
Publicat: 15/07/2014, 10:56
Actualizat: 20/03/2019, 14:12

„Salut, te informăm că am primit pomelnicul„. Așa sună mesajul pe care administratorii portalului crestinortodox.ro ți-l trimit după ce a fost confirmată plata online a serviciului bisericesc. Un euro te scutește de un drum la biserică.

Mănăstirea la care dorești să fii pomenit va primi solicitarea ta într-un e-mail, iar părintele stareț de acolo va scoate la imprimantă mesajul și îl va citi în biserică, ne asigură preoții de la trei dintre cele patru lăcașe de cult care apar pe site. Patriarhia nu este de acord cu inițiativa întreprinzătorilor care „speculează comoditatea”. Donațiile credincioșilor ar trebui să fie benevole, iar serviciul religios nu ar trebui condiționat de achitarea unei sume prestabilite, spun reprezentanții Patriarhiei. gândul vă prezintă povestea din spatele pomelnicelor și a rugăciunilor online, unde mesaje precum „Sunt Maria și am 10 ani. Mă rog lui Dumnezeu și Fecioarei Maria să nu îmi mai fie frică de vampiri și diferiți monștri” pot ajunge, cu ușurință, în biserică.

Cum explică reprezentanții mănăstirilor „pactul cu internetul”

Soluția modernă poate fi de ajutor pentru mănăstirile de la țară, unde pomelnicele prin poștă ajung mai rar, dar și pentru „românii de pretutindeni” care doresc „să-și întărească credința strămoșească”, după cum explică administratorii portalului CreștinOrtodox.

Protosinghelul Antim de la Mănăstirea Dumbrăveni, din județul Constanța, ne-a spus că a fost de acord să apară pe site, la solicitarea administratorilor. Aderarea la mediul online a fost o soluție de compromis. „Prin poștă veneau foarte puține pomelnice deoarece mănăstirea noastră nu este la fel de cunoscută ca altele”, a povestit protosinghelul pentru gândul. Potrivit clericului, pomelnicele ajung la mănăstirea constănțeană, iar o parte din banii achitați online rămân comision administratorului site-ului. Potrivit informațiilor disponibile, acesta este societatea Active Soft S.R.L. cu sediul în sectorul 2, București, aflată în subordinea societății Broadhurst Investments Limited din Cipru.

Unele dintre bisericile care apar pe site au fost recomandate de credincioșii de pe forumul CreștinOrtodox. În urma impresiilor lăsate de ei, administratorii paginii web au hotărât să contacteze Schitul Stejarul și să le propună celor de acolo deschiderea unei secțiuni proprii pe site. Maica stareță Ambrozia a trimis fotografii și un scurt istoric, iar biserica a fost adăugată printre cele patru mănăstiri la care poți trimite, de pe site, pomelnice. „Toți banii ajung în contul nostru”, ne-a asigurat măicuța în legătură cu taxele impuse. Fără ele, pomelnicul nu trece la „pasul următor” și nu este trimis către biserica pe care ai ales-o.

Ieromonahul Nectarie de la Mănăstirea Crasna, tot din județul Constanța, călătorește des în Franța, unde a învățat să se adapteze mentalităților occidentale. Are de-a face cu tineri și știe că internetul reprezintă o rutină zilnică pentru mulți dintre ei. De aceea, alăturarea bisericii pe care o reprezintă în comunitatea CreștinOrtodox a venit ca o decizie firească. „Pomelnicele ajung pe mail. Sunt scoase la imprimantă și aduse în biserică pentru a fi citite”, ne povestesc reprezentanții Mănăstirii Crasna, din județul Constanța.

Cu toate că, „administratorul site-ului nu garantează implicit sau expres pentru furnizarea serviciilor”, reprezentanții bisericilor menționate ne asigură că solicitările online ajung exact acolo unde le este destinația. Maica stareță de la Schitul Stejarul spune că se descurcă mai greu cu internetul. În comuna Saraiu, unde se află lăcașul de cult nu există internet, iar mesajele ajung la ea pe un stick care nu funcționează mereu. „Primesc pe mail exact ce trimite omul și îi trimit confirmare”, spune ea. Totuși, ea ar prefera ca pomelnicele să fie trimise prin poștă deoarece „scrisorile nu s-au pierdut niciodată”.

24 de euro pentru o lună de ajutor divin

CreștinOrtodox oferă ajutor sfânt pentru toate categoriile de public, asigurând chiar pomenirea și iertarea păcatelor pentru cei de pe lumea cealaltă. Direct din fotoliu, în ultima noapte dinaintea examenului, un student poate trimite de pe iPhone un „pomelnic pentru reușita la examene și alte momente importante din viață”. În funcție de solicitare, credincioșilor le sunt calculate pe loc contravaloarea serviciilor promise : 1 euro pentru un acatist citit o zi în biserică, 1,84 euro pentru două zile sau 2,80 euro pentru trei zile.

Pentru un pomelnic cu o valabilitate de o săptămână, de pe cardul unui solicitant vor fi extrași automat 6,16 euro, iar pentru o lună de ajutor divin, cei „păcătoși” vor scoate din buzunar 24 de euro. Pentru izbăvirea de păcate a celor vii și a celor trecuți în neființă, „vama” e plătită direct de pe cardurile Visa, MasterCard, Discover, American Express sau prin sistemul de plată online PayPal.

Patriarhia se opune practicii. „Una este când un credincios folosește o modalitate electronică pentru a face o donație unei biserici și alta este inițiativa unor întreprinzători inventivi care speculează comoditatea”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române. Acesta spune că a avut surpriza să afle de la mai mulți stareți că biserica lor fusese inclusă pe astfel de site-uri fără știința lor. „Ridică o problemă de corectitudine. Nu se știe dacă banii sunt trimiși către biserici sau dacă ele au primit pomelnicele”, a adăugat părintele Constantin Stoica.

Biserica Ortodoxă Română ține pasul cu vremurile moderne: slujbele, în special cele din timpul sărbătorilor importante, sunt transmise pe internet și radio, iar instituția dispune de o televiziune și un site.

Pomelnicele răuvoitoare au cale liberă pe online

Administratorii CreștinOrtodox își asumă doar răspunderea „de preluare și transmitere a pomelnicelor către biserici”. Ei nu au și obligatia de a le filtra. Prin urmare, Părintele John Downie, de la Biserica Rusă din București, spune că „din nefericire, există astfel de pomelnice răuvoitoare. Nu sunt multe, dar există”. Preotul de origine americană, stabilit în România în urmă cu zece ani, glumește și recunoaște că membrii clerului se roagă pentru sănătatea celor menționați în astfel de situații.

În cazul altor confesiuni, cum ar fi Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, rugăciunile sunt postate la vedere, direct pe site-ul casei de rugăciune „Sunt Maria și am 10 ani și mă rog lui Dumnezeu și Fecioarei Maria să nu îmi mai fie frică de vampiri și diferiți monștri”, scrie o utilizatoare care se semnează Rif Maria Gina.

Alții își povestesc toată viață pe forumul bisericabrancoveanu.ro, în speranța că vor avea parte de ajutor divin. „Doamne Isuse, te rog din suflet ajută-mă să-mi fac baiatul mare. Doamne, nu mai pot trăi cu fata asta (…) Plătesc mult pentru că m-am luat cu ea, nu mai pot răbda: o bat, am tuns-o aproape la chelie pentru că mi-a lăsat băiatul la 5 luni și a plecat de acasă. (…) Adu-mi, Doamne, o femeie, o mamă la copil”, se roagă Mihai.

„Doamne, te rog fă ca tata să ia 90 de milioane la loto, te rog, ca mami să nu mai aibă nervi, Deni și Diana să nu se mai certe, iar Silvia de un an și 5 luni să trăiască până la 64 de ani și să fie bogată și bună la suflet, iar eu să am cele mai bune note din clasă și să iau diplomă ca mama și tata să fie mândri de mine, buni să trăiască și să nu mai plângă de fiecare dată când vine la noi. Te rog frumos din inimă, din suflet. Mulțumesc mult”, se roagă și Ioana.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...