Înmatricularea mașinii în România, în 2023, o misiune nici ușoară, dar nici imposibilă. Acte, etape și taxe

Înmatricularea mașinii în România, în 2023, o misiune nici ușoară, dar nici imposibilă. Acte, etape și taxe
Publicat: 25/02/2023, 10:00

Vânzare-cumpărare și înmatriculare a unei mașini în Estonia, timp estimat: 20 de minute, Germania: poate și două ore, România: 30 de zile. Am putea face un clasament european complet, dar ar fi identic cu cele ale calității serviciilor publice, accesului la școală sau consumului de pastă de dinți.

Deși campioană europeană și balcanică la viteza net-ului, România este încă la coada digitalizării serviciilor publice. Abia începând cu acest an al mileniului trei dispare nemuritorul dosar cu șină. Dar nu chiar fără să opună rezistență. Legea care aruncă la coș hârțogăraia din instituțiile publice va intra în vigoare abia peste cel puțin cinci luni de la publicarea acestui articol.

În ceea ce privește înmatriculările mașinilor, lucrurile s-au mai simplificat în ultimii ani, cel puțin în Capitală. Fie și numai pentru posibilitatea programării online, ceea ce te scutește de zeci de kilometri de parcurs prin oraș, în cazul Bucureștilor.

Acte necesare pentru înmatriculare

Digitalizarea 2023, cu toată tehnica de pe lume, tot înseamnă că trebuie să adunați un teanc de documente. Cam la fel de gros în toate cazurile, dacă autoturismul este nou sau second hand, dacă este cumpărat din România sau din străinătate.

De subliniat, autoturismul este considerat nou dacă are mai puțin de șase luni de la prima înmatriculare sau sub 6.000 de kilometri rulați.

Iată cam cu ce trebuie să vă prezentați la serviciul înmatriculări:

1) Cererea solicitantului, descarcă de AICI.

2) Certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării: a) domiciliului; b) sediului; c) reședinței în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.

3) Certificatul de înmatriculare în original.

4) Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi și, după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare – în cazul solicitării atribuirii unui alt număr de înmatriculare. Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor (selfpay).

5) Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia.

6) Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).

7) Actul de identitate al solicitantului, în original.

În situația în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se vor prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea şi sediul, în copie, precum şi documentul care să ateste dreptul legal în virtutea căruia persoana poate folosi vehiculul, în original şi în copie.

8) În cazul persoanelor juridice, vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; delegaţie.

9) Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Taxe de înmatriculare

Pentru obținerea certificatului de înmatriculare trebuie să achitați 49 de lei, iar pentru autorizația de circulație provizorie, 13 lei.

Sumele se încasează la BCR, CEC Bank și rețeaua de Stații de Plata SelfPay. Terminalele de plată sunt amplasate în unitățile BCR, CEC Bank și în rețeaua de Stații de Plată SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități.

Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente – în curs de operaționalizare, mandat poștal, alte mijloace de plată prevăzute de lege.

Plata acestor taxe nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor!

Înmatriculări Bulgaria

Din cauza taxelor de mediu/poluare din România care, atunci când nu sunt împovărătoare, sunt ilegale, iar când sunt legale, urmează să fie modificate, românii din proximitatea vecinilor de peste Dunăre, de la Călărași la Calafat, își înmatriculează hârburile în Bulgaria. Hârburile, pentru că fericiții posesori de Mercedes electric au alte probleme decât cele legate de taxa de poluare.

Numărul mașinilor înmatriculate în Bulgaria a explodat în ultimii ani, ca și afacerea în sine. Ajunge să dați o simplă căutare înmatriculări în Bulgaria și veți primi un potop de oferte. Tarifele diferă, dar una peste alta, cu vreo 500 de euro puteți deveni fericitul posesor al unei plăcuțe cu litere chirilice.


CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV – Șefii de la Permise și Înmatriculări, anchetați după ce și-ar fi aranjat propriile examene auto. Ofițerii DGA au ridicat documente

Un român a condus 5 ani cu permis fals după ce l-a cumpărat din Polonia cu 700 de euro

Cum procedezi când vrei să cumperi o mașină la mâna a doua?

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția