Maria Șarapova, depistată POZITIV la turneul de Mare Șlem al Australiei

Publicat: 08 03. 2016, 00:03

Rusoaica în vârstă de 28 de ani a fost testată pozitiv cu Meldonium, o substanță care i-a fost administrat Mariei încă din 2006, pentru probleme medicale. „Am luat prima dată substanța în 2006, am avut mai multe probleme de sănătate în acea perioadă, aveam și un deficit de magneziu. În plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat să iau substanța doar pentru că mă menținea sănătoasă.”, a declarat Șarapova.

Șarapova a precizat că nu știa faptul că Meldonium este o substanță interzisă: „Am primit o scrisoare, la 22 decembrie, de la Agenția Mondială Antidoping (WADA), privind modificările de anul viitor, unde vor avea loc testele și un link către modificări. Nu m-am uitat pe acea listă. Sunt pregătită să-mi asum consecințele, dar nu vreau să se încheie cariera mea în acest fel și sper că voi avea o șansă de a juca din nou.”

Meldoniul este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acțiune determină multiplele lui efecte farmacologice: crește capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice și intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acțiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Maria Șarapova nu a putut să ofere detalii suplimentare despre o eventuală suspendare: „Nu stiu cum voi proceda în perioada următoare. Revenirea mea depinde de investigația Federației Internaționale de Tenis (ITF). Voi colabora cu ei.”

Șarapova a anunțat săptămâna această că se retrage de la turneul Indian Wells, din cauza unei accidentări la antebrațul mâinii stângi. Rusoaica stabilită în Statele Unite a suferit o serie de accidentări în ultimii ani, inclusiv o problemă la piciorul drept care a forțat-o să se retragă de la US Open.

Câștigătoare a 5 turnee de Mare Șlem, Șarapova nu a mai jucat din luna ianuarie, de la înfrângerea suferită în fața Serenei Williams, în sferturile de finală ale turneului Australian Open.