Care este legătura dintre vinul roșu și longevitate

Publicat: 30 12. 2014, 17:30

Un nou studiu arată că resveratrolul, un ingredient din vinul roșu, activează un adevărat scut împotriva stresului pentru celulele umane și contribuie la prelungirea vieții și protecția împotriva bolilor.

Potrivit nature.com, savanții au fost „blocați” până acum de așa-numitul „Paradox Francez”, care se referă la faptul că Franța înregistrează o rată relativ scăzută de mortalitate din cauza bolilor de inimă, în ciuda numărului mare de cetățeni care fumează și consumă alimente foarte sărate. Analizând acest paradox, mulți medici au sugerat că un consum moderat de vin roșu ne poate proteja de bolile cardiovasculare.

Resveratrolul reprezintă un compus polifenolic regăsit în vinul roșu, struguri, alune, boabele de cacao etc. Acesta este produs de plante ca răspuns la stres, protejând inclusiv contra infecțiilor și radiațiilor ultraviolete. Studiile asupra resveratrolului realizate la începutul anilor 2000 sugerau că acesta activează SIRT1, o genă a longevității.