15 MAI. Cine va lua deciziile după ridicarea stării de urgență? Avocat: Dispar ordonanțele militare, dar pot fi luate alte măsuri!

Publicat: 10 05. 2020, 18:21
Ce înseamnă zonă metropolitană și cât de departe se poate călători, potrivit noilor norme (FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto)

În perioada stării de alertă, deciziile de restricție le ia Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, din care fac parte Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, SRI, SPP şi STS. Deciziile nu mai pot fi luate prin ordonanţe militare!

„Deciziile şi măsurile sunt luate de comitetele pentru gestionarea Situaţiilor de Urgenţă care sunt fie de nivel naţional, un comitet interministerial care cuprinde Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, şi la nivel judeţean”, a spus, pentru Mediafax, acocatul Codrin Țarălungă.

CNSSU va putea propune orice măsură care trebuie să fie luată pentru evitarea extinderii epidemiei de Covid-19.

„În mod direct, nu, ca interdicţie de a nu părăsi localitatea nu, dar pot fi adoptate alte măsuri care să conducă, implicit, imposibilitatea deplasărilor”, a adăugat sursa citată.

Avocatul susține că Executivul va merge pe recomandări și nu pe obligații în privința deplasării românilor. Fără o lege votată de Parlament, în starea de alertă, Guvernul nu poate interveni în drepturile fundamentale ale omului.

Din cadrul CNSSU fac parte Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării dar şi instituţii precum SRI, STS sau SPP.

Din data de 15 mai, România intră OFICIAL în stare de alertă, după încheierea celei de-a doua stări de urgență.