A început campania de vaccinare. Tătaru: Putem crește cantitatea de vaccin până la patru milioane de doze

Redactor:
Madalina Prundea
A început campania de vaccinare. Tătaru: Putem crește cantitatea de vaccin până la patru milioane de doze
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Sursa: Facebook - Guvernul României

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii a demarat prin distribuirea primei tranșe de vaccin la nivel naţional, a anunțat, marți instituția. În acest an  sunt disponibile de două ori mai multe doze de vaccin decât în sezonul trecut, iar ministrul Sănăății, Nelu Tătaru, a anunțat că aceasta poate fi suplimentată.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat pentru sezonul 2020-2021 trei milioane de doze de vaccin gripal, care reprezintă  o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, a transmis, marți, instituția, printr-un comunicat de presă.

Tătaru: Am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare

Ministrul Sănătății a transmis că această cantitate poate fi suplimentată cu un milion de doze. „Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătatru.

Potrivit MS, repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Luni, 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început distrubuția primelor 330 000 doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

Marți dimineața, principalul furnizor de vaccin gripal al distribuitorului câştigător al licitaţiei naţionale de anul acesta, compania Mylan România, anunțase finalizarea livrărilor pentru prima tranșă de vaccin gripal tetravalent în România și că primul lot va fi disponibil pentru furnizorii de servicii de sănătate din toată țara din din această săptămână.

Categoriile incluse în campania anuală a MS

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării. De asemenea, MS solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal.

Mai mult, MS atrage atenția că respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății din sezonul epidemic 2019-2020 a început în septembrie 2019. La acea dată, MS anunța că a achiziționat un număr de 1 500 000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200 000 mai mult față de anul precedent, pentru a asigura vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. În ianuarie, ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu 35.000 a numărului de doze  de vaccin antigripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un sucevean într-un bordel din Tokyo: 'Ce înseamnă wakusima?'
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMĂ ORĂ! Klaus Iohannis desființează un anumit tip de PENSII!? Pensionarii sunt furioși!
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
ONU avertizează că urmează cele mai grave crize din istorie. „2021 va fi un an...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un sucevean într-un bordel din Tokyo: 'Ce înseamnă wakusima?'
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
BOMBĂ! Ceaușescu era să scape de execuție! Cine i-a dat sfatul care îl putea lăsa...
Nu știi unde VOTEZI la alegerile parlamentare 2020? Îți arătăm noi cum descoperi secția ta...
Ajun de Moș Nicolae 2020. Ce trebuie să faci în această zi. Îți va aduce...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Oana Zăvoranu și Alex Ashraf, primele tatuaje din dragoste! Ce și-au scris îndrăgostiții în numele...
Inchide