Un nou studiu arată o mare problemă a măștilor PPE: Sunt mai puțin eficiente în funcție de sexul și rasa purtătorului

Redactor:
Alexandra Mortu
Un nou studiu arată o mare problemă a măștilor PPE: Sunt mai puțin eficiente în funcție de sexul și rasa purtătorului
Un nou studiu arată o mare problemă a măștilor PPE: Sunt mai puțin eficiente în funcție de sexul și rasa purtătorului / Sursă FOTO: Shutterstock

Pandemia SARS-CoV-2 a condus la readucerea în atenția lumii a utilizării echipamentelor de protecție individuală (EIP / or. PPE), inclusiv a măștilor. Cu toate acestea, o lucrare publicată în Anesthesia (un jurnal al Asociației Anesteziștilor) relevă faptul că măștile nu se potrivesc întotdeauna corect pe fețele celor care le poartă, iar spitalelor le lipsesc timpul și resursele financiare pentru a se asigura că fiecare lucrător din domeniul sănătății are o mască care i se potrivește corect.

O protecție satisfăcătoare a căilor respiratorii va fi asigurată numai dacă aparatele respiratorii filtrante sunt montate corespunzător pe fața individului, asigurând o etanșare facială strânsă”, explică coautorul studiului, profesorul Britta von Ungern-Sternberg, de la Perth Children’s Hospital, și profesor la University of Western Australia.

Un nou studiu arată o mare problemă a măștilor PPE

„Protecția căilor respiratorii este redusă dacă există spațiu (n.r. între față și mască), deoarece aerul nefiltrat va fi aspirat în interiorul măștii”, mai explică profesorul.

Analiza cercertătorilor a constatat că ratele inițiale de potrivire a măștii, în cazul femeilor au fost de 85%, comparativ cu cea din rândul bărbaților – 95%. În ceea ce privește rata de ajustare a măștii pe față, la caucazieni a fost de 90% iar la asiaticii de 84%. De asemenea, în rândul femeilor asiatice, rata a fost de doar 60%, notează eurekalert.org.

Autorii explică faptul că potrivirea corectă pare mult mai importantă pentru protecția aeriană decât capacitatea de filtrare a materialului. Forma și dimensiunea măștii în raport cu dimensiunile antropomorfe ale purtătorului sunt factori majori în ceea ce privește calitatea potrivirii (adică absența scurgerii, a spațiului dintre mască și față).

Măștile de protecție, mai puțin eficiente în funcție de sexul și rasa purtătorului

De asemenea, în lucrare este ridicată și problema diferenței dintre verificarea ajustării și testarea ajustării. În verificarea ajustării (a măștii cu fața purtătorului), lucrătorul medical își verifică propria mască, dacă se potrivește cu forma feței sale. În fapt, verifică dacă simte că aerul iese prin vreuna dintre părți folosind atât controale de presiune pozitive, cât și negative și este un standard minim de siguranță.

Pe de altă parte, testarea ajustării/potrivirii este un test standardizat care măsoară dacă o anumită mască, purtată de lucrătorul medical, se potrivește corect și nu lasă aerul să pătrunde prin zonele unde nu există filtru, testul fiind făcut în condiții simulate de lucru. Autorii susțin că testarea adecvată ar trebui să facă parte din programele oficiale de sănătate și siguranță în muncă ale spitalelor.

Datorită timpului și costurilor asociate, unii oficiali din domeniul sănătății propun eliminarea testelor de potrivire și susțin că o verificare a potrivirii este suficientă pentru a eficacitatea măștii. Cu toate acestea, un studiu din SUA arată că eficacitatea măștilor N95 a crescut de la 67% la 96% după efectuarea testului de potrivire a măștii cu forma feței purtătorului.

„Pandemia de COVID-19 a arătat deficiențele unor facilități medicale în protejarea lucrătorilor medicali”, mai notează autorii.

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
ALERTA ALIMENTARĂ! PRODUS PERICULOS! Clienții sunt rugați să se întoarcă URGENT la case dacă l-au...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Emisiunea lui Mihai Gâdea, făcută praf la CNA. 'Este o făcătură!'. Amenzile sunt URIAȘE
CORONAVIRUS 24 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti pe primul loc în topul infectărilor. Alte trei...
Sondaj IRSOP: Gabriela Firea ar câștiga alegerile locale 2020. Diferența dintre ea și Nicușor Dan
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Live video FCSB – Liberec scor. Vezi live video, singurul site care transmite meciul
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide