ROMÂNIA ARE NEVOIE DE TINE. Pro TV, Gândul și Mediafax au ajuns la sinistrații zăpezii pentru a le oferi alimente. Povestea unui sat îngropat în nămeți

Redactor:
Raluca Ion
„Liniile de înaltă tensiune...Nu mai sunt. Trebuie să ne ferim mereu de ele, pentru că zburăm razant, dar acum au dispărut", observă pilotul elicopterului PUMA 330, locotenentul Ciprian Negru

„Liniile de înaltă tensiune…Nu mai sunt. Trebuie să ne ferim mereu de ele, pentru că zburăm razant, dar acum au dispărut”, observă pilotul elicopterului PUMA 330, locotenentul Ciprian Negru, în timp ce zboară deasupra zonelor acoperite de zăpada care a lăsat mii de oameni din Buzău izolați de lume. Albul care se întinde cât vezi cu ochii îți provoacă două iluzii: prima –  că e ceață și te miri cumva că i-au lăsat să ridice elicopterul de la sol pe vremea asta.

Ajutoarele sunt încărcate în elicopterul Flotilei 90 Transport Aerian Otopeni. FOTO: MEDIAFAX / OCTAV GANEA

A doua, că vei ateriza într-o mică așezare cu igluuri, piei de focă, gustări din carne de ren și un bun venit într-o limbă ciudată. Și, dacă n-ai vedea dreptunghiurile negre de pădure desfrunzită și contururile gri ale caselor, nu ți-ar fi greu să crezi că ai plecat la drum cu un scop polar, nu umanitar. Mergem spre Arcanu, un sat din Scutelnici, județul Buzău, izolat de două săptămâni din cauza zăpezii pentru a le duce oamenilor de acolo alimente strânse în cadrul campaniei ROMÂNIA ARE NEVOIE DE TINE a Pro TV, Gândul și Mediafax.

Atele improvizate din carton și hârtie igienică

Elicopterul aterizează pe ceea ce pare a fi un câmp, dar e în realitate drumul de 7 kilometri care face legătura între Arcanu și Scutelnici, acoperit de zăpadă de două săptămâni. Au încercat să îl străbată cu săniile trase de cai, dar caii s-au afundat în zăpada mare și oamenii au renunțat să mai încerce. Acum așteaptă utilajele să îl deszăpezească și, până atunci, elicopterele. S-au adunat lângă cel care tocmai a aterizat – unii în șir indian ca să preia ajutoarele, alții într-un fel de cerc, așteptând să vorbească cu oricine o coborî din el.

Locuitorii din Arcanu, județul Buzău, s-au strâns lângă elicopter FOTO: MEDIAFAX / OCTAV GANEA

Fac un lanț uman pentru a descărca alimentele FOTO: MEDIAFAX / OCTAV GANEA

O bătrână începe prima, agitând o cutie goală de medicamente. „Sunt bolnavă de inimă, nu mai am medicamente. Nu știu ce să fac, au vrut să mă ia cu elicopterul la spital, dar mi-a fost frică, dacă mă urc în elicopter””. Apoi toți: „Sunt oameni bolnavi de diabet. Nu mai au insulină”, „Sunt patru copii bolnavi mai încolo”, „L-am operat pe tata și trebuia să-l duc la control!”

Elena Lasconi a împărțit ajutoare în localitatea Ciorăști din județul Vrancea

Floarea Fetic, o fostă profesoară în vârstă de 65 de ani, ne arată cum și-a rezolvat singură problema medicală. Și-a luxat mâna și a imobilizat-o între două atele improvizate dintr-o hârtie de carton, sub care a pus hârtie igienică și discuri demachiante.  Mâna e vânătă, abia își mișcă degetele și o să se ducă la spital când s-o deszăpezi drumul. „Am făcut un curs de prim ajutor. Doar n-o să chem elicopterul pentru asta”, râde ea.

Floarea Fetic și-a luxat mâna și și-a imobilizat-o în atele din carton FOTO: MEDIAFAX / OCTAV GANEA

Și-a ajutat soția să nască

Stelică Macoveanu a chemat elicopterul, când soția lui, însărcinată în șapte luni, a născut prematur un băiețel. Elicopterul n-a putut să ajungă, iar el a fost cel care a ajutat-o să aducă băiețelul pe lume. „A născut cu mine și cu cumătrul meu, care se pricepe, că e tehnician veterinar. Și am vorbit cu un doctor de la SMURD prin telefon, el m-a învățat ce să fac. Ea a născut la 7 seara și elicopterul a ajuns abia a doua zi, la unu jumate. Toată noaptea l-am frecționat, l-am hrănit cu seringa. Acum e bine, e la spital la incubator. N-am avut lumină, am folosit bateria de la tractor ca să am lumină”, spune bărbatul care se laudă că acum are patru băieți. „Și dacă te uiți, seamănă cu mine!”, își râde tovărășeste de el un vecin, în timp ce altul îi lansează un avertismenz după ce-l aude că spune că n-a putut să declare copilul din cauza drumului blocat. „Dacă nu-l declari tu, îl declar eu!”

Alimentele sunt cărate cu sania în sat pe drumul bătătorit. Totuși, localnicii nu pot merge cu sania până în localitățile învecinate pentru că zăpada e prea afânată pe șosea FOTO: MEDIAFAX / OCTAV GANEA

Magazinele din sat sunt goale

O mămică povestește că toată săptămâna trecută nu au avut curent, iar acum nu mai are butelie și gătește afară. „A fost foarte greu, să te trezești și să nu vezi lumina zilei pentru că ai geamurile acoperite de zăpadă. Suntem disperați, de trei săptămâni nu mai găsim nimic la magazinele din sat. Nici butelie nu mai avem”. O fetiță se plânge că de două săptămâni nu s-a mai dus la școală și e clasa a opta și are examen anul ăsta. În cea mai izolată zonă a satului, oamenii ies din casă prin tunelurile pe care și le-au săpat prin zăpadă. Au o mulțime de nevoi, dar simt și nevoia să râdă. „Uitați-vă la omul ăsta, are nevoie de lame de ras. Nu vedeți cât i-a crescut mustața?”, glumește o tușă veselă.

Numele localității e scris greșit pe indicator FOTO: MEDIAFAX /OCTAV GANEA

Totul ar reveni la normal în viața lor și toate ar trece dacă s-ar deszăpezi odată drumul. „Sper să îl deszăpezim până mâine, a fost greu pentru că nu am avut utilaje, iar zăpada pe șosea e foarte mare”, spune Sandu Chircu, primarul comunei Scutelnici, de care ține satul Arcanu. Sau „Aracanu”, după cum scrie pe panoul cel nou și lucios care anunță intrarea în sat. „E Arcanu, doamnă, s-a făcut o greșeală pe panou”, ne lămurește primarul. Dar l-au montat oricum. Arcanu, Aracanu, un sat mic, uitat și înzăpezit, cu doar 500 de locuitori.

Cătălin Radu Tănase a împărțit ajutoare la Valea Salciei, Buzău

Romtelecom, Cosmote și Ministerul Apărării Naționale le-au întins o mână de ajutor oamenilor din localitățile izolate. Și-au mai oferit ajutorul Caroli, care a donat 460 de kilograme de mezeluri, Carrefour care a donat pe 1,5 tone de alimente, Albalact, care a donat 2,4 tone de lapte, PROFI, care a donat 1,5 tone de ulei, Alka – 600 de baxuri de prăjituri, Scandia și clubul GTC Motorsport. Mai multe vedete au susținut campania făcând cumpărături și donându-le sinistraților: Carmen Șerban, Corina Bud, Ramona Gabor, Laura Lavric, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu, Radu Ile, Cornelia și Lupu Rednic, Adina Buzatu, Iulia Vântur, Maria Cârneci, Anca Țurcașiu, Raluca Bădulescu, Christine Valmy, Dana Mara, Mihaela Borcea și asociatul ei Gianluca Mech, Vica Blochină și Cătălin Măruță.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide