Medic nutriționist, despre consumul de fructe în exces: Că mănânci struguri, că bei vin, tot alcool se numește | Facem burtă de la fructe, așa cum facem și de la bere

Publicat: 05 08. 2020, 13:58

Medicul nutritionist Mihaela Bilic le dă o veste proastă celor care cred că fructele nu îngrașă, sau celor care înlocuiesc o masă cu o porție considerabilă de fructe. Acestea nu trebuie consumate în exces pentru că în cantități mari fructele îngrașă, spune medicul nutriționist, menționând că ar fi vorba despre o grăsime urâtă, asemenea celei pe care o au băutorii de bere.

„Sunt o mulțime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar niște fructe, ca să scap cu o rație calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunț la masa de seară și mănânc fructe”, spune medicul menționând că acești oameni greșesc.

Medicul spune ce cantitate de fructe putem consuma, pentru a nu ajunge în postura de a avea o „burtă de fructe”

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic: Fructele se mănâncă pe post de desert și cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere

Fructele reprezintă apă cu fructoză, iar ficatul procesează fructoza similar alcoolului, spune medicul nutritionist. Piersicile și caisele au mai puțină fructoză, deci nu sunt la fel de periculoase ca strugurii sau pepenele.

„Fructele se mănâncă pe post de desert și cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puțin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puțin rău, de exemplu despre piersici și caise, că au cea mai puțină fructoză, se absoarbe mai lent. În schimb, pepenii sunt, în acest moment, și de sezon, și campioni. Și va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numește!” – a declarat nutriționista la Digi24.