Sfaturi de Crăciun oferite de medicul Tudor Ciuhodaru. Ce trebuie să mâncăm pentru a evita problemele digestive

Publicat: 25 12. 2020, 11:46
Actualizat: 06 04. 2021, 14:35
medicul Tudor Ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru oferă o serie de sfaturi prețioase pentru masa de Crăciun. Ca să evităm problemele digestive, este neapărat indicat să nu facem excese, afirmă renumitul doctor ieșean.

Regula de bază – fiți moderați, spune Tudor Ciuhodaru!

Tudor Ciuhodaru: „Bolnavii cronici trebuie să respecte regimul”

Pentru bolnavii cronici, mai ales cei care au boli digestive, dar și pentru cei cu afecţiuni cardiace sau metabolice, este necesar să respecte regimul şi în această perioadă. Eventuale excese se vor face doar după un consult la medicul de familie. Nu se întrerupe în niciun caz tratamentul doar pentru a mânca şi bea, afirmă cunoscutul medicul.

În ceea ce-i privește pe creștinii care au ținut post, Tudor Ciuhodaru le recomandă „să reia progresiv alimentaţia, fără doze mari de grăsimi dintr-odată, pentru că în mod cert vor ajunge la spital. Apropo de cei care vor consuma carne şi grăsimi în exces, să nu uite şi de salatele din fructe şi legume proaspete, pentru a asigura un regim echilibrat. Nu în ultimul rând, ținând cont că vremea e frumoasă, Tudor Ciuhodaru îi îndeamnă pe români la plimbări în aer liber, pentru a compensa consumul de calorii. Moderaţia trebuie să fie deviza acestor sărbători. Sărbătorile sunt despre familie, despre noi toţi, nu despre mâncare!”.

Tudor Ciuhodaru nu recomandă pastilele pentru ficat

Medicul Tudor Ciuhodaru a avertizat că pastilele şi suplimentele pentru ficat nu sunt recomandate, mai ales în această perioadă a anului: „În general, este mai bine să previi decât să tratezi. În plus, atenţie, automedicaţia poate face mai mult rău decât bine la un moment dat!”.

Anul trecut, patologia traumatică, etilică, a depăşit patologia digestivă. Chiar mă uitam pe statistici. Adică accidentele domestice, agresiunile, au fost mult peste patologia digestivă. Cu toate astea, afecţiunile cauzate de reluarea alimentaţiei cu carne, grăsimi, după post reprezintă un loc important în această perioadă. Mă refer aici la crize biliare, ulcere, hemoragii digestive”, a completat Tudor Ciuhodaru într-o intervenție la DC News.