Meldonium face noi victime. Jucătorii naționalei de hochei a Rusiei, suspectați că s-ar fi dopat

Publicat: 08 04. 2016, 12:00

Meldonium, medicamentul care a scos-o din circuit pe jucătoarea de tenis, Maria Șarapova, este sursa unui nou scandal în sport.

Naționala Under 18 de hochei pe gheață a Rusiei nu va participa la Campionatul Mondial care va avea loc la Grand Forks (Dakota de Nord, SUA), în perioada 14-24 Aprilie 2016. Cu doar câteva ore înainte de plecarea spre Statele Unite ale Americii, toți componenții echipei Under 18, în frunte cu antrenorul Vitali Prokhorov, au fost anunțați că vor rămâne acasă și că Rusia va fi reprezentată la Modialul de hochei pe gheață de lotul Under 17.

Toți componenții echipei de hochei pe gheață Under 18 a Rusiei ar fi folosit Meldonium, medicament care de la 1 Ianuarie 2016 se află pe lista cu substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping.

„Îi voi suspenda pe viață pe cei care au administrat Meldonium întregii echipe!”, a declarat președintele de onoare al Federației de Hochei pe gheață a Rusiei, Alexander Steblin.

Fabricat în Letonia și distribuit doar în țarile Baltice și Rusia, Meldonium este un medicament anti-ischemic, care favorizează circulația sângelui, protejează împotriva stresului și stimulează activitatea și funcțiile sistemului nervos. În sport, Meldonoium poate îmbunatăți rezistența sportivilor și poate grăbi recuperarea după exerciții.

În 2015, 724 din cei 4 316 de atleți ruși au prezentat urme de Meldonium în organism în urma testelor antidoping. Un studiu efectuat la nivel mondial arată că 2,2 la sută dintre sportivii lumii au folosit Meldonium.