Răzvan, bucătarul bogaților: vine la ei acasă și îi învață cum să gătească pești prețioși,”vânați” în sălbăticie

Redactor:
Alina Bădălan Turcitu
Bucătarul Răzvan Alexandru a fost „prințul" unei bucătării de cinci stele în Spania. Acum s-a întors în țară și oferă cursuri de gătit la domiciliu. Gătește și pentru bogați, dar și pentru românul mediu. Tânărul câștigă în România mai mult decât câștiga în Spania

Bucătarul Răzvan Alexandru a fost „prințul” unei bucătării decinci stele în Spania. Acum s-a întors în țară și oferă cursuri degătit la domiciliu. Gătește și pentru bogați, dar și pentru românulmediu. Tânărul câștigă în România mai mult decât câștiga înSpania

Pentru masa de sâmbătă mulți români pricopsiți comandă peștisălbatici la Barcelona ori la Salonic, iar berbecuții și-i iaunumai din Noua Zeelandă. Dau câteva mii de euro să le vină peștiidirect din mare sau ocean, cu avionul, în farfurie – îi împușcă pesub apă scafandri specializați în așa ceva. Căci sunt peștisofisticați, greu de prins, ies dintre stânci doar când caută cevade mâncare. Carnea lor e mult mai gustoasă și mai sănătoasă decât apeștelui din hipermarket, ba are și altă textură.

Ei bine, și-au cumpărat pești domnii noștri, dar cum să-iprepare? Nu poți spinteca aiurea așa scumpete de marfă. Atunci îlcheamă pe bucătarul Răzvan Alexandru acasă, ori să gătească el, orisă-i învețe pe ei cum să pregătească masa. Răzvan are 30 de ani șide la 18 ani e numai în bucătărie. Câțiva ani a lucrat în Spania,printre altele la un hotel de cinci stele, a fost și premiat acolo.De un an s-a întors în țară și a deschis o agenție care oferăcursuri de gătit la domiciliu. Cea mai ieftină lecție costă câtevasute de lei, dar afli tot ce vrei să știi despre mâncare. Cea maiscumpă lecție e câteva mii de lei, atunci când se reunesc mai multefamilii să învețe împreună. Bucătarul câștigă în România mai multdecât în Spania: acolo nu depășea 1.500 de euro pe lună, aicicâștigă uneori chiar dublu.

Foie gras, languste, langustine, icre negre, homarmarinat, icre de belugă, toate la o masă

„Niciodată n-am avut clienți cu apartamente, nu mi s-aîntâmplat. Toți locuiesc la case sau aproape de lacuri. Sunt oamenifoarte discreți, afaceriști, avocați, mulți mai pasionați decât unbucătar. Mi-a fost și mie greu să le țin piept. Le facem o programăpersonalizată și le explicăm tot ce trebuie să știe despre mâncare,cu ce vinuri se poate servi una sau alta”, ne spunebucătarul.
Cel mai scump meniu pe care l-a făcut a fost: foie gras, languste,langustine, icre negre, homar marinat, icre de belugă. După unmaraton ca ăsta face febră musculară, ca sportivii.
Să zicem că-i gătește clientului ceva cu ulei de măsline. E musaisă-i și spună toată povestea: cum crește măslinul în mediulsălbatic. „Păi există niște păsări din familia graurilor cutemperatura corporală aproape de 40 de grade. Ele, după ce mănâncăo măslină, elimină sâmburele foarte, foarte cald. Dacă aretemperatura optimă și găsește și teren bun, sâmburele încolțește șiacolo iese măslinul sălbatic”.

Restaurantul care-și trimitea propriii braconieri săvâneze cu sulița pești pe sub apă

Dar să revenim la pești. Cam tot ce știe despre ei Răzvan aînvățat direct din porturi: „Am fost odată la Salonic să cumpărpești pentru o petrecere. În piețele mari de pește este ca labursă, dar una inversă. Există un amfiteatru și pe acolo trece obandă rulantă cu lăzi de pește scump. Fiecare client are un butonla dispoziție (Să zicem că aici avem lada cu doradă prinsă de barcacutare în apele cutare). Se afișează un preț care tot scade, pânăunui client i se pare că se ajunge la un preț bun și atunci apasăpe buton, semn că vrea să cumpere”. De la 4 după-amiaza și până la9 seara banda merge continuu.
Lucrurile astea le-a făcut Răzvan de nenumărate ori în porturi caBarcelona sau Valencia, unde vin cu bărcile toți pescarii locului.În lunile când nu se putea pescui, restaurantul unde lucra trimiteapropriii braconieri, să vâneze pești pe sub apă. Se întorceaufericiți cu pești prețioși, având într-un capăt pielea străpunsă desuliță.

Asaltat de clienții de la mese: îi lua două ore săparcurgă cinci metri până la ieșire

În cea mai bună perioadă a lui în Spania, Răzvan a trăit caîntr-o poveste. Era prințul unei bucătării de cinci stele. Și acume nostalgic când își amintește. Povestește zâmbind despre vremurilecând ajunsese bucătar șef și trăgeau clienții de el să-l întrebe cea pus în mâncare de a ieșit atât de bună. Odată a durat chiar șidouă ore să parcurgă cinci metri, de la o masă până la ieșire. Pânăîn ziua în care a găsit o șmecherie cu colegii: îl sunau cu diversepretexte dacă nu se întorcea în 20 de minute.
Gătea totul natural. Mai încolo de restaurant avea grădină culegume bio și atunci când un client cerea o salată, îl și vedea peajutor cum trecea prin fața geamului și se întorcea cu salata abiascoasă din pământ. „Aveam 40.000 de metri pătrați de grădină,portocali din care făceam clienților fresh la micul dejun. Aveamgăini și era plin de melci. Imaginează-ți-i pe copiii ăia că nu maivăzuseră niciodată ou în realitate, sau pui, sau cuib. Erauextaziați să spună: Mamă, tocmai am văzut cum ouă găina! Nu aveamnici conserve, nu cumpăram mare lucru din supermarket. Aveammierea, vinul nostru. În camerele alea de hotel nu se puneautelevizoare, iar oamenii ieșeau la plimbare cu bicicletele”, maispune bucătarul.

La început, în Spania, curăța scoici și pești 11 ore pezi

Însă acesta a fost apogeul carierei sale în Spania. Până săajungă acolo a strâns mult din dinți. A început ca ajutor debucătar, într-un hipermarket din București.
Avea 18 ani și se ocupa mai mult de salate. Apoi a sărit la unrestaurant italian, după care i-a venit un gând: ce-ar fi să pleceel pe un vas de croazieră? Nu i-au dat voie, că nu împlinise 21 deani, vârsta cerută. El avea 21 de ani fără o lună. De nervi s-a dusîn Spania și a ajuns în localitatea Vinaros, la cel mai importantși mai vechi restaurant din oraș. 11 ore pe zi curăța scoici șipești pe 700 de euro. În România dacă s-ar fi întors ar fi luattrei milioane. A ajuns bucătar șef dar nu-l plăteau ca atare. Dinambiție s-a dus a doua zi chiar la concurență, pe un salariu dublu.”Acolo am înțeles ce înseamnă să faci tu ce-ți place și ceea cesimți într-un platou, nu ce vrea lumea. Am înțeles, de fapt, ceînseamnă bucătăria de autor. Aveam mulți clienți care-mi spuneau:Nu știu ce vreau să mănânc astăzi, dă-mi ce vrei tu. Acum am șirețete proprii, patentate”.

L-am întrebat de ce s-a întors în țară. „Fiindcă mi-era dor demine”, ne-a răspuns. Cu toate astea, întoarcerea parcă n-a fostchiar o fericire („Când am încercat să promovez germenii de grâu,de pildă, au râs de mine și m-au făcut să mă simt prost”).

Vorbim despre orez, sosuri și rață, iar lui i se aprind ochii.Pleacă de la sosul brun spaniol care se face din genunchi de vită,la foc foarte mic, în 48 de ore. Dai aragazul la minim, pleci. Șiajunge la desert („Nu știe nimeni că un desert trebuie să aibăpatru culori”). Încă vorbim despre mâncare, iar discuția nu elungă, ci interminabilă: „Se fac foarte multe greșeli la mâncare…când văd pești așezați în farfurie, la restaurant, cu capul îndreapta și cu burta în sus! Sunt foarte multe dezechilibre dinastea de care oamenii nu țin cont. Eu n-aș putea niciodată să dauunui client să mănânce ceea ce n-aș mânca eu”.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Cât costă o vacanță la mare de Paște și 1 Mai în România. Au înnebunit...
Cum se fierb corect ouăle, de fapt. Detaliul de care puțină lume ține cont
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×