Jurnaliștii de la „El Pais”, șocați de cum trăiesc țiganii români Versace, Armani și Napoleón în „Cotețul” Madridului. Cum răspund oficialii români la acest nou „scandal”

Redactor:
Aura Stan
La numai două săptămâni după ce un canal de televiziune francez a difuzat o anchetă despre situația toxicomanilor din România și pericolul infestării acestora cu virusul HIV, doi jurnaliști spanioli de la una dintre cele mai cunoscute publicații din Spania publică un reportaj despre situația copiilor români dintr-un cartier de la periferia Madridului, care poartă un nume predestinat unui trai mizer: El Gallinero ("Cotețul").

La numai două săptămâni după ce uncanal de televiziune francez a difuzat o anchetă despre situațiatoxicomanilor din România și pericolul infestării acestora cuvirusul HIV, doi jurnaliști spanioli de la una dintre cele maicunoscute publicații din Spania au publicat sîmbătă un reportajdespre situația copiilor români de etnie romă dintr-un cartier dela periferia Madridului, care poartă un nume predestinat unui traimizer: El Gallinero („Cotețul”).Spaniolii avertizează că „Versace vive entre ratas”(„Versace trăiește printe șobolani”) e primul materialdintr-o serie dedicate problemelor sociale, în vederea alegerilorlocale din 22 mai.

FOTO: ElPais

„Cotețul” – mahalaua spaniolă unde copilăria are greutateafierului

Copiii romi din El Gallinero, unuldintre cele mai sărace cartiere ale Spaniei situate la numai 12kilometri de metropola spaniolă, se joacă în gunoaie și nămol,trăiesc între șobolani și dorm în colibe încropite din tablă șicarton. Potrivit cotidianului „El Pais”, cei 200 de copii fac partedintr-una dintre cele mai mari tabere ilegale din Europa, formatădin români, de etnie romă. Datele oficiale informează căaproximativ jumătate dintre aceștia au sub 5 ani.

FOTO: ElPais

După ce părinții lor au fostcondamnați la o viață de marginalizare, noua generație încearcă săse integreze în comunitate. Atunci când nu trec pe la școala dincartier, și nu o fac prea des, copiii pleacă de acasă și curățăparbrize la semafoare, își ajută părinții la cerșit sau îi însoțescatunci când adună fier vechi, pe care-l încarcă apoi, bucată cubucată, în furgonete. Adeseori, micii mahalagii sunt folosiți defamilii pentru furturi, mai ales la metrou. După numai câteva orepetrecute alături de locuitorii „Cotețului”, reporterii PilarÁlvarez și Juan Diego Quesada ajung să compare locul cu un cartiersărăcăcios din Calcutta. În periplul lor, printre grămezi de fiervechi și mormane de gunoaie, ei au întâlnit și o jurnalistăfinlandeză care s-a „mutat” pentru câteva zile în tabăra de romi.„‘Trebuie să le știi limba, să petreci luni cu ei, pentru aajunge să-i cunoști. Este uluitor să găsești o astfel de lume înapropierea Madridului. Oamenii trăiesc cu adevărat rău, nu suntdeloc de invidiat, din cauza condițiilor mai grele de viață decâtîn cocioabele din lumea a treia”, le-aspun Sanni Saarinen colegilor ei din Spania.

FOTO: ElPais

În „Coteț”, trăiesc printeșoareci Versace, Armani, Irlanda, Napoleón și Aznar

Reportajul surprinde imagini dinlocuințele românilor, unde trăiesc familii mixte, fără a dispundede facilități de tipul apei curente sau a toaletei. În timpulinvestigației, spaniolii discută atât cu copiii, cât și cuasistenții sociali. Versace, un copil tuns scurt, în stilfranciscan, aleargă prin împrejurimile „Cotețului” pe jumătate gol,iar la câțiva metri de băiat, un șobolan se urcă pe un morman degunoaie. Álvarez și Quesada interacționează și cu adolescenții dincartier, despre care scriu că „vorbesc spaniola la perfecție”.Imigranții le-au ales nume inspirate de branduri de modă, lideripolitici sau țări europene: Versace, Armani, Irlanda,Napoleón și Aznar. După ce au experimentat existențanomadă alături de părinți, tinerii au revenit de pe drumuri directpe băncile școlii, „în căutarea unor noișanse”.

FOTO: ElPais

În El Gallinero există o școalănouă, construită acum trei ani cu sprijinul autorităților locale.Deși instituția are 115 locuri, nu e frecventată decât de 20 decopii, pe care un autobuz vine să-i ia în fiecare dimineață. „Ce săzic, să fie la costum, cu cravată și salariu”, speră o bunică,care-și trimite în fiecare zi nepotul de 11 ani să învețe.Asistenții sociali care lucrează cu ei afirmă că administrațiilei-au uitat, iar copiii din mahala s-au obișnuit să trăiascămarginalizați. Reporterii spanioli au luat legătura și cudiplomații români din cadrul Consulatului Român de la Madrid carele-au explicat că sunt informați în legătură cu problemele acestoroameni, care sunt ajutați să-și facă acte. De fiecare dată când vorsă revină în România, cei din Gallinero beneficiază de bilete detransport la prețuri speciale. Primăriei din Madrid îi revinesarcina de a se ocupă de intergrarea, sănătatea și școlarizareaaacestor copii.

Sărăcie cusută cu ațăalbă?!

Ancheta spaniolilor ridică și unelesemne de întrebare, printre care și situația financiară reală aicelor din El Gallinero. Au existat nunți în cartier unde darurileau constat în sume însemnate de bani. De exemplu, acum o lună, untânăr care s-a însurat în sat i-a plătit viitorului socru 6.000 deeuro, bani folosiți la plata orchestrei. În același timp, un tânărde 22 de ani care locuia aici s-a înecat într-un lac, când fugea depoliție în Badajoz. Atunci, familia mortului a cerut parohiei dincartier aceeași sumă de bani, pentru repatrierea defunctului. Dupăcâteva zile, au apărut cu banii, și tânărul a putut fi înmormântatîn România.

FOTO: ElPais

EUGEN TOMAC, responsabil cu românii dindiasporă: „Situația nu trebuie generalizată!”

Oficialii români critică tendințamass-mediei internaționale de a prezenta deformat realitatea dinRomânia sau de a se focaliza doar pe „metehnele” imigranțilorromâni „care încearcă să-și facă un rost peste hotare”.„Este regretabil că presa internațională încearcă săexagereze. Cetățenii români, indiferent de etnia lor, care pleacădin țară sunt cetățeni europeni, adică au drepturi egale cuceilalți. Cunoaștem parte din problemele românilor plecați din țarăși încercăm să venim în sprijinul lor”, a declarat pentrugândulEugen Tomac, secretar de stat al Departamentului pentru „Românii depretutindeni”.

FOTO: ElPais

Cât despre cele două reportajerecente realizate de francezi, respective spanioli (n.r.:„Roumanie: le sida dans les veines?” și„Versace vive entre ratas”), Tomac adaugă:„Sunt convins că aspectele negatve ilustrate în cazulromânilor pot fi găsite și în alte state. Situațiile prezentate nupot fi generalizate sub nicio formă”. Oficialul roman aparticipat chiar săptămâna trecută la o conferință în Spania undes-a adus în discuție și problema integrării și sprijinirii romilorîn spațiul european, mai ales că din delegația română a făcut parteși Ilie Dincă, președintele Agenției Naționale pentruRomi. Deocamdată, printre multe proiecte pe rol, există șio realizare concretă în ajutorarea copiilor imigranților români dinstrăinătate. Tomac a amintit în acest sens de cursul de limbăromână pe care copiii din diasporă îl pot accesa online, pe site-uloficial al instituției pe care acesta o reprezintă. Deocamdată,Versace, Armani, Irlanda, Napoleón și Aznar, ca și ceilalți 200 departeneri de joacă de-ai lor, nu au nici măcar un acoperiș stabildeasupra capului.

FOTO: ElPais

Românii, indiferent deetnia de care aparțin, au devenit cel mai mare grup de imigranțidin Spania, depășind numărul marocanilor, arată cifre oficiale,după cum anunța luna trecută Agenția de Presă Spaniolă EFE .Potrivit raportului dat publicității de Ministerul Muncii șiImigrației și citat de EFE, numărul românilor care trăiesc înSpania a ajuns la 840.682, la care se adaugă 757.809 de marocani,369.692 de ecuadorieni și 222.061 de columbieni. Potrivit datelorfurnizate, la ora actuală în Spania trăiesc aproximativ cincimilioane de străini.

Un nou transfer istoric între Gigi Becali şi Gheorghe Hagi. FCSB dă marea lovitură în...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea ireală a fostei cântărețe din trupa Exotic
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească aproape 4 milioane...
Dialogul fabulos între Joe Biden şi Victor Ponta despre Ilie Năstase! `Mă faceți şi pe...
E JALE în România. Sunt anunţate CONCEDIERI masive în instituţiile statului. Cine îşi va pierde...
Călătoriile Europa-SUA mai au de aşteptat. Joe Biden nu e de acord cu planul lui...
BANCUL ZILEI – Sugar Daddy de România
Anchetă la Vaslui, după ce au apărut imagini cu un polițist îmbrăcat în lenjerie de...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Anunțul zilei de la Lidl. Toți clienții pot obține asta în mod gratuit
„Baywatch”: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
De ce au murit, de fapt, bătrânii din Norvegia vaccinații anti-COVID. Valeriu Gheorghiță a dezvăluit...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide