Copil de 7 ani, mort după ce s-a infectat cu o amibă care se hrănește cu creierul uman

Publicat: 15 08. 2021, 22:32
Copil de 7 ani, mort după ce s-a infectat cu o amibă care se hrănește cu creierul uman / Sursa FOTO: hn24.net

Dramă într-o familie de californieni, copilul lor murind după ce s-ar fi infectat cu o amibă, luată din apa unui lac. Denumită Naegleria fowleri, amiba este întâlnită în ape dulci și se hrănește cu creierul uman. De cele mai multe ori provoacă decesul.

Băiețelul de șapte ani a ajuns la spital cu dureri severe de cap. Cel mai probabil, afirmă medicii, apa contaminată a pătruns în organismul copilului prin nas și gură, provocându-i leziuni grave la nivelul creierului,

Diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană

Potrivit nbcnews.com, băiețelul, pe numele lui David Pruitt, avea 7 ani. El a murit în data de 7 august. La spital, acolo unde a fost adus de familie, medicii l-au diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană.

Pentru că se afla într-o stare gravă, copilul a fost transportat cu un elicopter la Centrul Medical al Universității Davis, din California. A ajuns în mâinile medicilor cu leziuni severe ale creierului, iar la scurt timp a decedat.

Infecția cu Naegleria fowleri este extrem de rară și au existat doar 10 cazuri raportate în California din 1971, au declarat reprezentanții Agenției pentru Servicii de Sănătate a regiunii Tehama. Potrivit medicilor, cel mai probabil băiatul s-a infectat într-un lac din zona în care locuia. Oficialii instituției de sănătate publică din Tehama nu au oferit mai multe detalii despre incident, iar părinții băiatului au refuzat să vorbească despre cele întâmplate. Singura declarație publică a fost făcută de mătușa copilului, care a precizat că ea și familia „vor ca oamenii să fie conștienți de această amibă și de semnele bolii”.

Cum acționează amiba

Amiba este un parazit cunoscut sub numele științific Naegleria fowleri. Potrivit Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor (CDC), parazitul intră în corpul uman prin intermediul apei contaminate care este inhalată pe nas sau pe gură în timpul înotului. De asemenea, poate fi prezent și într-o piscină care nu a fost tratată în mod adecvat cu clor, au mai precizat medicii.

„Odată ce amiba intră în nas, aceasta se deplasează către creier, unde provoacă meningoencefalită primară amoebiană (PAM). Aceasta este de obicei fatală”, a explicat reprezentanții Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor din SUA.

Primele simptome sunt durerile de cap severe, febră, greață și vărsături. Pe măsură ce infecția cu amiba se agravează, pot apărea convulsii și/ sau halucinații.