Lecția de viață pe care timișoreanul Costel Pîrnău le-o dă liceenilor care au picat BAC-ul: „Cu trudă și transpirație, am reușit. Poți lua examenul și dacă n-ai picioare”. VIDEO

Publicat: 12 07. 2013, 17:05
Actualizat: 22 08. 2014, 15:28

Are 37 de ani, a făcut liceul cu 20 de ani mai târziu decât ar fi trebuit, îi lipsesc o mână și picioarele, dar a reușit să facă un lucru de care peste 91.000 de români tineri și sănătoși nu au fost în stare: să promoveze examenul de bacalaureat 2013. Este vorba despre Costel Pîrnău, timișoreanul pe care gândul l-a prezentat în decembrie, în campania „Ei merită România”. Într-o Românie în care rata de promovare la examenul de maturitate este puțin peste 50 la sută, în care mulți dintre tinerii absolvenți de liceu nu au alt gând decât distracția și se chinuie ani în șir să obțină o notă de trecere la Bacalaureat, timișoreanul a dovedit încă o dată că viața trebuie trăită în toată complexitatea ei și că fiecare om trebuie să se autodepășească. „Cu trudă și transpirație, am reușit”, spune el acum, învingător.

Povestea lui Costel Pîrnău, prezentată în campania gândul „EI MERITĂ ROMÂNIA”

După ce și-a demonstrat nu doar lui, ci întregii lumi, ce înseamnă să treci peste toate problemele, cum poți să lucrezi ca zidar deși nu ai decât o mână, acum le arată elevilor care au picatul BAC-ul care a fost „rețeta lui de succes”: „Da, se poate. Se poate chiar dacă unii profesori nu-și dau interesul, dacă nu ai o situație financiară extraordinară, se poate și dacă ai un handicap, trebuie doar să înveți, să ai ambiție și un simț al responsabilității. Nu există o cheie a succesului, trebuie doar să muncești ca să-ți dovedești ție că poți, să-ți culegi roadele propriei munci”, explică Pîrnău, pentru gândul.

Nu e deloc ușor, mai ales când nu mai ai 20 de ani, asta o recunoaște și el, dar mai bine mai târziu decât niciodată. „Mi-a fost foarte greu să recuperez, nu credeam că o să termin cei cinci ani de liceu și o să iau BAC-ul. În semestrul doi din ultimul an, nu înțelegeam nimic la română, nu știam ce e un câmp semantic sau o locuțiune”, povestește timișoreanul. Dar cu multă muncă și dorință, mai ales într-o epocă a tehnologiei, Costel Pîrnău a reușit să promoveze: 6,65 la română, 8, 75 la istorie și 7,4 la geografie. Media generală de 7,6 l-a făcut pe Costel să fie peste alte 4.000 de elevi din județul Timiș, să obțină a 12-a medie din liceul pe care l-a absolvit, Licerul Teologic Penticostal Logos din Timișoara, la frecvență redusă.

Cum a luat Costel Pîrnău BAC-ul

Dacă elevii de zece contactați de gândul au mărturisit că e nevoie de studiu constant, de învățat 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, iar mulți dintre picații de la examenul de Bacalaureat s-au concentrat numai pe vacanța la mare, pe distracție sau pe metode de copiat și de dat șpagă, Costel Pîrnău a găsit calea de mijloc: Cum să promovezi examenul de Bacalaureat când ești un elev de 37 de ani, la seral și nici nu vrei, nici n-ai de unde să dai șpagă.

A început căutând pe Internet o profesoară pentru meditații la română. După o ședință, în care spune a simțit că murea de rușine că nu știa nimic, a renunțat la meditații și s-a pus pe cumpărat culegeri, învățat teorie și făcut teste.

Cu nici două luni înainte de BAC, a reluat meditațiile la română, cu o altă profesoară. „Timp de o lună și ceva, în fiecare miercuri, câte două ore, făceam teste la română. Și așa, în maximum două luni m-am pus la punct la toate materiile. Au fost și voci răutăcioase, care mă tot întrebau ce rost mai are să dau eu BAC-ul la vârsta mea, că oricum e târziu și că n-are rost să îngraș porcul în ajun. Ba are rost, dacă se mai poate, îl îngraș cât pot!, le-am răspuns”, și-a amintit Costel, încercând să le dovedească și altor tineri că se poate.

„BAC-ul se poate lua, subiectele au fost de bun simț, trebuie doar să înveți și să ai voință. În primul rând pentru tine. La mine a fost dorința de a-mi depăși condiția, vreau să dau la Facultatea de Psihologie, vreau să fac un master, vreau să lucrez în domeniul ăsta și nu mă las. Nu am crezut că mai pot avea emoții la vârsta mea. Duminică, la 12 noaptea, căutam pe net rezultate. Luni, la 6 dimineața, la fel. Nu aveam stare, voiam să văd ce am făcut, voiam să văd că mi-am îndeplinit visul”, spune el, vădit emoționat.

De ce este important să ai diploma de Bacalaureat: „Nu pentru hârtie, ci pentru încrederea ta”

Oportunități de angajare sunt chiar și pentru cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat, așa cum a arătat gândul, într-un articol anterior. De la promoteri și agenți call-center până la vânzători de bilete și îngrijitori de clădiri, salariile fiind pe măsură. Însă, așa cum au explicat și specialiștii în Resurse Umane, nu sunt locuri de muncă de viitor, ci simple job-uri sezoniere.

Pe o perioadă îndelungată însă, diploma de Bacalaureat este imperios necesară, atât pentru o carieră, cât și în viața personală.

„În toți acești ani, în care mă știam fără liceu, m-am izbit deseori de lipsa unei diplome de bacalaureat, de lipsa celor 12 clase. Este foarte important să ai diplomă de BAC, nu pentru hârtia în sine, că poți fi colecționar de diplome și degeaba, le pui într-un sertar. E important pentru tine din punct de vedere al imaginii interioare, al încrederii tale în tine, simți o bucurie imensă când începi să-ți culegi roadele muncii tale. Te simți altfel, te simți învingător pe forțele proprii”, explică Pîrnău.

Pe lângă absolvenții de liceu care au dat pentru prima dată examenul de Bacalaureat și nu l-au promovat, sunt mulți alții care se află deja în al doilea an de când se chinuie să obțină o notă de trecere. „În stânga prost, în dreapta prost. Nici n-ai de unde să copiezi”, se plângea un elev, după cea de-a doua probă la bac, urmată de un scandal monstru la liceul Dimitrie Bolintineanu, în care sunt implicați și elevi și profesori care au dat și au primit șpagă.

„Degeaba dai șpagă, plătești o taxă pentru ca apoi să te nenorocească, ajungi astfel un om constant nepregătit și mereu în urmă. Peste ani și ani o să realizezi că nu mai ești același puștan, că nu mai poți da timpul înapoi Unde va ajunge societatea în ritmul ăsta?”, se arată revoltat timișoreanul.

Statistici la Bacalaureat 2013

REZULTATE BACALAUREAT 2013. Rata de promovare, la nivel național, în sesiunea iunie-iulie 2013, a fost de 55,4%, din cei peste 188.000 de elevi înscriși, înainte de soluționarea contestațiilor, rezultatele finale urmând să fie afișate vineri, 12 iulie. În total, au fost obținute 122 de medii de 10, cel mai mare număr de până acum. Defalcat pe promoții, au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a din promoția 2012 – 2013 și 30,6 la sută din absolvenții promoțiilor anterioare.

Gândul îți oferă în timp real toate informațiile despre REZULTATE BAC 2013.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV