FILMUL ZILEI în care Adrian Năstase a primit vestea condamnării la închisoare, cu degetul pe trăgaci. Ce i-a spus ministrul IOAN RUS lui NĂSTASE

FILMUL ZILEI în care Adrian Năstase a primit vestea condamnării la închisoare, cu degetul pe trăgaci. Ce i-a spus ministrul IOAN RUS lui NĂSTASE
Publicat: 21/06/2012, 21:47
Actualizat: 12/07/2014, 10:41

18.30 Ziua de miercuri, 20 iunie, a luat foc abia spre seară, când instanța supremă a anunțat decizia istorică pe care o luase în dosarul „Trofeul Calității”: primul premier din istoria României, condamnat la închisoare pentru fapte de corupție. Punctul de fierbere al zilei avea să fie atins însă vreo cinci ore mai târziu, la unul dintre etajele casei de pe strada Zambaccian numărul 16: primul premier al României care încerca să se sinucidă pentru a scăpa de rușinea închisorii.

20.00 După anunțul sentinței care i-a făcut pe unii să simtă gustul dulce al răzbunării față de un sistem corupt, iar pe alții să fie uluiți de politizarea justiției, strada Zambaccian arăta ca o tabără de vară a jurnaliștilor. În jur de 100 de oameni tropăiau pe asfaltul încins de vizavi de reședința Năstase, înarmați cu tot atâtea camere video și aparate foto, toate încolăcite în sute de metri de cabluri, cu motoarele generatoarelor electrice duduind.

Pronosticurile curgeau deja. Adrian Năstase va merge grandios în arest, precis va ieși pe poarta din Zambaccian fără să se ascundă, doar nu e vorba de vreun cămătar sau găinar, e un fost premier, un fost șef al diplomației. Va ține un discurs bine punctat, cu glume ascuțite, ca întotdeauna. „O să iasă din scenă cu mare tam-tam”, paria unul dintre ziariști. Habar nu avea câtă dreptate avea și totuși cât de departe de adevăr era.

Ministrul de Interne, Ioan Rus, bun prieten cu Adrian Năstase, îl suna la acea oră pe fostul premier să stabilească modul în care se va prezenta la arest, aveam să aflăm a doua zi. Avea de ales: să vină singur sau să vină polițiștii la el acasă, pentru a-l prelua. Năstase a dat încă de atunci primele semne că alesese deja a treia cale: păstrarea intactă a spiritului fortăreței din Zambaccian, fără să audă clinchet de cătușe.

În afara zidurilor înalte de peste doi metri de la Zambaccian numărul 16, liniștea era însă neclintită. Nu mișca nimic. Doar Andrei Năstase, fiul cel mare al lui Adrian Năstase, ieșea regulat pe ușa garajului, într-un Audi A8 negru, cât un iaht, pentru a face scurte du-te-vino, nu se știe unde. Se uita încruntat la ziariștii care cu siguranță îi creau senzația că îi vânează tatăl și își tura motorul limuzinei, ca să-și croiască drum printre ei. De la glume cu valize de bani în portbagaj, până la grosolănii unsuroase din repertoriul de penitenciar, nimic nu a lipsit din ipotezele schimbate pe trotuar, la botul calului, despre scopul turelor date de Andrei Năstase.

21.30 Puzderia de ziariști de pe Zambaccian a fost pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Băieții de la o pizzeri celebră nu au ratat ocazia ocazia de a demonstra că reclama este sufletul comerțului, pe umerii covârșiți deja de justiție ai lui Adrian Năstase. Un far de motoscuter s-a apropiat de mulțime și a întrebat direct: „Dacă vă dau o pizza, mă lasați și pe mine să mă plimb prin cadru de câteva ori?”.

În hohotele de râs ale asistenței, omul și-a făcut două-trei ture cu motoscuterul tapetat cu numele pizzeriei, a lăsat o pizza la cameramanii care transmiteau, vrând-nevrând, în direct non-stop de la locul faptei, și s-a dus în treaba lui, la livrat pizze prin București.

22.30 Polițiștii în civil de la Urmăriri au venit la poarta lui Adrian Năstase într-o mașină care nu se ridica la standardul limuzinelor de Dorobanți. Cu mandatul de aducere la arest la subraț, într-o mapă, doi bărbați trecuți de 40 de ani, ciufuliți, obosiți după o zi de muncă, au sunat la interfon. Le-a deschis Andrei Năstase. Peste puțin timp, unul dintre ei, în cămașă albă cu dungi, cu o față fără nimic de-a face cu filmele de acțiune cu super-polițiști de tip Bruce Willis, avea să devină omul care s-a luptat corp la corp cu Adrian Năstase. Datorită lui, Năstase își va ispăși pedeapsa în închisoare și va trăi.

23.30 O salvare sosește val-vârtej pe Zambaccian. Aveam să aflăm a doua zi că mașina era pregătită din timp, din dispoziția ministrului Ioan Rus, pentru a interveni în cazul în care Adrian Năstase ar fi mers până la capăt.

Nimic nu putea să-i facă pe cei de afară să creadă că salvarea era pentru Adrian Năstase. I s-a făcut rău doamnei Dana, i s-a făcut rău cățelului, e teatru, e operetă. Transpirați, gâfâind, croindu-și drum printre cameramani, ambulanțierii au dat primul semnal de alarmă, pe care nimeni nu l-a băgat în seamă atunci:

„Dați-vă la o parte, că nu mai e de joacă!”, s-a răstit unul dintre paramedici.

Adrian Năstase apăsase trăgaciul. Știrea a apărut de nicăieri, la un post de televiziune care a vrut să îl credem pe cuvânt că, în hărmălaia și îmbulzeala creată de 100 de ziariști tropăind pentru imagini și cuvinte în premieră, un reporter cu un auz demn de un iepure modificat genetic a auzit o pocnitură.

Ziariștii s-au convins însă că e vorba despre ceva grav abia când l-au văzut, prin frânturile de parbriz rămase neacoperite cu folie de polițiști și de ambulanțieri, întins pe targă, cu ochii închiși, cu deja celebrul fular Burberry legat la gât, chiar pe Adrian Năstase.

23.37 Ambulanța a plecat de la imobilul din Zambaccian cu Adrian Năstase. Cu scârțâit de roți și cu un Andrei Năstase desfigurat de șoc, limuzina fiului său a demarat și ea în urma salvării.

După 20 de minute, ambulanța a ajuns la Spitalul Floreasca. Starea lui Adrian Năstase era stabilă. În câteva minute, intrarea spitalului a fost ocupată de jurnaliști, camere de filmat, diverși politicieni și mulți gură-cască.

Primele informații care circulau printre jurnaliști, politicieni și cei prezenți la spital spuneau ba că lui Năstase i-a rămas glonțul în gât, ba că are mai multe răni, ba că este în afara oricărui pericol de moarte și că va intra imediat în operație.

23.57 La spital a ajuns premierul Victor Ponta care a venit pe jos până la intrarea în spital. „Am venit să văd cum se simte acest om. Nu știu mai multe, doar ce am văzut la televizor”, a spus premierul în timp ce și-a făcut loc prin mulțimea de jurnaliști. Cocoțat pe o balustradă, un bărbat tânăr (aproximativ 30 de ani) i-a strigat premierului: „Domnu” Ponta, vreau și eu o casă aici!”. Ponta a trecut mai departe. Pe lângă grupul de jurnaliști a trecut și soția lui Victor Ponta. Adrian Năstase era la acea oră internat la etajul doi al spitalului. După câteva minute, la spital au ajuns Marian Vanghelie și Dan Șova.

Pe Zambaccian, sosirea echipei de criminaliști de la Poliția Capitalei confirma deja cu vârf și îndesat știrea că Adrian Năstase încercase să se sinucidă.

0.10 Premierul Ponta a ieșit din spital. Avea fața transfigurată și transpirată abundent. A stat preț de câteva secunde cu capul plecat. „Lăsați-mă un pic să vă spun exact. Am vrut să văd cum se simte un om aflat la necaz”, a declarat Victor Ponta. A explicat că medicii l-au informat că, din punct de vedere medical, situația este sub control. A vorbit despre Traian Băsescu. O femeie l-a întrerupt: „Dumnezeu să vă ajute, domnule Ponta”. Premierul i-a mulțumit, apoi s-a intersectat cu Codrin Ștefănescu.

În același timp, la reședința Năstase din Zambaccian a sosit în goana jeep-ului avocatul lui Năstase, Ion Cazacu. Nicicând figura avocatului nu a arătat așa într-o sală de judecată. Nu a dat niciun amănunt, a vorbit doar despre „eveniment”. Câteva minute mai târziu a ieșit din imobil și a plecat spre spital, asigurând în stânga și în dreapta că starea lui Adrian Năstase este bună.

0.47 Mai multe mașini au intrat în parcarea spitalului. Reporterii televiziunilor de știri erau în vrie; transmiteau totul live. Printre cei care au intrat în spital se numără și avocatul Ion Cazacu, cel care practic a condus echipa de apărători ai lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calității”. Avocatul a relatat că a stat de vorbă cu Adrian Năstase la jumătate de oră după pronunțarea sentinței.

„Era același om calm și responsabil pe care îl știu. M-a întrebat care sunt toate procedurile care vor urma. Era absolut responsabil și calm”, a spus Cazacu. După câteva minute, avocatul a părăsit spitalul, spunând că fostul premier era conștient.

0.50 După câteva minute, la spital au ajuns Marian Vanghelie și Dan Șova. La intrare au fost întâmpinați de un bărbat care a strigat: „Jos Băsescu! Jos boschetarii!”. Cei doi lideri PSD au fost reținuți în declarații. Între timp, Ecaterina Andronescu a răspuns întrebărilor adresate de presă: „Adrian Năstase a încercat să se împuște în cap, dar a fost oprit de polițiști și s-a împușcat din greșeală în gât”.

Pe Zambaccian, a sosit și procurorul Valentin Șelaru, șeful de la Serviciul Criminalistică al Parchetului General.

1.05 În fața spitalului s-a iscat un scandal între un grup de 7-8 bărbați și Petru Bucur Volk, un celebru fan al proceselor care a fost prezent la toate termenele de recurs din dosarul „Trofeul Calității”. Volk a declarat că a venit la spital să ceară grațierea lui Adrian Năstase. Este luat de paznici și escortat în afara perimetrului. „Băsistule, pleacă la pușcărie!”, i-au urlat bărbații masați în fața spitalului. „Așa, așa! Omorâți-mă!”, le-a răspuns Volk, care și-a pus mâinile în cap.

Între timp, pe Zambaccian, șocul știrii trecuse la ziariști așa cum se risipesc norii de vară. Glumele erau iar la ordinea zilei: „Păi dacă eram eu în locul lui, făceam și patru ani de pușcărie. Mă duceam eu frumos dup-aia în Haiti, cu toți banii ăia de i-a furat, și stăteam liniștit”, visa un șofer scenarii de Hollywood.

„Așa vrea ăsta să scape de pușcărie?”, se întreabă în trecere un tânăr adormit.

1.15 Printre cei care au venit la Spitalul Floreasca s-a numărat și fiica Irinei Jianu. A declarat că la acea oră nici nu știa ce se întâmplă cu mama sa, dacă a fost ridicată de polițiști sau dacă mai este în libertate. Între timp, doi tineri au întins o pancartă pe care scria: „Ești mulțumit, Băsescu? Câți oameni ai omorât până acum?”. Unul din ei s-a recomandat Radu Piturlea și a susținut că studiază în Statele Unite ale Americii și că este elev în clasa a XII-a. Iosif Flavius, cel de-al doilea tânăr, a precizat că este student în Danemarca și că nu este pentru prima dată când protestează.

„S-a gândit că ultima șansă să nu intre mâine a fost asta, ca să demonstreze ori că e vinovat, ori că nu e vinovat”, a declarat Radu Piturlea pentru gândul.

Cei doi nu au fost singurii protestatari. Un bărbat mai în vârstă, care a precizat că este paznic, a prezentat și el o pancartă pe care scria: „Eu sunt Adrian Năstase”. Lângă ele s-a postat și Florin Fătu, președintele Partidului Revoluției Române care a declarat că ce s-a întâmplat cu fostul premier ar fi „o comandă politică de la președintele țării”.

Două bătrâne ieșite dintr-unul din saloanele spitalului au comentat cazul. „Vezi, de asta e vânzoleala asta, că e Năstase aici. S-a împușcat. Acuma e la etajul 2, e o aripă a spitalului mai specială”, a explicat una din bătrâne. Între timp, ambulanțele au continuat să aducă pacienți. La fiecare sirenă, reporterii și cameramenii au fost în alertă.

1.32 Codrin Ștefănescu a ieșit din spital și a declarat că Adrian Năstase a vrut să se împuște în cap și că a fost salvat de un polițist. „Traian Băsescu trebuie să se gândească bine la ce a făcut și unde a adus această țară”, a declarat Ștefănescu.

2.05 Doctorul Șerban Brădișteanu a făcut câteva precizări legate de starea de sănătate a fostului premier: „Sper să nu fie pericole pentru viața dânsului. Pentru stabilizarea funcțiilor vitale și pentru investigații cât mai complexe, operația va avea loc mâine. Poate vorbi, greu, dar vorbește. Fostul premier este diabetic, cardiac și hipertensiv, acestea sunt riscuri”. Doctorul a precizat că Năstase urma să fie operat joi dimineață, la ora 9.00.

În Zambaccian, a sosit un comisar șef de la Serviciul Arme al Poliției Capitalei, pentru a ridica pistolul „Smith&Wesson”, calibrul 9 mm, cu care Adrian Năstase se împușcase.

3.15 În curtea spitalului, undeva mai în spate, brancardierii, medicii si asistenții discutau cazul Năstase. Unul dintre medicii mai tineri își dă cu părerea. „Am văzut destui împușcați, e puțin ciudat că nu l-au operat pe loc”. Fluxul de ambulanțe s-a intensificat. Un reprezentant al spitalului a explicat că spre dimineață vin pacienții programați la dializă.

3.45 Medicii au anunțat că Năstase ar avea mai multe plăgi împușcate. La spital a ajuns și Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier. Vizibil afectat, a intrat în spital fără să facă vreo declarație. Televiziunile de știri anunță că soții Ioana și Bogdan Popovici s-au prezentat la arestul Poliției Capitalei.

5.05 Doctorul Ion Lascăr a spus că, după ce l-a consultat pe Năstase, a constatat că acesta are doar două plăgi și că starea sa este în general bună. Dimineață, agențiile de știri au anunțat că președintele Traian Băsescu s-ar fi interesat de starea de sănătate a lui Năstase.

Joi dimineață, între orele 10 și 11, Adrian Năstase a fost operat sub microscop, în Secția de Chirurgie Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?