Un fost jurnalist sportiv este CAMPION mondial într-un domeniu inedit

Publicat: 15 11. 2023, 10:48

Jurnaliștii sportivi mai în vârstă nu au cum să nu își amintească de Horia Hasnaș, care a lucrat prin mai multe redacții. Între timp el a devenit campion mondial, dar nu la vreo disciplină sportivă, ci într-un domeniu cel puțin inedit.

Comunicatorul de vin, Horia Hasnaș a fost unul dintre componenții echipei de degustători români, care a cucerit locul 1 la Campionatul Mondial de Degustare în Orb din Franța.

El a făcut o degustare de vin în orb pe înțelesul tuturor. Echipa care a câștigat medalia de aur la cea de-a XI-a ediţie a Campionatului Mondial de Degustare în Orb, ce a avut loc în regiunea Provence, a fost formată din Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaş şi Cosmin Udrea, fiind antrenată de Radu Rizescu.

Un fost jurnalist sportiv este campion mondial într-un domeniu inedit

Competiția, la care au participat 33 de țări de pe cinci continente, a fost organizată de către cea mai prestigioasă publicaţie de vinuri din Hexagon, „La Revue du Vin de France”.

România a ocupat locul unu cu 108 puncte, fiind urmată de Olanda (107), Danemarcei (95), iar Franţa, ţara gazdă, s-a situat pe locul patru, cu 94 de puncte.

De asemenea, Horia a vorbit în cadrul Podcastului Business Philosophy despre ce etichetări greșite li se fac somelierilor. El a povestit despre problemele cu poliția și riscul de a pierde carnetul de conducere după degustări.

Pentru fiecare vin în parte, echipele trebuiau să identifice soiul, ţara, regiunea și anul de recoltă, putând fi obținute maxim 26 de puncte la o degustare. Horia a obținut punctaj maxim, 26 de puncte (soiul – 10 p, 5 p – țara, 5 pct – regiunea, 6 p – anul de recoltă).

El a făcut o demonstrație a ceea ce înseamnă degustare în orb, fiind servite patru tipuri de vin. Trebuia să identifice vinul degustat și să explice cum decurge un concurs. „Fiecare dintre noi a gustat zeci de mii de vinuri. Sunt peste cinci milioane de etichete de vin îmbuteliat în lume“ a spus Horia Hasnaș pentru sursa citată.