FSLI îi solicită lui Nelu Tătaru ca personalul din educație să fie vaccinat antigripal cu prioritate. Argumentele sindicaliștilor

FSLI îi solicită lui Nelu Tătaru ca personalul din educație să fie vaccinat antigripal cu prioritate. Argumentele sindicaliștilor
Publicat: 23/09/2020, 11:59

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îi solicită public ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să facă toate demersurile pentru asigurarea cadrului legal prin care angajații din sistemul de educație să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate.

Sindicaliștii din educație au făcut publică, miercuri, solicitarea transmisă ministrului Sănătății, invocând faptul că, prin natura profesiei, salariații din învățământ sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal.

„Federația noastră vine cu această cerere, după ce chiar ministrul Sănătății a declarat că au fost achiziționate până în prezent 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie incluse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia în acest an de vaccin”, se arată în documentul FSLI.

Sindicaliștii atrag atenția că, mai ales în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii (de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii)  sau a altor simptome de boală infecţioasă (de exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată), însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi, ceea ce va da naștere la noi sincope în desfășurarea în bune condiții a procesului instructiv-educativ din unitățile de învățământ preuniversitar.

Astfel vor putea fi evitate blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu, generat de incertitudini privind infectarea sau nu cu virusul SARS-CoV-2, susțin sindicaliștii.

Vaccinarea să se facă în cabinetele școlare

„Colegii noștri sunt îngrijorați de ce se poate întâmpla în unitățile de învățământ, odată cu începerea sezonului gripal, în contextul actual al pandemiei cu noul Coronavirus. Credem că tot personalul din învățământ este supus unor riscuri de îmbolnăvire, în mod special angajații care au vârsta peste 60 de ani și care suferă de anumite boli cronice. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării pot demara o campanie națională de vaccinare împotriva virusului gripal, pentru că imunizarea cadrelor didactice și a personalului nedidactic sau didactic auxiliar este foarte importantă dacă ne gândim că sunt deja școli care au trecut pe scenariul roșu din cauza COVID-19. Colegii noștri au nevoie de o atenție sporită și de sprijin real din partea autorităților, pentru că ne place sau nu, trebuie să admitem, sunt o categorie de risc, în prima linie”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Reprezentanții FSLI consideră că Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării trebuie să  organizeze o campanie națională de vaccinare a angajaților din sistemul de învățământ, la solicitarea acestora, prin intermediul cabinetelor medicale școlare, acolo unde acestea există, iar în acest fel vaccinarea va fi realizată mult mai rapid, fără ca medicii de familie să fie suprasolicitați.

Ministrul Nelu Tătaru a anunțat, săptămâna trecută, că profesorii, învățătorii și educatorii se pot vaccina antigripal gratuit anul acesta, fiind incluși în categoria de risc. Tătaru a precizat că au fost contractate 3 milioane de doze de vaccin antigripal până în prezent, cantitate dublă față de sezonul trecut și care poate crește la 4 milioane. O primă tranșă de vaccin antigripal a fost distribuită deja către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?