Cafeaua, o metodă naturală pentru a combate stresul

Publicat: 01 11. 2012, 17:56
Actualizat: 06 07. 2016, 10:50

Persoanele care beau cafea în perioadele în care stresul atinge cote maxime pot trece mai ușor peste perioadele solicitante. Cel puțin așa susțin oamenii de știință, care precizează că persoanele care includ această băutură în dieta zilnică pot face mai ușor față stresului și se pot concentra la mai multe activități în acealași timp.

Studiile recente au demonstrat cum cafeina dintr-o cană de cafea are efecte stimulatoare asupra funcțiilor cognitive, procesul de gândire fiind mai rapid, memoria mai bună și atenția sporită.

De asemenea, conform EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor), consumul a aproximativ 75 miligrame de cafeină este suficient pentru a simți efectele benefice asupra atenției și a timpului de procesare a informațiilor.

O altă cercetare recentă a demonstrat și cum acționează cafeina asupra sistemului mental. Practic, cafeina activează acea parte a sistemului nervos central care îmbunătățește capacitatea de memorare, respectiv cea a lobului pre-frontal.

Potrivit studiilor citate de Nescafe, un consum regulat de cafea determină combaterea oboselii resimțită de persoanele care lucrează pe timpul nopții și au tendința de a nu mai fi la fel de atenți sau de a avea reacții mai lente, iar efectul de vitalizare poate dura de la aproximativ 5 ore până la 7 ore.

Pentru a face față mai bine situațiilor stresante, specialiștii recomandă ca, dincolo de cafea, putem include în alimentația zilnică și pește, multe legume și fructe. În plus, este recomandat să luăm scurte pauze între activitățile pe care le avem de îndeplinit, să facem mișcare cel puțin 30 de minute zilnic și să avem un somn odihnitor. Atenția acordată organismului și alimentelor consumate ne ajută să îmbunătățim performanța sistemului nostru mental și ne ajută astfel să combatem stresul.

Potrivit experților,  cafeaua solubilă 100% naturală, este parte a unei alimentații echilibrate și diversificate și are efecte benefice asupra organismului nostru. Pentru ca organismul nostru să beneficieze de aceste efecte ale cafelei, nutriționiștii spun că este important este să păstrăm un consum moderat și să o dozăm corect. Astfel, pentru a prepara o cană de cafea solubilă, trebuie să adăugăm doar 1-2 lingurițe de cafea solubilă la 150 mililitri apă.