A murit Jim Hines, primul ATLET din istorie care a coborât sub 10 secunde pe 100 de metri

Publicat: 05 06. 2023, 17:52
A murit Jim Hines, primul atlet din istorie care a coborât sub 10 secunde pe 100 de metri

Lumea sportului deplânge pierderea lui Jim Hines, uriaș sportiv american, unul dintre marii atleți ai lumii.

Hines este deja intrat în istoria atletismului prin numeroasele rezultate excepționale înregistrate.

Hines, campion olimpic în ‘68

Va rămâne în amintirea tuturor drept primul alergător din istorie care a scos sub 10 secunde pe distanţa de 100 metri (9,95 secunde), notează presa de specialitate din Statele Unite.

Sprinterul american Jim Hines a murit la vârsta de 76 de ani, iar anunțul dispariției sale l-a făcut chiar Federaţia Internaţională de Atletism, care i-a cinstit cum se cuvine memoria marelui sportiv. „Pe lângă faptul că a fost campion olimpic la 100 m în 1968, Hines este cunoscut pentru că a fost primul atlet care a coborât oficial sub pragul celor 10 secunde”, a reamintit FIA într-un comunicat de presă.

Această performanță extraordinară pentru acele vremuri, un timp de sub 10 secunde pe această distanță, a fost obținută în timpul finalei la 100 m de la Jocurile Olimpice din Mexic, care a fost programată la 14 octombrie 1968. Atunci, Jim Hines i-a învins în finală pe marii săi rivali jamaicanul Lennox Miller şi compatriotul său, americanul Charles Greene.

Inițial, tabela Stadionului Olimpic din Ciudad de Mexico afişase timpul de 9,9 secunde. Ulterior, s-a așteptat o a doua măsurătoare, iar cronometrul electrica a coborât timpul la 9,89. Într-un final, timpul oficial a fost stabilit să rămână la 9,95 secunde, scrie Marca.

Dacă mi-au corectat timpul, este pentru că nimeni nu putea să creadă că un om aleargă atât de repede” – Jim Hines, într-un interviu acordat cotidianului L’Equipe, în 2016

Recordul lui Jim Hines a fost doborât după 15 ani, în 1983, de un alt atlet american. Calvin Smith este cel care, la Colorado Springs, chiar în SUA, a învins timpul lui Hines.

Recordul all-time îi aparține, însă, jamaicanului Usain Bolt, considerat cel mai mare alergător din istorie. El a scos un timp de 9,58 secunde la Campionatele Mondiale din 2009, de la Berlin.