Decizie INCREDIBILĂ a UEFA: Juventus Torino este interzisă în cupele europene! De unde a pornit scandalul

Publicat: 29 07. 2023, 15:33
Actualizat: 29 07. 2023, 16:49

Cunoscuta formație italiană Juventus Torino a fost exclusă din sezonul 2023-2024 al Conference League. Decizia a fost anunțată vineri seara de UEFA.

Decizie INCREDIBILĂ a UEFA: Juventus Torino este interzisă în cupele europene! De unde a pronit scandalul

În plus, formația torineză a primit şi o amendă de 20 de milioane de euro, din care va plăti însă doar jumătate.

UEFA a precizat că 10 milioane de euro din această sumă sunt condiționate şi vor fi achitate doar dacă exerciţiile financiare ale anilor 2023, 2024 şi 2025 nu vor respecta cerințele contabile stabilite de forul fotbalistic continental.

Depunctată în sezonul trecut pentru o fraudă contabilă legată de transferurile unor jucători, Juventus s-a clasat pe locul şapte în Serie A, nereuşind să se califice în Liga Campionilor.

În urma deciziei de vineri a UEFA, Fiorentina, ocupanta locului 8 în ediţia trecută a campionatului italian, va ocupa locul lăsat liber de Juventus Torino în Europa Champions League.

De unde a pornit întreaga tevatură

Juventus Torino pierduse 15 puncte importante în clasamentul din Serie A, după ce Curtea de Apel a dictat o sancțiune dură pentru că torinezii au „umflat” artificial valoarea jucătorilor cu scopul de a „fenta” regulile din fotbalul italian. Ulterior s-a revenit asupra deciziei.

Acum 3 ani, Juventus și Barcelona au făcut un schimb de jucători: Miralem Pjanic pentru Arthur Melo. Potrivit sursei citate, Juventus este suspectată de către autorități pentru „comunicări false de la firmele cotate și emiterea de facturi pentru operațiuni inexistente”.

Schimbul dintre cele două cluburi a adus în conturile Barcelonei 72 de milioane de euri pentru Arthur și, totodată, catalanii au plătit 60 de milioane de euro pe Pjanic.

Principalii anchetați în acest caz sunt Andrea Agneli, președintele clubului, Pavel Nedved, vicepreședintele, și Fabio Paratici, fostul director sportiv.

Investigația a început în luna mai 2021, sub titulatura de „Prisma” și a vizat bilanțurile contabile ale clubului Juventus din perioada 2018-2021.