Aproape 100.000 de români au fost vaccinați antigripal. Câte cazuri de infecții respiratorii acute au fost înregistrate în țară

Publicat: 08 10. 2020, 13:22
Actualizat: 08 10. 2020, 13:58

Până la data de 4 octombrie, 95.399 persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal, cu doze distribuite de Ministerul Sanatatii în cadrul progamului anual de imunizare, a transmis, joi, Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Potrivit informării, de joi, a Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), privind evolutia infecțiilor respiratorii acute și a gripei în sezonul 2020-2021, în săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 38.761.

Câte doze de vaccin sunt disponibile

În săptămâna menționată au fost raportate la nivel național 10 cazuri de gripă clinică comparativ cu 17 cazuri inregistrate în aceeași săptămână a anului trecut.

„Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă”, a transmis, joi, CNSCBT.

Până la data de 4 octombrie au fost vaccinate antigripal 95.399 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Pentru acest sezon gripal, care se suprapune cu pandemia de COVID-19, Ministerul Sănătății a achiziționat un număr dublu de doze, față de anul trecut, respectiv 3.000 de doze, cu posibilitatea de suplimentare până la patru milioane, potrivit declarațiilor ministrului Sănătății.

Prima tranșă de vaccin antigripal teravalent, de aproape 400.000 de doze, a fost distribuită la jumătatea lunii septembrie, conform reprezentanților Mylan România, distribuitorul câştigător al licitaţiei naţionale de anul acesta, restul urmând să fie livrate până la finalul anului.

În a doua parte a lunii trecute, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ i-a solicitat public ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să facă toate demersurile pentru asigurarea cadrului legal prin care angajații din sistemul de educație să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea gripală ca o prioritate în efortul de a minimiza riscul excesiv de comorbiditate și mortalitate provocate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că momentul prielnic pentru vaccinarea antigripală este după 15 octombrie, pentru ca imunitatea să dureze cât mai mult și în anul următor.  „Dacă ne vaccinăm foarte devreme și imunitatea se termină repede”, a precizat Alexandru Rafila.