150.000 de pinguini au murit după ce un iceberg gigant i-a lăsat izolați

Publicat: 13 02. 2016, 15:44
Actualizat: 11 10. 2016, 19:31
Pinguinii trăiau în zona Capului Denison, în Golful Commonwealth, pe o suprafață întinsă de gheață cu ieșire largă la mare. În 2010, însă, un bloc de gheață imens cu o suprafață de 2.900 de kilometri pătrați a rămas blocat în Golf, astfel că pinguinii au fost, pur și simplu, izolați pe uscat, fără posibilitatea de a ajunge imediat la apă pentru a-și procura hrană, scrie The Guardian. Se pare că icebergul a plutit în apropierea coastei timp de 20 de ani înainte să se izbească de calota glaciară și să rămână înțepenit. 
 
Astfel, pentru a pescui, pinguinii trebuie acum să parcurgă pe jos o distanță de 60 de kilometri de-a lungul coastei. De-a lungul timpului, această călătorie anevoioasă a avut, însă, efecte devastatoare asupra coloniei. 
 
Cercetările conduse de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare pentru Schimbările Climatice de la Universitatea New South Wales din Australia au arătat că din 2011 și până în prezent colonia care însuma pe atunci 160.000 de pinguini s-a redus la doar 10.000. Aceștia prevăd că înreaga colonie va dispărea în cel mult 20 de ani dacă gheața care acoperă marea nu se va sparge sau dacă icebergul gigant, poreclit B09B, nu este dislocat. 
 
Existența pinguinilor Adelie este cunoscută în zonă de mai bine de 100 de ani, dar în această situație perspectiva pentru exemplarele din această specie rămase la Capul Denison este extrem de îngrijorătoare. 
 
„Oprirea icebergului B09B în Golful Commonwealth, în estul Antarcticii, și creșterea ulterioară rapidă a suprafeței de gheață care se află și acum în continuă expansiune a determinat mărirea distanței pe care pinguinii Adelie stabiliți în zona Capului Denison trebuie să o parcurgă pentru a găsi hrana necesară supraviețuirii. Acest eveniment a provocat un experiment natural care ne permite să investigăm impactul pe care îl are evenimentul eșuării icebergurilor, dar și al extinderii gheții de-a lungul coastei de est a Antarcticii”, au scris cercetătorii într-un articol publicat în Antarctic Science. 
 
În contrast cu această situație dramatică, o colonie de pinguini aflată la doar 8 kilometri față de coasta Golfului Commonwealth este extrem de înfloritoare, au arătat oamenii de știință.