EXCLUSIV VIDEO | Ce a făcut Gabriela Szabo cu lingourile de aur pe care le-a câștigat în 1997. ”Nu vă imaginați că am venit cu ele prin aeroport”

Publicat: 31/05/2022, 14:42
Actualizat: 31/05/2022, 18:29

Gabriela Szabo elucidează, în interviul acordat în exclusivitate pentru Gândul, misterul celor 6,6 kilograme de aur în lingouri pe care le-a câștigat după Golden Four, în urmă cu 25 de ani, când avea 21 de ani. ”Lumea trebuie să înțeleagă că eu mi-am făcut bănuții cu foarte multă muncă”, spune fosta campioană olimpică și mondială.

De-a lungul timpului s-a vorbit despre declarația de avere a Gabrielei Szabo și, nu o dată, despre lingourile de aur pe care le-a câștigat atunci când, în 1997, a concurat în Golden Four.

Gabriela Szabo povestește că, la început, nici nu și-a dat seama că va câștiga cele patru competiții importante.

”În 1997 am concurat în Golden Four. N-am conștientizat că am șanse să câștig. Pur și simplu, am câștigat pentru prima oară în istoria atletismului titlul de campioană mondială. Celelalte colege ale mele au câștigat titlurile mondiale în sală. Pe pistă, în aer liber, a fost primul titlu, în aer liber, câștigat de Gabi Szabo. Ceea ce a fost un succes uriaș pentru atletismul românesc. După care am intrat în acest Golden Four, au fost patru competiții importante – Zurich, Berlin, Monaco și încă o cursă. Eu nici nu știam că alerg în Golden Four sau că, la final, trebuie să împărțim lingourile de aur”, spune fosta mare atletă.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

”Mi-am făcut bănuții cu foarte multă muncă”

Abia când a venit în România, după o cursă, și a stat de vorbă cu secretarul general de atunci al Federației, Nae Mărășescu i-a spus că mai are o cursă și câștigă Golden Four, iar asta a fost pentru ea o mare presiune.

Efectiv n-am știut, vă spun cu toată sinceritatea. Atunci a fost o presiune pe umerii mei, să nu pierd ultima cursă. Și n-am pierdut-o. Am câștigat-o și, la final, a venit președintele Federației Internaționale de Atletism, m-a pus într-o mașină decapotabilă, am făcut turul de onoare al pistei de la Berlin și la final am împărțit 20 de kilograme de aur cu ceilalți doi câștigători”, rememorează Gabriela Szabo anul în care a intrat în istoria atletismului cu o nouă victorie.

Gabi Szabo spune că nu este niciun mister legat de acele lingouri de aur și că, firește, nu a trecut cu ele ”la purtător” prin aeroport.

Misterul mai puțin contează. Nu vă imaginați că s-au dat lingourile de aur și am venit cu ele prin aeroport. Ți s-a dat posibilitatea să alegi, lingourile sau banii. La momentul respective, am ales lingourile. Da, ele sunt într-o bancă. Cert este că lumea trebuie să înțeleagă că eu, Gabi Szabo, mi-am făcut bănuții cu foarte multă muncă”, mărturisește campioana olimpică și mondială.

”Șansa mea a fost că am prins deschiderea României, libertatea, și am putut să concurez”

Gabi Szabo, ca toți marii atleți ai lumii, a adunat pe tălpi amprenta dură a zecilor de mii de kilometri, dar vede asta ca pe o parte a marii performanțe, într-un sport făcut cu bucurie.

”Ce vedeți la gimnaste sau la canotori, câteodată, în palme, la noi vedeați pe picioare, doar că eu nu am arătat lucrurile astea niciodată, pentru că nu mi s-a părut de interes și nici nu mi se pare de interes să arătăm așa ceva. Este, într-adevăr, o parte din ceea ce se numește marea performanță și rămâne amprenta, doar că părinții noștri și copiii noștri trebuie să înțeleagă că sportul este o bucurie, o plăcere, mai ales la început de drum”, mai spune multipla campioană olimpică și mondială.

Gabi Szabo povestește că, înainte de 1989, nu se câștigau bani prea mulți din atletism și își amintește că Iolanda Balaș îi spunea cum concura pentru un aparat de fotografiat, dar asta nu o împiedica să doboare recorduri.

”Atunci când ajungi la marea performanță, trebuie răsplătită (n.red. – și financiar). Și eu, la rândul meu, am fost o norocoasă, am putut să călătoresc mai mult, să fiu invitată la foarte multe competiții, competițiile respective să fie plătite. În atletism, nu se câștigau bani. Mi-aduc aminte că îmi povestea doamna Iolanda Balaș că, în perioada ei, concura pentru un aparat de fotografiat. Și dobora recorduri mondiale. Șansa mea a fost că am prins deschiderea României, libertatea, și am putut să concurez”, spune fosta campioană.

În interviul pe care l-a acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL, Gabriela Szabo vorbește și despre celălalt “maraton” la care s-a înhămat după ce a părăsit activitatea competițională, în urmă cu 18 ani, despre Clubul Sportiv Municipal (CSM) București și ”bullying-ul” permanent pe care îl resimte de când a preluat conducerea acestui club. Ea vorbește despre problemele clubului și spune că există patru dosare penale, dintre care unul la DNA, după rapoartele întocmite de Curtea de Conturi și Corpul de Control. Prima parte a interviului cu Gabriela Szabo poate fi citită AICI.

Gabi Szabo dezvăluie și amănunte necunoscute până acum din trecutul ei. Fosta mare campioană olimpică și mondială povestește în ce pantofi sport și-a început cariera, ce și-a dorit foarte mult și nu a ajuns să aibă în palmares, ce titlu a pierdut la o miime de secundă.

Gabi Szabo a păstrat, dincolo de amprenta dură din tălpi a zecilor de mii de kilometri alergați în concursurile vieții ei, prietenii veritabile în lumea sportului, și dezvăluie una dintre acestea. Fosta mare campioană olimpică și mondială rememorează tabieturile pe care le avea înainte de fiecare competiție și mărturisește ce le interzicea celorlalți să facă.

Fosta mare campioană dezvăluie și ce a determinat-o, în 2004, să se retragă după o carieră fulminantă în urma căreia rămâne, fără doar și poate, una dintre cele mai mari atlete ale României.


EXCLUSIV VIDEO | Gabriela Szabo, dezvăluiri inedite dintr-o viață de roman-foileton și prezentul acid de la CSM București: “Suntem în procese. Sunt și dosare civile, dar și patru dosare penale. Unul la DNA!”

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult