Cupa „Nadia Comăneci”! Larisa Iordache: „Cea mai mare GIMNASTĂ, cel mai important om al țării stătea lângă mine și îmi spunea că o să fie bine”

Publicat: 23 05. 2023, 10:32
Actualizat: 23 05. 2023, 10:33

Ajunsă deja la a noua ediție, Cupa „Nadia Comăneci”, concurs organizat la Onești, în orașul natal al marii noastre campioane, a devenit deja o întrecere tradițională pentru micile gimnaste.

Anul acesta, printre antrenoare s-a numărat o fostă sportivă a Nadiei Comăneci, dar și, pentru prima dată ca tehniciană, și fosta mare campioană Larisa Iordache.

Acum antrenoare, Larisa Iordache a revenit cu plăcere la Onești, acolo unde a mai fost în cantonament când era la lotul de junioare.

Cupa „Nadia Comăneci”! Larisa Iordache: „Cea mai mare gimnastă, cel mai important om al țării și al lumii stătea lângă mine și îmi spunea că o să fie bine”

„Aici am început și eu cumva gimnastica serios, pentru că aici am făcut primul pas la lotul de junioare și pentru mine înseamnă foarte mult”, a spus Larisa Iordache, antrenoare Dinamo, care și-a amintit prima întâlnire cu marea campioană: „Am început gimnastica cu Nadia Comăneci în gând. Cu ajutorul ei am iubit gimnastica. Când am întâlnit-o prima dată eram un copil, aveam 16 ani. Eram la o etapă de Cupă Mondială, la Cupa Americii și atunci pe moment nu am realizat când a venit la noi și ne-a spus: Fetelor, curaj, o să fie frumos la concurs…Pentru mine era o mândrie, că cea mai mare gimnastă, cel mai important om al țării și al lumii stătea lângă mine și îmi spunea că o să fie bine”.

Larisa încearcă să le insufle micilor sale eleve dragostea pentru gimnastică și să le dea aceleași sfaturi pe care le-a primit și ea, inclusiv de la Nadia: „Țin minte că Nadia mi-a spus să fac ceea ce îmi place și asta încerc să le transmit și eu fetelor: să facă ce le place și să muncească, dar să se și distreze în același timp, pentru că atunci când îmbini plăcerea cu munca e un pachet genial pentru un sportiv”.

Tehnician cu vechi ștate în gimnastica feminină, Lăcrămioara Moldovan a avut privilegiul de a fi pregătită în perioada junioratului chiar de Nadia Comăneci. Ea a dezvăluit cum era „Zeița de la Montreal” ca antrenoare.

„Sincer, era prea blândă. Tot timpul amabilă, tot timpul să ne învețe. Și am iubit-o, chiar am iubit-o ca antrenoare, nu doar ca valoare. Era foarte apropiată de noi. Știa ce înseamnă antrenamentele dure, ce înseamnă competiția, ce înseamnă o durere”, a spus și Lăcrămioara Moldovan, antrenoare Dinamo. „Mi-a spus să nu renunț niciodată la visul meu și să merg până la capăt indiferent că am căzut sau nu. Să mă ridic și să merg înainte”, a mai spus ea.

Concursul micilor gimnaste a avut și spectatori de peste Ocean. Venită alături de prieteni într-o excursie în România, Victoria spune că nu putea rata să vadă o competiție care poartă numele idolului ei, Nadia Comăneci.

„Aveam 8 ani la Jocurile Olimpice din 1976, îmi amintesc că întreaga familie, inclusiv bunicii, ne-am uitat la Jocurile Olimpice. De atunci am devenit interesată de gimnastică și am rămas un fan pentru tot restul vieții. Am fost inspirată de Nadia Comăneci și de influența sa”, a declarat și Victoria, turistă americană, prezentă ca spectatoare la Cupa „Nadia Comăneci”.

Peste 80 de mici gimnaste au concurat la Cupa „Nadia Comăneci”

Ajunsă la a noua ediție, Cupa „Nadia Comăneci” a reunit peste 80 de tinere gimnaste, cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani. Ele au concurat pe niveluri de dificultate, concursul fiind unul de verificare și de pregătire pentru Campionatele Naționale din vară.

Ediția din acest an a coincis și cu aniversarea a 50 de ani de activitate a Clubului Sportiv Municipal Onești, totul începând cu excepționalele rezultate ale Nadiei Comăneci.

De altfel, așa cum a declarat în mai multe rânduri directorul general al clubului, Ingrid Istrate, motto-ul grupării, „mereu spre vârf și chiar dincolo de el”, este inspirat chiar de Nadia Comăneci, care este, de altfel, și președintele de onoare al clubului.