Cum va arăta și cât va costa uniforma obligatorie. Ce spune legea care îi scapă pe elevi de „stresul de a decide cu ce se îmbracă”

Redactor:
Raul Florea
Amânată în ultimii zece ani, cerută de părinți și profesori, dar neluată în calcul de noua Lege a Educației, reintroducerea obligativității uniformelor școlare reapare în prim-plan.

Amânată în ultimii zece ani, cerută de părinți și profesori, darneluată în calcul de noua Lege a Educației, reintroducereaobligativității uniformelor școlare reapare în prim-plan. Unproiect de lege inițiat de către deputatul PDL CezarPreda le pregătește elevilor de școală primară și gimnaziuținută obligatorie la ore, începând cu luna septembrie aacestui an. Actul normativ, care va fi depus oficial înParlament la 1 februarie, stabilește că fiecare elev va avea oținută standard: pantalon, respectivfustă, cravată, respectiv eșarfă, sacou și cămașă cu mânecălungă, pentru sezonul rece, respectiv vestă și cămașă cu mânecăscurtă pentru sezonul cald, plus un ecuson cu numele și siglaunității de învățământ.

Vicepreședintele democrat-liberal își motivează demersul prinscutirea școlarilor „de stresul de a decide zilnic cu ce să seîmbrace și ferirea de tentația de a veni la școală purtând ovestimentație excentrică”. Mai mult, se arată în proiect, o astfelde măsură „va stimula sentimentul de apartenență la grup” și vaelimina discriminările.

• Părinții și profesoriivăd și alte avantaje: unui elev în uniformă îi va fi maigreu să cumpere alcool și țigări, iar profesorii nu vor mai fiinhibați că școlarii sunt mai bine îmbrăcați decât ei.

• Rămâne doarproblema costurilor. Cum o uniformă costă în medie200 de lei, proiectul prevede ca toată cheltuialasă fie suportată de primării, în cazul elevilor care beneficiază deburse sociale.

Sunt sau nu necesare uniformele școlare?Reintroducerea obligativității lor va avea efectul dorit?gândula solicitat părerea părților implicate în acest demers și văprezintă situația actuală din școli.

• În mediul urban,tradiția uniformelor nu a dispărut încă, fiind păstrată mai ales laclasele primare. La Școala Centrală din Bucureștidoar un sfert dintre elevi vin zilnic la ore echipați în uniforme:vestă roșie și pantaloni albaștri pentru băieți, respectiv fustăplisată ecosez, în cazul fetelor. E vorba despre cei mai micidintre școlari, elevii din clasele I-IV. Aici, uniformele au fostintroduse în momentul în care toată lumea renunța la ele: în 1990.Părinții le-au cumpărat direct de la croitorie și nimeni nu a avutpână acum vreo obiecție.

„Sunt frumoase, vesele și copilărești. Este o onoare săporți uniforma unui așezământ cu tradiție, pentru că estepurtătoare de valori și dătătoare de sens: ai mândria apartenențeila o elită”, explică directoarea Maria NorocicaCojescu, explicând, pe lângă principii, și utilitateaacestora: „Un elev în uniformă nu va putea cumpăra țigări saualcool, iar cei cu situație materială precară nu se vor simțiinferiori”.

• De altfel, înCapitală, marea majoritate a școlilor au obligativitatea purtăriiuniformei pentru elevii de școală primară. La nivelul gimnaziului,însă, le numeri pe degete. De ce nu a fost extinsă uniforma și înclasele V-VIII? „Este foarte dificil să-i convingi pe elevi, carenu știu mare lucru despre comunism, dar au preluat ideea căuniformele se asociază cu comunismul. Ceea ce evident că efals: găsești uniforme în toate școlile de prestigiu din Occident.De obligat, nu putem pentru că nu avem cadrul legal în acest sens”,precizează șefa Școlii Centrale. O lege există, dar face trimiteredoar la obligativitatea purtării unor însemne distinctive. Fapttradus de marea majoritate a școlilor prin ecuson sau tricou deserie. Ce înseamnă acest lucru e lesne de înțeles: mai nimeni nurespectă regula. Iar dezinteresul nu e doar al elevilor.

Ministerul Educației nu a avut până acum unpunct de vedere clar în privința reintroducerii uniformelor, iar înnoua Lege a Educației nu găsești niciun rând despre așa ceva.Lucrurile sunt ceva mai complicate, explică inspectorul școlargeneral al Bucureștiului, Cristian Alexandrescu:”Eu nu merg neapărat pe ideea de a avea o anumită ținutăobligatorie la ore. Dar sunt de acord cu uniforma pentruevenimentele speciale. La ceremoniile școlii, la vizitele uneipersonalități sau la anumite întâlniri este nevoie de o uniformă degală. În rest, aș da doar repere, de exemplu: toată lumeasă vină în blugi negri și sacou. Pe de altă parte, trebuieneapărat să știm de unde vin banii, care sunt posibilitățile definanțare”.

• „Sursele suntmultiple: de la comunitățile locale, din sponsorizări și de laasociațiile de părinți”, precizează cel care a inițiat proiectul.Deputatul Cezar Preda spune că a făcut dejacalculele și că Ministerul de Finanțe este de acord să acoperecosturile pentru familiile care au venituri foarte scăzute:”Efortul nu e foarte mare: e nevoie de două uniforme pentru vară,două pentru iarnă. Asta înseamnă cam 400 de lei pean. Am vorbit cu Ialomițianu (n.r. ministrul de Finanțe)și m-a asigurat că poate acorda ajutor pentru cazurile sociale.Avem și studii sociologice care arată că 98% dintre părințisunt de acord cu obligativitatea uniformei. Mă bat până lacapăt pentru această lege, mă duc în orice spațiu public să osusțin și la 15 septembrie va fi aplicată”.

Ministerul Educației: Ar fi mai bine ca decizia săaparțină școlii

Ministerul Educației, instituția care va finevoită să pună în practică proiectul, își ia o mică rezervă. OanaBadea, secretarul de stat pentru învățământulpreuniversitar, precizează pentru gândul că cel maiînțelept ar fi ca fiecare comunitate să tranșeze problema: „Dinpunctul meu de vedere, decizia trebuie luată de fiecare școală înparte. De aceea și descentralizăm sistemul. Cheia va fi înConsiliul de Administrație. Noi, prin noua Lege a Educației, am datun rol foarte important statutului elevului. Este foarte bine căavem o inițiativă parlamentară care să deschidă această dezbatereși sunt convinsă că rezultatul dezbaterii va fi cel maibun”.

De aceeași părere sunt și părinții. Cu ocompletare: ajutorul financiar pentru familiile care nu își potpermite să cumpere uniformele pentru copii să fie garantat. Cu atâtmai mult cu cât costul mediu al unui set complet este de 200 delei. „Există cazuri sociale, care trebuie sprijinite. Am întâlnitfamilii care iau uniforme cu numere mai mari, astfel încât elevulsă le poată purta pe toată durata gimnaziului. Apoi, trebuieasigurată și constanța: odată stabilit modelul uniformei, nu îțipoți permite ca, în timp, să schimbi materialul sau culoarea. Deaceea solicităm firmelor oferte: să garanteze că vor face aceeașiuniformă pe perioadă îndelungată și să vină cu un preț cât mai bunpentru achizițiile mari”, subliniază Mihaela Gună, președinteleFederației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Altfel, marea majoritate a familiilor sunt de acord caprevederea să se facă pe cheltuiala lor, asigură reprezentantulpărinților, pe care îl nedumerește un alt aspect al problemei:”Parlamentul dezbate acum obligativitatea uniformelor, în timp ceGuvernul își asumă Legea Educației, act normativ ce ține deatribuțiile Parlamentului? Parcă e ceva în neregulă”.

• Iar dezbatereaparlamentară va începe în mai puțin de două săptămâni, inclusiv cuașezarea pe tabere politice. În comisia de învățământ dinSenat, condusă de pedelistul MihailHărdău, calea pentru proiect este liberă. „Dacă fiecareșcoală își va alege propria uniformă, voi susține inițiativa. Esteo idee bună, eu sunt de acord cu uniforma școlară, cu aceastăcondiție: să nu fie la fel în toată țara. Deci eu sunt de acord”,anunță Mihail Hărdău.

Președintele comisiei din Camera Deputaților, social-democratulCristian Dumitrescu, vede lucrurile puțin diferit:”De unde știe domnul Cezar Preda că părinții și elevii doresc acestlucru? Poate că ar trebui să ne întrebăm de ce au fost scoase acum20 de ani uniformele, să ne întrebăm dacă dorim din nouuniformizarea socială. Oricum, nu resping această idee, doar că enevoie de un studiu de impact, de o cercetare care să ne spună caresunt părerile părinților și elevilor”. Parlamentarii vor aveasuficient timp să dezbată problema uniformelor școlare: cinci luni,proiectul urmând a fi depus oficial la Cameră pe data de 1februarie.

400 delei pe an costă uniforma obligatorie(ținuta de vară și de iarnă)

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide