Sindromul PĂRINTELUI DISTRAT face, anual, sute de VICTIME. Copilul dumneavoastră ar putea fi următoarea. Specialiștii avertizează: se poate întâmpla ORICUI! Ce MĂSURI putem lua înainte de a fi PREA TÂRZIU

Redactor:
Gilda Popa
Sindromul părintelui distrat face, anual, sute de victime. Copilul dumneavoastră ar putea fi următoarea. Specialiștii avertizează: se poate întâmpla oricui! Ce măsuri putem lua înainte de a fi prea târziu

S-a întâmplat chiar cu două zile în urmă, în statul american Virginia, când Blondia Curry a uitat să-și lase copilul la grădiniță și s-a dus la muncă, la o pizzeria din Emporia. A fost un șir de împrejurări nefericite, când bona și-a luat liber și a scos-o pe femeie din rutina sa zilnică. Pur și simplu a uitat că fiul său se afla pe bancheta din spate, pentru că acesta adormise.„Dacă aș putea reda viața copilului cu prețul vieții mele, nu aș avea nicio ezitare”, a plâns mama sfâșiată de durere.

S-a întâmplat săptămâna trecută, la Mamaia, când trecătorii s-au arătat indignați pe rețelele de socializare. Dar nu au alertat autoritățile prin 112, deși ar fi fost vital să o facă. Din fericire, IPJ Constanța s-a autosesizat după ce a văzut filmările pe Facebook. Și se întâmplă mai des decât ne-o spun statisticile, pentru că doar în situații excepționale se ajunge la o situație fără „undo”: moartea.

Nu lăsați copilul singur în mașină nici măcar un minut! În parcările din Statele Unite, acest panou de avertizare ar putea deveni obligatoriu. Poate dacă mama ar fi avut în față panoul și-ar fi adus aminte. Poate.

În 2011, un grup de cercetători a filmat un experiment social cu copii „uitați” în mașină de părință. Priviți rezultatele!

DSU: Temperatura copiilor crește de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult.

Medicii avertizează că, dacă temperatura exterioară este de 26 de grade Celsius, în mașină după 20 de minute pot fi 43 de grade, după 40 de minute – 48 de grade, iar după 60 de minute temperatura din mașină poate ajunge la 51 de grade.

„Pe timpul caniculei, copiii sunt mai vulnerabili, din cauza că temperatura lor corporală crește de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult. Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate surveni decesul. În soare, mașinile se încing foarte repede, de aceea, se pot petrece tragedii mai repede decât va imaginați!”, spun inspectorii de la Direcția pentru Situații de Urgență pe pagina lor de Facebook. Dar această comunicare succintă este departe de a fi eficientă.

Conform Consiliului Național de Siguranță (National Safety Council), aproximativ 37 de copii își pierd viața anual, din cauza faptului că sunt lăsați în mașină „pentru câteva minute„. Toate decesele au loc între sfârșitul lunii mai și începutul lunii septembrie (2-3 cazuri pe săptămână). Iar 87 % dintre copii nu au decât 3 ani sau chiar mai puțin.

„Este imposibil să mi se întâmple chiar mie!”

Specialiștii avertizează că NU. Este foarte posibil să vi se întâmple.

În cele mai multe cazuri, „prevenția” direcțiilor pentru protecția copiilor este ineficace, pentru că nu este vorba despre o neglijență cronică a părinților, ci despre „scăpări” fatale, cauzate de ritmul nemilos al vieții zilnice. Sau de o ieșire din rutina de zi cu zi, cum este, spre exemplu, o vacanță la mare. Scăpări despre care neurologii susțin că sunt inevitabile, având în vedere modul în care creierul uman gestionează taskurile cotidiene. Dar pe care le putem evita cu câteva măsuri mediatizate intens de presa americană, pe care le putem scrie în „Biblia” de părinte.

În timp ce majoritatea părinților insistă că sindromul părintelui neglijent nu li s-ar putea întâmpla, Dr. David Diamond, neurolog expert în acest sindrom, explică faptul că este irelevant cât de grijuliu și responsabil ești în rolul de părinte.

„Dacă vi se întâmplă să uitați telefonul mobil, nu e exclus să vă uitați copilul”

Factorii importanți care duc la o asemenea situație fatală implică o combinație de stres, emoție, lipsă de somn și schimbare în rutină, când ganglionii bazali merg pe pilot automat, iar mintea obosită este prea slăbită pentru a sesiza diferențe și a se adapta la ele. Ceea ce se întâmplă este că circuitele de memorie din hipocampus sunt literalmente suprascrise, ca în cazul unui program de calculator. Cu excepția cazului în care circuitul de memorie este repornit – cum ar fi în cazul în care copilul plânge sau dacă soția menționează că ați lăsat copilul pe bancheta din spate.

„Memoria este o mașină”, ​​a declarat Diamond, „și nu este perfectă. Mintea noastră conștientă acordă prioritate lucrurilor prin ierarhizarea importanței, dar la nivel celular, memoria noastră nu este capabilă să prioritizeze”.

Dr.Diamond vorbește despre funcția creierului executiv. Aceste funcții ne permit să planificăm excursii, să scriem lucrări și să facem cercetări online. Pe lângă faptul că ne ajută să planificăm și să desfășurăm activități zilnice, creierul executiv e legat de abilitatea noastră de a raționa, de flexibilitatea în îndeplinirea sarcinilor și rezolvarea problemelor.

În situații de stres plus rutină, sarcinile părții din creier care ia decizii adaptive în funcție de situația în cauză e preluată de un program automat, scris în urma rutinei zilnice. Această funcție este involuntară. Cu alte cuvinte: dincolo de controlul conștient.

Dr Dimond explică mai departe: „să zicem că e ziua dvs să vă ocupați de îngrijirea copiilor. Pe măsură ce conduceți către locul de muncă, memoria dvs. de lucru vă face să mergeți fără incidente notabilă și să puteți gestiona informația în plus că fiul sau fiica dvs e pe bancheta din spate. Sunteți odihnit, calm, iar lucrurile merg bine”.

Dar dacă aveți un proiect restant în lucru, șeful v-a criticat și a sugerat că că nu sunteți indispensabil, plus condiții meteorologice nefavorabile care fac vizibilitate redusă în timp ce conduceți, plus nesomn sau o cearttă cu partenerul la micul dejun, șansele să uitați de copilul care a adormit în carseat-ul din spate cresc alarmant.

Mintea conștientă nu are nici o putere să reziste acestui scurtcircuit al memoriei de lucru, efectului de suprascriere a funcției creierului executiv. Este un răspuns involuntar al creierului, complet inevitabil. Așa a fost creat creierul uman. Chiar și creierul de părinte.

Ce e de făcut?

• Sunați urgent la 112 dacă vedeți un copil singur într-o mașină!

• Așezați obiectele personale (poșetă, portofel, computer) pe bancheta din spate. În acest fel, este mai probabil să vedeți copilul care este încă în mașină atunci când o încuiați.

• Așezați articolele personale ale copilului (sacul pentru scutece, sticla) pe scaunul din față pentru a vă aminti.

• Adăugați un „memento” de zi cu zi pe computer sau pe telefon pentru a vă asigura că ați lăsat copilul la grădiniță sau la școală.

• Ori de câte ori există schimbări în rutina zilnică în care e implicat copilul, confirmați planul zilei împreună cu partenerul dvs.

• Asigurați-vă că paza parcării vă va suna în cazul în care copilul a rămas în mașină.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide