Campania națională de vaccinare antigripală începe săptămâna viitoare. Ce recomandă medicii persoanelor imunizate anti-COVID-19

Publicat: 07 10. 2021, 13:55
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sunt în categoria de risc / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ministerul Sănătății intenționează ca, pentru sezonul 2021 -2022, să imunizeze în fața gripei un număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a unui număr de aproximativ două milioane de doze de vaccin. În campania națională gratuită de anul trecut, autoritățile au distribuit aproape trei milioane de doze, dar nu toate au fost utilizate.

Ministerul Sănătății a anunțat joi că a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300 000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie livrate alte 1 000 000 de doze pentru continuarea imunizărilor.

Dozele vor fi repartizate DSP-urilor

Potrivit reprezentanților instituției, repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranșe, la fel ca în anii trecuți. Direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

„Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor și începerea în regim de urgență a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin cu alte 700 000 de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Conform comunicatului MS, medicii spun că o persoană care s-a vaccinat anti-COVID și face parte din categoriile la risc, poate primi și vaccinul gripal.

De asemenea, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

Categoriile care au prioritate

Oficialii anunță că, în conformitate cu recomandările OMS şi ECDC, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vărsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide.

Astfel, ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

În sezonul 2020-2021, campania de vaccinare antigripală a inceput la mijlocul lunii septembrie 2020. Conform unui document elaborat de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 2.970.000 doze de vaccin gripal au fost distribuite gratuit de MS pentru vaccinarea grupelor populaționale considerate la risc, iar 84,3% dintre ele au fost utilizate.

Astfel, au fost vaccinate 2.503.228 persoane, acoperirea vaccinală în acest sezon fiind de:

  • în populația generală = 12,9%, mai mare comparativ cu cea din sezonul precedent (7,9%)
  • la persoanele ≥ 65 ani = 35,2%, mai mare comparativ cu cea din sezonul precedent (23,4%) – ținta OMS fiind însă de 75%
  • cadre medicale = 45,9%, mai mare comparativ cu cea din sezonul precedent (39.7%)

Cele mai multe doze de vaccin gripal (51,2%) au fost utilizate pentru vaccinarea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani.

În sezonul 2020 – 2021 au fost confirmate cu laboratorul doar patru cazuri de gripă (comparativ cu 1929 virusuri gripale detectate în sezonul precedent)

  • 1 caz gripă cu virus AH1
  • 1 caz gripă A nesubtipat
  • 2 cazuri gripă cu virus B

„Numărul scăzut de cazuri confirmate cu gripă poate fi explicat prin măsurile de distanțare și de protecție personală impuse în contextul pandemiei de COVID-19, precum și printr-o rată mai crescută a vaccinării antigripale”, arătau oficialii CBSCBT.

Ratele de incidență ILI + ARI (cazuri clinice compatibile cu gripă + infecții respiratorii acute) au avut în sezonul 2020 – 2021 valori mult mai scăzute comparativ cu cele înregistrate în ultimele 2 sezoane și nu a fost depășit pragul epidemic, această sub-raportare explicându-se prin contextul epidemiologic generat de COVID-19, în care sistemele de supraveghere pentru alte boli transmisibile au avut de suferit.

Astfel, au fost raportate 944 cazuri ILI, de 52.5 ori mai puține comparativ cu cele din sezonul precedent (49566 ILI) și, în cadrul sistemului de supraveghere de tip sentinelă pentru infecţii respiratorii acute severe (SARI), 45 cazuri, de peste 8 ori mai puține față de sezonul precedent, conform analizei CNSCBT.

24 cazuri (56%) din cele 45 au fost confirmate cu COVID-19. Au fost înregistrate 8 decese, din care 7 confirmate cu COVID-19. Nu a fost inregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal, potrivit analizei CNSCBT.

Riscurile gripei

„Circulația redusă a virusului gripal în sezonul trecut face ca acest sezon gripal să fie foarte imprevizibil. Deși atenția noastră s-a concentrat aproape exclusiv pe combaterea virusului Sars CoV-2, trebuie să nu uităm că gripa are un impact semnificativ, atât din punct de vedere medical, cât și economic. Prin urmare, prevenția prin vaccinare este deosebit de importantă şi nu trebuie neglijată.(…) Prin vaccinarea antigripală putem evita o posibilă coinfecție gripă-COVID-19, care poate cauza complicații serioase și are o rată de mortalitate dublă. În plus, complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populațiile la risc. Vaccinarea antigripală oferă protecție dincolo de gripă tuturor categoriilor de populație”, a declarat recent dr. Gindrovel Dumitra, Vicepreședinte și Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), într-un comunicat al unuia dintre producătorii care furnizează vaccinuri în cadrul campaniei naționale, dar și pe piața privată, Sanofi România.

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 1 miliard de cazuri de îmbolnăviri, 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese, conform datelor OMS.

Datele recente citate de producătorul de vaccinuri arată că gripa poate crește de până la 10 ori riscul de atac de cord în prima săptămâna de la infectarea gripală , demonstrând că povara gripei depășește bine-cunoscutele complicații respiratorii. Totodată, până la două luni după infecția gripală, adulții mai în vârstă au un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral . Mai mult, gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie.