Inteligența Artificială a lui Ionuț. Povestea exemplară a unui altfel de tânăr din România

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 23/04/2012, 20:10

Un dispozitiv pus pe limbă îi poate ajuta pe nevăzători să perceapă forme, culori și lumini, cu ajutorul unui webcam conectat la un laptop iar un encefalograf revoluționar îi va ajuta pe cei cu diferite forme de handicap să folosească calculatorul doar cu puterea minții. Acestea sunt două dintre invenții lui Ionuț Alexandru Budișteanu, un adolescent de 17 ani, care a câștigat Marele Premiu la INVENTIKa 2011, dar și premiul I la categoria Studii liceale.

La 16 ani a refuzat Universitatea Yale și Google Elveția

Distincțiile sunt ultimele dintr-un lung șir de recunoașteri pe care liceanul din Râmnicu Vâlcea le-a primit de-a lungul anilor, pe lângă propunerea de job venită de la Google Elveția ori invitația de a studia la celebra Universitate Yale, pe care Ionuț Budișteanu a refuzat-o însă. „La Yale se axează foarte mult pe partea de hardware, iar eu vreau software. Nu mă interesează țara în sine, ci domeniul în care vreau să lucrez. Dacă în România s-ar face foarte bine ce vreau eu, atunci aș rămâne aici. Dar din păcate nu am această posibilitate”, povestește pentru gândul Ionuț Budișteanu.

Ionuț Alexandru Budișteanu la workshopul din Elveția

Fiu al unei inginere chimist și al unui electromecanic, Ionuț a avut primul contact cu calculatorul la doar 3 ani și a fost ceea ce se cheamă un autodidact. În timp ce alți copii de vârsta lui ieșeau în parc, el stătea ore în șir în fața calculatorului, încercând diferite jocuri și speriindu-și părinții. „Degeaba îl supravegheam noi, că el făcea pe ascuns”, mărturisește pentru gândul Aurelia Budișteanu, mama adolescentului. „Degeaba i-am interzis să nu mai stea atât de mult în fața ecranului că replica lui era „Când mă fac mare, vreau să fac jocuri pe calculator”.

Când a mai crescut și a deprins alfabetul, Ionuț a trecut direct la revistele de specialitate din care a aflat cum funcționau și cum erau create jocurile pe calculator. Prima experiență practică legată de programare a avut-o în clasa a III-a, când a primit, alături de revistă, și un model de realizare a unui roboțel. A urmat instrucțiunile și a ales să treacă la nivelul următor – să învețe diverse limbaje de programare, precum QBasic și Pascal, astfel încât să-și poată pune în practică propriile idei. În timp a trecut și la realizarea de filme scurte. „Fac programare de 8 ani de zile. Mi-am dorit să fac și filme 3D. Mi-am luat un program cu care lucrează marile companii, dar nu am realizat decât filmulețe scurte și animații. N-am fost mulțumit”, povestește Ionuț.

„Vreau să pun o cărămidă mică la zidul Inteligenței Artificiale”

În ultimii trei ani, liceanul s-a axat pe cercetare și a studiat zeci de teze de doctorat din domeniul Inteligenței Artificiale. Povestește că a avut mai multe modele, profesori de renume din străinătate. „Am cunoscut foarte mulți profesori universitari din străinătate cu o inteligență sclipitoare, care au făcut multe descoperiri în Inteligența Artificială. Asta vreau. Vreau și eu să pun o cărămidă mică la zidul Inteligenței Artificiale.”

La INVENTIKa 2011, adolescentul de 17 ani a câștigat Marele Premiu și premiul I la categoria Studii liceale

Pasionat de cercetare, Budișteanu susține că asta vrea să facă în viitor. Până atunci se pregătește și participă la diferite competiții de profil, pe care le și câștigă. În 2010, s-a prezentat la un workshop din Elveția, unde s-a clasat în primii patru și s-a ales cu o propunere de job venită de la Google Elveția. Specialiștii de aici i-au cerut adolescentului roman să lucreze la un produs pentru ei, însă băiatul de 16 ani a refuzat oferta, dezamăgit – susține el – de „modalitatea acestora de lucru”. Așa că a decis să-și continue studiile, să învețe și să-și termine proiectele începute.

„Nu am ieșit afară să mă joc din clasa a III-a”

Ionuț își petrece tot timpul studiind și lucrând la proiectele pe care le are, pentru că așa vrea. Asta a fost alegerea lui, spune mama tânărului, care explică că fiul ei nu a mai ieșit la joacă, în fața blocului de când avea 9 ani. Preferă să învețe informatică. De altfel, liceanul susține că nu are suficient timp la dispoziție pentru a cerceta.

Fără a fi antisocial, Ionuț spune că nu are prieteni adevărați din simplul motiv că nu are timp să iasă cu ei. Nici pe plan sentimental nu stă mai bine și o viitoare prietenă nu reprezintă o prioritate. „Nu am prietenă și nici nu vreau, cel puțin deocamdată. Acum mă interesează doar informatica. Dacă aș fi avut, aș fi plictisit-o de moarte cu teoriile mele.”

Una dintre invențiile lui Ionuț Budișteanu

Deși Ionuț Budișteanu este un geniu puțini sunt românii care au auzit de el, iar cei care îl știu mai mult îl ironizează.. „În România, mulți îl lovesc. Ba își bat joc de el, ba nu-l cred că sunt invențiile lui. Sper să găsească ceva în străinătate”, declară pentru gândul Aurelia Budișteanu.

Diploma pe care tânărul din Râmnicu Vâlcea a primit-o din partea Universității Yale

De altfel, mama copilului împreună cu soțul ei sunt principalii susținători ai adolescentului premiant. Cu banii pe care-i primește de la ai lui și cu o bursă privată, Ionuț Budișteanu își finalizează proiectele destul de costisitoare. Doar cele cu care a obținut premii la Inventika l-au costat 2.000 de euro. „Abia acum 2-3 luni am făcut rost de sculele necesare și am putut finaliza encefalograful și matricea, deși partea de software o aveam facută de aproape un an”, punctează adolescentul. (Sorina Ionașc)

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
Cum încarcă un român DACIA Spring. Fotografia e VIRALĂ
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
PERCHEZIŢII la CONSTANŢA! BĂRBAT, ARESTAT pentru TRAFIC de DROGURI
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum de la cel mai înalt nivel: "După 20...
O nouă sărbătoare pentru români! Ziua care va avea o însemnătate aparte! Legea a fost...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...