Doctorul Mihail PAUTOV a spus adevărul: Câte beri putem bea zilnic, de fapt

Publicat: 04 02. 2024, 10:10
Doctorul Mihail Pautov a spus adevărul: Câte beri putem bea zilnic / Sursa FOTO: Facebook

Medicul Mihail Pautov, specialist în chirurgie generală, ne spune adevărul despre câte beri putem bea zilnic. Românii sunt printre cei mai mari consumatori la nivel european, dar asta nu este neapărat ceva cu care să ne lăudăm.

Ficatul, singurul organ cu putere de autovindecare, are roluri multiple: digeră grăsimile, regenerează celulele sanguine, stochează energie și protejează sângele de toxine periculoase.

Alcoolul, dușmanul ficatului

Vorbind de alcool, cel mai mare dușman al ficatului, trebuie spus că oamenii se gândesc foarte puțin la acest aspect atunci când beau.

Însă, dacă respecți ceea ce spune dr. Pautov, îți poate salva viața.

În general, ficatul procesează o băutură standard (maximum 15 grame de alcool) într-o oră.

Cine consumă mai mult şi face asta foarte des, riscă să-și expună ficatul la dezvoltarea unor depozite de grăsimi.

Consumul excesiv de alcool declanșează boala hepatică grasă, care poate progresa în hepatită alcoolică (se caracterizează prin inflamaţie şi cicatrici uşoare). Mai departe, fără o conștientizare a pericolului, se poate ajunge la ciroză alcoolică, o deteriorare ireversibilă a ficatului.

Pautov: „Cea mai importantă regulă”

Mihail Pautov a explicat care este cea mai importantă regulă care trebuie respectată atunci când bei alcool.

În realitate, chiar nu merită să bei alcool. Dacă totuși vrei să bei alcool, există o modalitate de a o face un pic mai sigur. Trebuie să respecți o singură regulă din acest protocol, iar cea mai importantă este aceasta: să bei un singur pahar de alcool pe oră.

Știu că este greu, pentru că vrei să te distrezi, nu vrei să-ți iei un calendar sau să-ți iei un cronometru, dar, paharul pe oră este regula de aur.

Al tău ficat poate procesa un singur pahar pe oră, un pahar însemnând 400 de ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 de ml de tărie. Poți să bei, alege tu ce vrei să bei, dar fixează-ți paharul pe oră.

Dacă îți iei un pahar de bere, întinde berea aia pentru o jumătate de oră și după aceea hidratează-te cu niște apă. Dacă iei un pahar de tărie, poți să îl ții cu niște gheață în mână și să-l întizi.

Dacă respecți această regulă, dai timp ficatului să proceseze. Un pahar pe oră este cea mai importantă regulă de care este bine să ții cont”, este de părere acest medic, printre cei mai urmăriți pe social media.

CITEȘTE ȘI:

Care e cel mai NESĂNĂTOS aliment, potrivit doctorului „Medicool” Mihail Pautov. Majoritatea românilor îl consumă zilnic