ATENȚIE! 21 ianuarie, CEA MAI DEPRIMANTĂ zi a anului. Cât de reală este povestea BLUE MONDAY

ATENȚIE! 21 ianuarie, CEA MAI DEPRIMANTĂ zi a anului. Cât de reală este povestea BLUE MONDAY
Publicat: 20/01/2019, 17:28
Actualizat: 25/03/2019, 20:04

A treia zi de luni a anului este considerată cea mai deprimantă zi a anuluidin 2005, odată cu mediatizarea unei teorii a psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Psihologul a luat în considerare mai multe premise:

– condițile meteo din această perioadă,

– facturile la utilități,

– datoriile,

– nivelul motivațional,

– sărbătorile de iarnă,

– faptul că mulți oameni urăsc zilele de luni.

Astfel, Cliff Arnall a stabilit că cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi, având în vedere că, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristețe, inactivitate și consumă carbohidrați în exces.

Teoria a provocat o serie de dispute, Arnall fiind acuzat că a creat formula ca parte a unei campanii de marketing pentru o companie de turism. La origine, „Blue Monday” a făcut parte dintr-o campania publicitară, lansată de agenția Sky Travel care promova avantajele călătoriilor în luna ianuarie.

Ideea a fost preluată de un producător de înghețată, într-o altă campanie publicitară, care proclama drept cea mai fericită zi a anului a treia vineri din iunie.

Un studiu realizat pe un eșantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai ușor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experții recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exercițiile la sală.

În cursul lunii ianuarie 2019, în București, două persoane s-au aruncat în fața metroului, alte două au sărit de la etaj, iar un tânăr din Cluj-Napoca s-a autoincendiat. Psihologul Keren Rosner pune valul de sinucideri și de tentative pe seama unui gol existențial.

Psihologii apreciază că modalitățile de sinucidere sunt dure, dar probabil au fost alese cu scopul de a se produce imediat. Potrivit literaturii de specialitate, bărbații aleg sinucideri dure, iar femeile aleg un mod de sinucidere mai delicat.

„Sunt niște modalități de sinucidere imediată. Probabil, la cel care sătea la etajul 7, hotărârea a fost luată în urma unor gânduri și stări emoționale foarte puternice și a putut să se manifeste spontan, pentru că asta a fost varianta la îndemână, exceptând cazul cu focul. Acolo este o variantă demonstrativă mult mai mult decât dorința de sinucidere. Eu bănuiesc că este vorba despre patologie și a vrut să fie o formă de revoltă, ceva îl nemulțumea, ceva îl revolta foarte tare. În modul acesta, a vrut să vorbească despre problema lui, despre durerea lui, cumva să-i facă pe ceilalți, indirect și în mod inconștient, vinovați de ceea ce i se întâmplă. Este o formă foarte dureroasă, este o moarte lentă, nu este o moarte sigură,” a declarat psihologul Keren Rosner.

Persoanele care tind să găsească rezolvarea apelând la metode auto-violente simt o lipsă de perspectivă în viața lor, consideră că nimeni nu le poate sări în ajutor și, în cele din urmă, nu mai găsesc un sens al vieții. În cazul unor dintre ei, poate fi vorba despre o depresie netratată sau despre o situație extremă în care omul ajunge și din care nu găsesc ieșirea.

„În afară de suferința profundă, este și lipsa perspectivei de a ieși din acea stare, pentru că fiecare dintre noi avem probleme, dar știm că într-un fel sau altul, le vom rezolva și ne va fi din nou bine. Acești oameni au impresia că niciodată nu o să le mai fie bine, că nu mai au putința, posibilitatea, resursele psihice să lupte să poată ieși din situația de viață. Este vorba de un gol existențial, o lipsă totală de sens, nu-și mai găsesc sensul vieții, nu mai au nicio motivație și nicio ancoră pe care să o arunce în realitatea vieții, de care să se poată lega și să se tragă spre o stare de bine și un echilibru în viața lor,” adaugă Rosner.

Motivațiile pot fi diverse, dar cele mai multe se leagă atât de starea materială, cât și de cea care ține de viața socială. Cea mai bună metodă pentru a preveni astfel de tragedii este apelarea la un specialist care să ofere ajutorul necesar pentru a depăși momentele dificile.

„Având în vedere că este vorba de niște tineri până în 30 de ani, putem să bănuim că este vorba despre o situație extremă legată de posibilitățile și de perspectiva vieții. Da, este adevărat, este ianuarie, știm că ianuarie este cea mai tristă lună, avem și cea mai tristă zi din an tot în ianuarie. Este vorba de un cumul, s-au terminat sărbătorile, oamenii nu mai au bani, situația economică este dramatică în acest moment, situația locurilor de muncă de asemenea.(…) Sunt foarte mulți tineri care trăiesc într-o apatie generată de lipsa de preocupare, de plictiseala patologică, nu au nicio plăcere în a-și trăi viața și ajung în astfel de situații”, a mai declarat Keren Rosner.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația