Cât costă să trăiești o lună în România. Calculul pentru o familie cu doi copii

Publicat: 19 10. 2022, 12:25
Sursa FOTO: Facebook

S-a scumpit viața în România și o resimțim, din plin, cu toții. Numai în luna septembrie, valoarea coşului minim de consum pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a ajuns la 8.659 lei pe lună. Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când valoarea coșului era de 7.233 de lei, vedem o creștere cu 19,7%.

Recalcularea valorii coşului s-a făcut în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, iar comparația este cu aceeași perioadă din anul trecut.

Testare făcută de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii

Astfel, potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, o familie compusă din doi adulți şi un copil are nevoi minime lunare de 7.112 lei. Pentru o familie de doi adulţi fără copii, coșul minim pentru un trai decent este de 5.322 lei, iar pentru o singură persoană adultă, de 3.275 lei pe lună.

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii și Syndex România au efectuat în perioada iulie-septembrie 2018 o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Rezultatele acestei cercetări constituie o nouă etapă în discuţia despre resursele necesare pentru traiul populaţiei în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coş minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noţiunii de nivel de trai decent şi a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populaţia României să îşi poată asigura un asemenea nivel de trai.

Un coş minim de consum pentru un trai decent presupune mai întâi de toate alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază într-o familie. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie -, coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente și aici avem îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).