FRUCTUL consumat zilnic de milioane de oameni, aliatul redutabil în lupta cu hipertensiunea arterială. Ce spun specialiștii
Un fruct banal, consumat zilnic de milioane de oameni, poate deveni un aliat important în lupta cu hipertensiunea arterială. Iată cum ajută și ce alte alimente pot completa o dietă sănătoasă.
Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub numele de „ucigașul tăcut”, este una dintre cele mai periculoase afecțiuni cardiovasculare. Poate duce la infarct, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, afectând oameni de toate vârstele.
Pentru a ține sub control tensiunea, este esențial un stil de viață echilibrat, cu alimentație sănătoasă, mișcare și renunțarea la obiceiurile nocive.
Potrivit Fundației Spaniole a Inimii, un fruct banal, pe care mulți îl avem mereu în casă, joacă un rol esențial în reglarea tensiunii: banana.
Banana, regulator natural al tensiunii
„Bananele acționează ca un regulator natural datorită compoziției lor nutriționale, în special a concentrației ridicate de potasiu”, arată specialiștii citați de madridinforma.eldiario.es.
Sursa foto: Profimedia images
Potasiul contracarează efectele sodiului și contribuie la reducerea presiunii exercitate asupra pereților arteriali.
O banană medie oferă aproximativ 375 mg de potasiu, adică 11-16% din necesarul zilnic, în funcție de sex. În plus, conține fibre benefice pentru sănătatea inimii, dar și leucocianidină – un flavonoid cu rol protector pentru mucoasa gastrică și efecte benefice asupra vaselor de sânge.
Alte alimente recomandate pentru tensiunea arterială
Pe lângă banane, și alte alimente contribuie la scăderea sau stabilizarea tensiunii arteriale.
De exemplu, leguminoasele (năut, linte, fasole): sunt bogate în fibre, magneziu și potasiu. Consumul recomandat este de 4-5 ori pe săptămână.
Un alt aliment recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială este anghinarea. care are efect diuretic și ajută la eliminarea lichidelor din organism. Ideal ar fi consumul a 2-3 anghinare de câteva ori pe săptămână.
De asemenea, scorțișoara este un alt ingredient pentru tensiunea arterială. Aceasta reglează glicemia și reduce inflamația vasculară. Se poate consuma zilnic, un vârf de cuțit, în infuzii sau deserturi.
Totodată, puțini știu dar apă de cocos, bogată în electroliți precum potasiul și magneziul, ajută la hidratare și menținerea unei tensiuni stabile.
Usturoiul și ceapa, alte două alimente benefice în lupta cu hipertensiunea arterială. Usturoiul are efect vasodilatator, iar ceapa îmbunătățește circulația. Specialiștii recomandă un cățel de usturoi și o ceapă pe zi, de preferință crude sau ușor gătite.
Consultați medicul înainte de a schimba dieta
Este important de subliniat că niciun aliment nu înlocuiește tratamentul medical prescris. Hipertensiunea are și cauze genetice, astfel că o alimentație sănătoasă poate doar susține tratamentul, nu îl poate substitui.
„Dacă aveți îndoieli sau dacă nu vă simțiți bine, consultați rapid un medic sau un nutriționist pentru sfaturi adecvate”, recomandă sursa citată.