Cele mai NOCIVE alimente pe care le consumăm în timpul Postului Paștelui. Clienții au impresia că sunt sănătoase

Publicat: 22 03. 2024, 09:46

Suntem în Postul Paștelui, iar multe persoane decid să aleagă produsele de post din magazine, însă nu întotdeauna acestea sunt și sănătoase.

Pentru a înlocui produsele de origine animală, producătorii folosesc tot felul de chimicale pentru a încerca să creeze gustul cu care suntem obișnuiți, iar aceste chimicale nu sunt deloc recomandate de specialiști.

Ce este bine să mănânci în post

În perioada postului, specialiștii ne recomandă să consumăm produse vegetale cât mai puțin procesate.

Tarabele din piețe sunt doldora de fructe și legume, la fel și rafturile supermarketurilor.

Astfel, dacă țineți post, cel mai indicat este să consumați legume și fructe, iar și mai bine este să vă faceți mâncarea acasă. O ciorbă de legume, spre exemplu, se face ușor acasă, iar gătind-o singur veți ști clar ce mâncați.

Dacă, totuși, nu aveți timp să gătiți acasă, ori nu știți să faceți asta și decideți, de exemplu, să comandați, ghidați-vă după ingredientele felului de mâncare pe care îl comandați.

Alimente care trebuie evitate în Postul Paștelui

Potrivit realitatea.net, multe dintre produsele prezentate în magazine ca fiind de post sunt nocive, puține dintre ele fiind recomandate pentru consum.

Crenvurștii vegetali, spre exemplu, pateurile vegetale, dar și salamul vegetal sunt pline de chimicale, pentru a suplini lipsa de carne, lapte și ouă, astfel încât purificarea organismului, despre care tot vorbim în post, este dusă în derizoriu.

În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale şi „mezelurile”, din cauza conţinutului mare de „E-uri” sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

Dintre toate produsele de soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu. Pe locul următor se află laptele de soia, pe care îl puteţi consuma zilnic.

Medicii atrag atenţia că anumite produse sunt de post doar cu numele, pentru că pe etichetă se regăsesc ingrediente „de dulce”. Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia).

Singura soluţie ca să nu fiţi păcălit de comercianţi este să verificaţi foarte atent eticheta. Ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post.

Sfatul specialiştilor în alimentaţie este să ocoliţi produsele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120).

Alte substanţe de care trebuie să vă feriţi sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320)-foarte nociv pentru sănătate, caramel (E150) şi EDTA (E385), care se foloseşte în special în conserve şi este unul din cei mai periculoşi aditivi.

Sursa foto: Shutterstock