Declarație revoltătoare a șefului Formulei 1 despre femeile-pilot

Publicat: 20 04. 2016, 14:23

Bernie Ecclestone a participat la o conferință despre advertising, alături de Sir Martin Sorrell, om de afaceri și director în cadrul Formula One.

Bernie Ecclestone a mai declarat că președintele rus Vladimir Putin „ar trebui să conducă Europa” și și-a exprimat susținerea pentru Donald Trump, candidat la președinția SUA.

Totodată, englezul în vârstă de 85 de ani susține că imigranții nu au adus o contribuție substanțială la economia Marii Britanii. Lewis Hamilton, triplu campion mondial de Formula 1, este nepotul unor imigranți care au venit în Marea Britanie din Grenada, o țară insulară în partea sud-estică a Mării Caraibelor, notează BBC.

Nu este pentru prima dată când Ecclestone provoacă o controversă în lumea sportului și nu numai. În 2009, el l-a lăudat pe Adolf Hitler, pentru faptul că „a fost un om capabil să facă lucrurile cum trebuie”.

Remarcile șefului Formula 1 au declanșat numeroase reacții, iar Ecclestone este acuzat de discriminare. Femeia pilot Pippa Mann, din Marea Britanie, care a concurat la patru curse Indianapolis 500 și a câștigat seriile US Indy Lights, a declarat pentru BBC: „Incredibil. O luăm de la început. Cineva ar trebui să-i reamintească domnului Ecclestone că IndyCar nu are servodirecție și suntem suficient de puternice pentru a conduce aceste monoposturi”.

Susie Wolff a fost cea mai recentă femeie pilot care a avut o carieră în Formula 1. Scoțiana a început să lucreze pentru Williams în 2012, după ce a participat timp de șapte ani în campionatele German Touring Car. Ea a fost implicată timp de trei ani în teste și proiecte de dezvoltare pentru Williams, participând totodată la patru sesiuni de antrenamente în sezoanele 2014 și 2015. În 2012, Wolff a declarat că una dintre cele mai importante cauze ale lipsei de femei pilot în Formula 1 este faptul că tinerele nu au niciun model la care să aspire în acest sport.

Contactată de BBC, Wolff (33 de ani) a respins afirmațiile potrivit cărora femeilor le lipsește forța fizică pentru a concura: „Avem cu 30% mai puțină musculatură, așa că trebuie să muncim mai mult, dar asta nu înseamnă că femeile nu pot deveni suficient de puternice pentru a pilota un monopost de Formula 1”. Susie Wolff s-a retras din activitate în noiembrie 2015 și a înființat „Dare to be Different”, o inițiativă menită să crească numărul femeilor din sporturile cu motor.

Iată care au fost femeile pilot din istoria Formulei 1, potrivit BBC:

Maria Teresa de Filippis: 5 curse (1958-69), 3 start-uri – 0 puncte

Lella Lombardi: 17 curse (1974-76), 12 start-uri – 0.5 puncte

Divina Galica: 3 curse (1976 & 78), 0 start-uri (nu s-a calificat)

Desire Wilson: 1 cursă (1980), 0 start-uri (nu s-a calificat)

Giovanna Amati: 3 curse (1992), 0 start-uri (nu s-a calificat)