Universitățile românești se golesc de studenți plătitori. Cum ar putea rămâne facultățile fără locurile cu taxă

Universitățile românești se golesc de studenți plătitori. Cum ar putea rămâne facultățile fără locurile cu taxă
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 23/04/2012, 20:07

Numărul din ce în ce mai redus al absolvenților de liceu,concurența serioasă făcută de facultățile din Occident șidificultățile financiare pe care le au studenții aruncăuniversitățile românești în cea mai mare criză din ultimii 20 deani.

Criză ce se traduce, în primul rând prin ocuparea a din ce în cemai puține locuri cu taxă, fapt ce presupune scăderea încasărilorși automat diminuarea bugetelor. Practic, din 2007, până astăzi,numărul de studenți care își finanțează școlarizarea a scăzutconstant cu 10% în fiecare an, iar în cazul în care trendul se vamenține, universitățile ar putea să piardă finanțarea proprie întermen de douăzeci de ani. Dacă, în urmă cu doi ani, aproape 280000de studenți cotizau în mod direct cu taxe semestriale cătrerectorate, în anul universitar 2008-2009 cifra de școlarizare astudenților cu taxă era cu 30000 de studenți mai mică, anul 2010aducând un nou record negativ: 230000.

Noul an universitar ce debutează astăzi nu aduce nici o vestebună din acest punct de vedere. Numărul candidaților la facultate ascăzut, locurile finanțate de stat s-au ocupat, dar cele cu taxă seaflă încă sub semnul întrebării și rămâne de văzut câți dintre ceicărora le-au fost distribuite vor achita prima tranșă a taxei deșcolarizare. Un exemplu concret oferă Universitatea „Alexandru IoanCuza” din Iași (UAIC), care, în 2009, a scos la concurs 8560 delocuri cu taxă pentru care au concurat 14400 de candidați. Anulacesta, conducerea UAIC a pus la bătaie doar 5400 de locuri cutaxă, scăderea fiind direct proporțională și în cazul candidaților:10900.

O situație asemănătoare se înregistrează și la Universitatea dinBucurești (UB), unde graficul numărului total de studenți plătitoride taxe arată o curbă descendentă: 13200, în 2008, 12700, în 2009,12300, în 2010. „Suntem într-o iarnă demografică al cărei sfârșitnu se vede”, spune, pentru gândul, rectorul UB, Ioan Pânzaru,precizând că ieșirea din impas constă în reorientarea cătreșcolarizarea prin masterat:

„Scăderea bugetului ar putea însemna eliminarea posturilorvacante , astfel încât colegii să muncească mai mult pentru acelașisalariu. Strategia noastră este să ne orientăm către masterat șidoctorat, unde finanțarea este mai mare. În linii largi, problemaeste că în sistem suflă vântul și anumite universități orientateexclusiv înspre învățământ vor rămâne fără studenți”.

Marga: „Avem prea multe universități și prea puținistudenți”

Scăderea de la an la an a numărului de studenți este directlegată de scăderea populației școlare și automat, de prăbușireanatalității în perioada anilor ’90. Analiza Comisiei Prezidențialepentru Educație arată că în anul 2013 vor fi cu 20% mai puținielevi în școlile din România față de nivelul anului 2005, iar înanul 2025, populația școlară va fi aproape de două ori mai scăzutăfață cea înregistrată în urmă cu cinci ani. Între timp,universitățile încearcă să reducă pe cât posibil deficiteleimediate intrând în concurență acerbă pentru atragerea a cât maimulți studenți. De pildă, UAIC și-a înghețat taxele anuale deșcolarizare, care au rămas la nivelul de anul trecut: între 1600 delei la Facultatea de Chimie și 3000 de lei la Facultatea deInformatică, în timp ce, Academia de Studii Economice din București(ASE), una dintre puținele universități din România care maipăstrau filtrele de admitere, a renunțat la testele grilă aferenteadmiterii, obligatorii până în acest an pentru candidați.

Tendința a fost resimțită și la Cluj, de instituția deînvățământ superior cu cei mai mulți studenți plătitori de taxe.Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) încearcă acum să redresezesituația, după ce a înregistrat o scădere de 6000 de studenți îndoar doi ani.

Rectorul UBB, Andrei Marga, explică, pentru gândul, care suntcauzele care au determinat trendul negativ: „În primul rând, estevorba despre situația economică a familiilor, care face ca tineriisă nu mai poată concura în învățământul superior, pentru că nu semai pot întreține.

Apoi, tendința de a pleca în alte țări e în creștere, ceea ceînseamnă că aveam de-a face cu pericolul emigrării, fapt valabil șiîn cazul masteratelor și doctoratelor. În al treilea rând, existăcauza generală: scăderea natalității, care în cazul nostru nu s-aresimțit foarte puternic, datorită redistribuirii întreuniversități”. Practic, spune fostul ministru al Educației, soluțiaconstă în regândirea întregului mecanism universitar: „Sistemul efoarte dezordonat și trebuie pus în ordine. Avem prea multeuniversități și prea puțini studenți.Strategia ar trebui să vinădin mai multe părți, nu neapărat de la centru. Actualul ministerface bine că nu face nimic, pentru că tot ce face face prost”.

Absolvenții de liceu din 2010, cu 25% mai puțini decâtcei din 2000

Numărul studenților din facultățile românești scade constant cuaproximativ 5% în fiecare an. În condițiile în care cifra deșcolarizare aprobată de Ministerul Educației în privința locurilorfinanțate de stat a rămas relativ neschimbată în ultimii patru ani,deficitul de studenți al universităților se resimte îndeosebi încazul locurilor cu taxă. Practic, din 2007, până astăzi, numărul destudenți care își finanțează școlarizarea a scăzut constant cu 10%în fiecare an, rezultat direct al scăderii dramatice a natalitățiiîn perioada anilor ’90. Fenomen ce face ca numărul tinerilor careau absolvit anul acesta liceul să fie cu 25% mai scăzut decât celdin anul 2000.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021