1 MAI, Ziua Muncii. Zonele de picnic, controlate în perioada minivacanței

Publicat: 30 04. 2014, 15:09
Actualizat: 07 02. 2019, 14:25
Zonele amenajate pentru activități de picnic, zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic și cele turistice vor fi controalate în perioada minivacanței de 1 Mai, de echipe mixte formate din reprezentanți ai Ministerului Mediului, Gărzii de Mediu, Poliției Locale și Jandarmeriei.

Controalele și inspecțiile pentru monitorizarea activităților de picnic și a modului de aplicare a Legii 54/2012 – Legea picnicului au fost dispuse de ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, și vor avea loc în perioada 1-4 mai, în contextul deschiderii sezonului turistic și a minivacanței de 1 Mai.

„Astfel, în această perioadă, echipe mixte formate din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, reprezentanți ai Poliției Locale și ai Jandarmeriei vor desfășura acțiuni de patrulare în zonele special amenajate pentru activități de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, dar și în zonele turistice și în zonele de afluență publică consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, transmis miercuri agenției MEDIAFAX.

Controale în zonele de picnic au avut loc și în perioada Paștelui, respectiv din 19 până în 22 aprilie, în urma cărora au fost aplicate avertismente verbale unor persoane fizice și au fost transmise atenționări către primării și autoritățile locale, referitoare la obligațiile care le revin potrivit Legii picnicului, a precizat sursa citată.

Potrivit Legii 54/2012, activitățile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic, care aparțin domeniului public sau privat al statului și unităților administrative-teritoriale, zone în care există utilități și facilități pentru desfășurarea unor astfel de activități și este permisă aprinderea focului.

Organizarea activităților de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

În zonele amenajate pentru picnic, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care: păstrarea curățeniei și aruncarea deșeurilor doar în containerele special amenajate; aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii și stingerea jarului după încheierea activității; folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop, păstrarea liniștii și ordinii publice.

De asemenea, cetățenii trebuie să nu polueze cursurile de apă, să nu arunce la întâmplare țigări, chibrituri sau obiecte aprinse, să nu spele obiectele folosite la picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate și să nu distrugă amplasamentul sau cadrul natural. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție, pentru care pot fi date amenzi între 100 și 5.000 de lei.

Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a atenționat că aprinderea focul pentru prepararea mâncării trebuie făcută numai în locurile special amenajate, cât mai departe de vegetația uscată și în niciun caz pe timp de vânt puternic.

Potrivit IGSU, focul nu trebuie lăsat nesupravegheat, pentru că orice intensificare a vântului poate îndrepta flăcările spre vegetația uscată sau alte materiale combustibile, iar jarul trebuie stins cu apă sau pământ înainte de a pleca din locul în care a fost făcut focul.

În cazul producerii unui incendiu, acesta trebuie anunțat la numărul unic de urgență 112, iar până la sosirea pompierilor, persoanele aflate în zonă trebuie să intervină pentru stingerea focului, cu mijloace de primă intervenție.