100 milioane de dolari scoși din țară ilegal. Banii erau culeși și împachetați în saci de gunoi și sacoșe de rafie

Publicat: 04 02. 2015, 16:59
Actualizat: 04 02. 2015, 19:24

„Douăsprezece persoane au fost reținute, în urma perchezițiilor efectuate marți, de polițiști din cadrul IPJ Ilfov, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Ilfov.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că, acum câteva luni, polițiștii au intrat în posesia unor informații potrivit cărora în complexul comercial Dragonul Roșu exista o grupare formată din mai mulți cetățeni chinezi care trimiteau în China sumele încasate la negru din vânzări, contra unui comision de 1,2 la sută din suma scoasă din România.

Conform anchetatorilor, în fiecare seară un chinez colecta banii de la comercianți, după care, spre seară, se întâlnea cu alți trei conaționali. Ulterior, banii erau împachetați în saci de gunoi, sacoșe din rafie și geamantane și duși la două bănci care au sucursale deschise chiar în Dragonul Roșu. Prin intermediul societăților de tip fantomă, banii erau trimiși în China ca „avans marfă”.

Polițiștii ilfoveni au efectuat, marți, 14 percheziții, pe raza municipiului București și a județului Ilfov, în acest caz.

Din cercetări a reieșit că, în perioada martie 2014 – ianuarie 2015, reprezentanții a cinci societăți comerciale de tip fantomă, cetățeni chinezi, ar fi externalizat suma de peste 100 de milioane de dolari în China, bani ce proveneau din evaziune fiscală.

Polițiștii au prins în flagrant, marți, doi reprezentanți ai societăților în cauză, care depuneau suma de 300.000 dolari la o unitate bancară, bani ce proveneau din activități ilicite și care urmau să ajungă în China.